Početna Vijesti 16. Doclisboa: Manjinska hrvatska koprodukcija do glavne nagrade u Lisabonu

16. Doclisboa: Manjinska hrvatska koprodukcija do glavne nagrade u Lisabonu

-

U lisabonskom kinu São Jorge ove subote (27.10.) je održana svečana dodjela nagrada i priznanja 16. Međunarodnog filmskog festivala Doclisboe (18. – 28.10.), najvećeg doku-festivalskog događaja u Portugalu.

Glavnu nagradu i osam tisuća eura u međunarodnoj konkurenciji odnio je dokumentarni film “Greetings From Free Forests” (2018) američkog autora Iana Soroke, koji je na Doclisboi ostvario svoju međunarodnu premijeru. Film je pak najvećim ocjenama pohvalio žiri u sastavu: Agnès Godard, Leo Goldsmith, Mariana Gaivão, Mike Hoolboom i Yael Bartana.

Dokumentarac koji na poetičan način putuje prošlošću ispod krošnji gustog šumskog područja južne Slovenije, rađen je u američkoj produkciji uz manjinsku koprodukcijsku pomoć Slovenije i Hrvatske. Našu zemlju zastupala je zagrebačka Plan 9 Produkcija na čelu s producentom Lukom Rukavinom. Osim portugalske potvrde kvalitete, “Greetings From Free Forests” došao je nedavno i do one slovenske, osvojivši Vesnu za najbolji zvuk (Julij Zornik) na 21. Festivalu slovenskog filma u Portorožu sredinom rujna.

U sklopu popratnih programa 16. Doclisboe našla su se i dva dokumentarna filma s različitim udjelima domaće produkcijske pameti: “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića (Heart Beat) te “The Most Beautiful Country in the World” / “Das schönste Land der Welt” (manjinska koprodukcija Factuma, 2018.) srpskog autora Želimira Žilnika (From the Earth to the Moon).

Ostale osvajače nagrada portugalskog festivala provjerite na Doclisboinoj službenoj stranici.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.

Poznat program natjecateljskog dijela 14. DORF-a

Poznat je program regionalnog, natjecateljskog dijela programa 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (IX)

U devetom nastavku "Rastrimo zastrto" Tomislav Radić otkriva detalje oko snimanja filmova "Jama" (1971) i "Izravni prijenos" (1971).

U Rijeci predstavljen program 18. Liburnia Film Festivala

U Rijeci je na prigodnoj konferenciji za medije predstavljen 18. Liburnia Film Festival, koji će se ove godine održati od 23. do 28. kolovoza u Opatiji.

Tri hrvatska dokumentarca na 26. Sarajevo Film Festivalu

Tri hrvatska dokumentarna filma ušla su na ovogodišnji, 26. Sarajevo Film Festival.