Početna Vijesti 66. Martovski festival: Grand Prix nagrade filmovima "Okupirani bioskop" i "Jedini"

66. Martovski festival: Grand Prix nagrade filmovima “Okupirani bioskop” i “Jedini”

-

U Beogradu je sinoćnjom svečanom dodjelom nagrada i priznanja službeno završio 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival. Od 27. do 31. ožujka u beogradskom Domu omladine, publika je imala priliku pogledati preko stotinu filmova, kako u natjecateljskim kategorijama, tako i u revijalnom dijelu programa. Također su bile organizirane i posebne projekcije u okviru kojih je prikazano nekoliko svjetskih i srpskih premijera. Pored filmova, program festivala činile su i radionice, predavanja, tribine te susreti s autorima. Na svečanom otvaranju festivala uručena je i Nagrada za životno djelo Martovskog festivala, i to Bojani Andrić, dramaturginji, scenaristici, povjesničarki televizije i publicistici.

Na svečanom zatvaranju 66. Martovskog festivala, tako su sinoć u Velikoj sali Doma omladine Beograda dodijeljene Grand Prix nagrade najboljim filmovima u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog dokumentarnog filma, domaćeg i međunarodnog kratkometražnog igranog filma, animiranog filma, odnosno eksperimentalnog filma/video arta. Najboljima su dodijeljene i novčane nagrade po dvije tisuće eura u dinarskoj protuvrijednosti.

Žiri za dokumentarne filmove do pedeset minuta radio je u sastavu: Aleksandar Govedarica, distributer; Sarita Matijević, producentica i Goran Radovanović, scenarist i redatelj dokumentarnih i igranih fimova. Žiri za dokumentarni film preko pedeset minuta bio je sastavljen od Boštjana Virca, producenta i scenarista; Andrijane Stojković, redateljice i producentice dokumentarnih i igranih filmova te Petra Mitrića, filmskog radnika.

Sinoć su također dodijeljene i četiri strukovne nagrade: za najbolju režiju, najbolju kameru, najbolju montažu te najbolji zvuk. Ovdje se novčani iznos zaustavio na petsto eura. Članovi žirija ovog dijela festivala bili su: Snežana Ivanović, montažerka i profesorica na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu; Milan Đurđević, kompozitor filmske glazbe i Aleksandar Ilić, direktor fotografije.

Grand Prix za najbolji kratkometražni dokumentarni film 66. Martovskog festivala žiri je dodijelio filmu “Jedini” (2019) redatelja Nikole Polića. Svoju odluku žiri je obrazložio riječima: “Film koji jakim vizualnim jezikom i montažom uspostavlja harmoniju između svijeta svakodnevnog rada i svijeta umjetnosti. Autor na dostojanstvan način, u odsustvu političke korektnosti, tretira pojam različitosti.”

Grand Prix za najbolji dugometražni dokumentarni film pripao je ostvarenju “Okupirani bioskop” (2018), inače manjinskoj hrvatskoj koprodukciji (Nukleus film) redateljice Senke Domanović. Ovdje je žiri svoju odluku obrazložio na sljedeći način: “Iznenađujuće snažna priča o entuzijazmu, aktivizmu, demokraciji, očekivanjima i razočaranju kroz precizno oko dokumentarističke kamere putem koje sam gledatelj postaje aktivni učesnik i sudionik društvene promjene. Na nemilosrdan i objektivan način autorica prikazuje sve probleme direktne demokracije u okvirima zakonitosti ljudske prirode s kojom se svaka pobuna mora suočiti prije ili kasnije. U razrušenom i duboko podijeljenom društvu kakvo je naše, ovaj film pokazuje moć dokumentarizma u borbi za stvaranje boljeg i pravednijeg svijeta.”

Film Senke Domanović, uz maloprije spomenutu, osvojio je i strukovnu Nagradu za najbolju režiju 66. Martovskog festivala. Posebno priznanje u kategoriji dokumentarnih filmova preko pedeset minuta, pak, dodijeljeno je filmu “4 godine u 10 minuta” (2018) redatelja Mladena Kovačevića.

Opširnije informacije te ostale pobjednike provjerite na službenoj stranici Martovskog festivala.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.