Kao dio pretprograma Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u ponedjeljak 8.4. u 19 sati, u riječkom MMSU-u (Muzej moderne i suvremene umjetnosti) bit će prikazan dokumentarni film o nezavisnoj kulturnoj sceni Hrvatske tijekom ratnih 90-ih, “RAT ART: Hrvatski neovisni umjetnici” / “RAT ART – Croatian Independents” (1997) kanadskog redatelja Zeva Ashera.

Projekcija je dio velikog istraživačkog, nakladničkog i izložbenog projekta o kulturno-umjetničkim zbivanjima na području nekadašnje istočne Europe 90-ih koji će, pod nazivom “Devedesete: Ožiljci”, vrhunac imati u izložbi u riječkom MMSU-u tijekom 2020. godine. Polazeći od današnje perspektive, 25 godina nakon što su se dogodile najveće političke, društvene, ekonomske i tehnološke promjene našeg vremena te od činjenice da svijet umjetnosti 90-ih godina na ovim prostorima nije nikada stvarno dokumentiran, izložba će se osvrnuti na kulturno-umjetničke snage koje su pred četvrt stoljeća stajale iza tih promjena i na njihove šire rezonance koje osjećamo i danas. Nositelj je projekta Institut za suvremenu umjetnost Zagreb, a partneri su Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Rijeka 2020 d.o.o.

Ovim riječkim događanjem nastavlja se s nedavno u Zagrebu započetom serijom manjih programa posvećenih 90-ima koji će se u Rijeci i Zagrebu odvijati tijekom čitave tekuće godine. Prvi je program u seriji navedeni dokumentarac “RAT ART” glazbenika i filmaša Zeva Ashera koji je tijekom 1994. i 1995. u nekoliko navrata posjetio Hrvatsku kada je prvenstveno kao glazbenik, putujući zemljom, dokumentirao i intervjuirao umjetnike s kojima se susreo, s naglaskom na njihovu poziciju u kontekstu društva u ratu. U filmu se pojavljuju razni akteri tadašnje kulturne scene, poput glazbenika Massima Savića, Zorana Prodanovića Prlje i Leta 3, Severine, Tonija Cetinskog, Alke Vujice, Satana Panonskog i Davora Gobca, vizualnih umjetnika i performera Vladimira Dodiga Trokuta, Vlade Marteka, Mladena Stilinovića, Vlaste Delimar, Borisa Demura, Mirjane Vodopije, članova Labin Art Expressa i Ivana Faktora, redatelja glazbenih spotova Radislava Jovanova Gonza, grafičkih dizajnera Božesačuvaj / Albina Uršića i Borisa Kuka, fotografa Pave Urbana, likovnog kritičara Mladena Lučića, stripaša Dubravka Matakovića

Film je dovršen 1997. u neovisnoj koprodukciji Zeva Ashera i Sanje Živković (Box Trot Film). Iako je dosad već prikazivan u Kanadi, SAD-u te u Zagrebu, u klubu MaMa 2002. u organizaciji Instituta za suvremenu umjetnost, novo mu čitanje u 2019. omogućuje odmak od dvadesetak godina. Kakvo je ono i koja dodatna pitanja otvara, na riječkoj će projekciji kroz uvod te uz razgovor nakon projekcije dati predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost Janka Vukmir, ujedno i kustosica izložbe “Devedesete: Ožiljci” te povjesničarka umjetnosti, kritičarka, kustosica i bivša zaposlenica Instituta Jadranka Vinterhalter.

O autoru:

Zev Asher (1963. – 2013.) bio je eksperimentalni glazbenik i autor dokumentarnih filmova, iz Montreala u Kanadi. Sam ili s drugim glazbenicima svirao je u noise bendovima Nimrod, Roughage, Zev Asher, Bustmonster, Flying Testicle, The Sleazy Listeners i Starlet Fever. S dvadeset godina napušta školovanje i odlazi živjeti u Japan gdje se također pridružio noise sceni, iz čega je kasnih 80-ih proizašao i njegov alter-ego, Roughage. Kao Roughage nastupa u Japanu, Sjevernoj Americi i Europi, pa tako i u Hrvatskoj i regiji, u više navrata.

Devedesetih se kao artist in residence vraća u Kanadu. Nakon što mu je 2003. godine dijagnosticirana leukemija, seli u Kinu i snima film “Subcultural Revolution: Shanghai” o noise grupi Torturing Nurse. Uslijed bolesti, vraća se u Kanadu i započinje rad na dokumentarnom filmu “Zev Asher: GWH”. Nije ga dovršio.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here