PočetnaNajave"Chris the Swiss" u Dokukinu KIC

“Chris the Swiss” u Dokukinu KIC

-

Zagrebačko Dokukino KIC ovog će vikenda (petak i nedjelja | 3.5. i 5.5.) u 19, odnosno 21 sat, prikazati animirani dokumentarni film “Chris the Swiss” (2018) švicarske autorice Anje Kofmel. Radi se o debitantskom dugometražnom ostvarenju spomenute redateljice, koja traga za odgovorima nerazjašnjene smrti svojeg rođaka Christiana Würtenberga, bivšeg člana Prvog internacionalnog voda, koji je početkom 1992. godine preminuo pod sumnjivim okolnostima na položaju kod Osijeka.

Ova manjinska hrvatska koprodukcija (Nukleus film, producent Siniša Juričić) svjetsku je premijeru doživjela na Tjednu kritike Filmskog festivala u Cannesu, a nedavno se vratila s čak tri nagrade osvojene na godišnjim Švicarskim filmskim nagradama. O kvaliteti samog filma svjedoči i podatak o njegovom uvrštenju na većinu jakih festivala sa zapaženim nefikcijskim programom – od Karlovih Vara, Locarna i DokuFesta do Sarajeva, DOK Leipziga, IDFA-e, Trsta itd.

Dokumentarni.net, iz recenzije objavljene 12.9.2018.:

“Logična je žanrovska usporedba s “Valcerom” (“Waltz with Bashir”, 2008.), animirano-dokumentarnom uspješnicom Arija Folmana, kojom Izraelci okajavaju svoje ratne grijehe. No, čak i bez direktnog odmjeravanja s ovim antologijskim dokumentarcem, “Chris the Swiss” bez problema opstaje samostalno, kao rijetko koji film o Domovinskom ratu koji na gledatelja uspijeva tetovirati opipljiv osjećaj ratne psihoze, ubrzavanja prema paklu, autocestom popločenom lošim i još gorim izborima. Kofmeličin film put je u srce Kurtzove prašume, no man’s landa obavijenog maglom prostora izvan civilnog poimanja dobra i zla. Rat u susjedstvu. U srcu Europe. Za neke zabava koju se ne smije propustiti. Za neke kraj puta. Crno-bijela lokomotiva i jednosmjerna zmija od sedam milja. Riječi i djela koji se više nikad ne mogu povući natrag. Fantastičan, fantastičan film Anje Kofmel.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije