PočetnaVijesti"Greetings From Free Forests” osvojio glavnu nagradu 18. DOXA-e

“Greetings From Free Forests” osvojio glavnu nagradu 18. DOXA-e

-

Vancouver je nedavno po osamnaesti put ugostio Festival dokumentarnog filma DOXA (2. – 12.5.). Iako se, primjerice, isti nalazi u povelikoj sjeni Hot Docsa i TIFF-a, DOXA nije nezanemarivo nefikcijsko festivalsko okupljalište, s obzirom na više od osamdeset prikazanih filmova i osam organiziranih radionica u 2019. te prisustvo Seana Farnela, prvog direktora programa Hot Docsa kao člana žirija.

U takvom odnosu snaga lijepa je vijest osvajanje Nagrade za najbolji dugometražni film DOXA-e od strane filma “Greetings From Free Forests” / “Lep pozdrav iz svobodnih gozdov” (2018) američkog redatelja Iana Soroke. Riječ je o američkoj produkciji (Pica Pica Productions) uz manjinsku koprodukcijsku pomoć Slovenije i Hrvatske (Plan 9 Produkcija, Luka Rukavina), koja iz unikatnog kuta poetski kontekstualizira razdoblje Drugog svjetskog rata i NOB-a vezanog za golemo šumsko područje Kočevskog roga na slovensko-hrvatskoj granici.

“Odmjerena, fimična ljepota ovih planinskih šuma i njihove goleme, podzemne vapnenačke spilje, otkrile su utočište za osobna sjećanja i dramatičnu ljudsku povijest”, obrazložio je svoju odluku tročlani žiri DOXA-e: Gregory Coyes, Sean Farnel i Michèle Smolkin.

Inače, dokumentarac “Greetings From Free Forests” u Kanadi se za glavnu dugometražnu nagradu natjecao s još osam filmova, uključujući “One Child Nation” (koredatejlica Jialing Zhang, 2019.), novi dokumentarac Kineskinje Nanfu Wang (“Ja sam druga ti”) koji je ove godine na Sundanceu osvojio Veliku nagradu žirija. Sorokin je dokumentarac, pak, svjetsku premijeru doživio na 21. Festivalu slovenskog filma u Portorožu prošle godine, a kao najveći dosadašnji uspjeh ističe se Nagrada za najbolji međunarodni dokumentarni film 16. Doclisoboe.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije