PočetnaVijesti"Greetings From Free Forests” osvojio glavnu nagradu 18. DOXA-e

“Greetings From Free Forests” osvojio glavnu nagradu 18. DOXA-e

-

Vancouver je nedavno po osamnaesti put ugostio Festival dokumentarnog filma DOXA (2. – 12.5.). Iako se, primjerice, isti nalazi u povelikoj sjeni Hot Docsa i TIFF-a, DOXA nije nezanemarivo nefikcijsko festivalsko okupljalište, s obzirom na više od osamdeset prikazanih filmova i osam organiziranih radionica u 2019. te prisustvo Seana Farnela, prvog direktora programa Hot Docsa kao člana žirija.

U takvom odnosu snaga lijepa je vijest osvajanje Nagrade za najbolji dugometražni film DOXA-e od strane filma “Greetings From Free Forests” / “Lep pozdrav iz svobodnih gozdov” (2018) američkog redatelja Iana Soroke. Riječ je o američkoj produkciji (Pica Pica Productions) uz manjinsku koprodukcijsku pomoć Slovenije i Hrvatske (Plan 9 Produkcija, Luka Rukavina), koja iz unikatnog kuta poetski kontekstualizira razdoblje Drugog svjetskog rata i NOB-a vezanog za golemo šumsko područje Kočevskog roga na slovensko-hrvatskoj granici.

“Odmjerena, fimična ljepota ovih planinskih šuma i njihove goleme, podzemne vapnenačke spilje, otkrile su utočište za osobna sjećanja i dramatičnu ljudsku povijest”, obrazložio je svoju odluku tročlani žiri DOXA-e: Gregory Coyes, Sean Farnel i Michèle Smolkin.

Inače, dokumentarac “Greetings From Free Forests” u Kanadi se za glavnu dugometražnu nagradu natjecao s još osam filmova, uključujući “One Child Nation” (koredatejlica Jialing Zhang, 2019.), novi dokumentarac Kineskinje Nanfu Wang (“Ja sam druga ti”) koji je ove godine na Sundanceu osvojio Veliku nagradu žirija. Sorokin je dokumentarac, pak, svjetsku premijeru doživio na 21. Festivalu slovenskog filma u Portorožu prošle godine, a kao najveći dosadašnji uspjeh ističe se Nagrada za najbolji međunarodni dokumentarni film 16. Doclisoboe.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...