Početna Vijesti 16. Doclisboa: Manjinska hrvatska koprodukcija do glavne nagrade u Lisabonu

16. Doclisboa: Manjinska hrvatska koprodukcija do glavne nagrade u Lisabonu

-

U lisabonskom kinu São Jorge ove subote (27.10.) je održana svečana dodjela nagrada i priznanja 16. Međunarodnog filmskog festivala Doclisboe (18. – 28.10.), najvećeg doku-festivalskog događaja u Portugalu.

Glavnu nagradu i osam tisuća eura u međunarodnoj konkurenciji odnio je dokumentarni film “Greetings From Free Forests” (2018) američkog autora Iana Soroke, koji je na Doclisboi ostvario svoju međunarodnu premijeru. Film je pak najvećim ocjenama pohvalio žiri u sastavu: Agnès Godard, Leo Goldsmith, Mariana Gaivão, Mike Hoolboom i Yael Bartana.

Dokumentarac koji na poetičan način putuje prošlošću ispod krošnji gustog šumskog područja južne Slovenije, rađen je u američkoj produkciji uz manjinsku koprodukcijsku pomoć Slovenije i Hrvatske. Našu zemlju zastupala je zagrebačka Plan 9 Produkcija na čelu s producentom Lukom Rukavinom. Osim portugalske potvrde kvalitete, “Greetings From Free Forests” došao je nedavno i do one slovenske, osvojivši Vesnu za najbolji zvuk (Julij Zornik) na 21. Festivalu slovenskog filma u Portorožu sredinom rujna.

U sklopu popratnih programa 16. Doclisboe našla su se i dva dokumentarna filma s različitim udjelima domaće produkcijske pameti: “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića (Heart Beat) te “The Most Beautiful Country in the World” / “Das schönste Land der Welt” (manjinska koprodukcija Factuma, 2018.) srpskog autora Želimira Žilnika (From the Earth to the Moon).

Ostale osvajače nagrada portugalskog festivala provjerite na Doclisboinoj službenoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o “školi za muževe” u Sierra Leoneu, mentalnim bolestima i pokretnoj indijskoj bolnici

Na programu Al Jazeere Balkans ovaj tjedan će se prikazati dokumentarci o "školi za muževe" u Sierra Leoneu, mentalnim bolestima i pokretnoj indijskoj bolnici.