PočetnaVijesti66. Martovski festival: Grand Prix nagrade filmovima "Okupirani bioskop" i "Jedini"

66. Martovski festival: Grand Prix nagrade filmovima “Okupirani bioskop” i “Jedini”

-

U Beogradu je sinoćnjom svečanom dodjelom nagrada i priznanja službeno završio 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival. Od 27. do 31. ožujka u beogradskom Domu omladine, publika je imala priliku pogledati preko stotinu filmova, kako u natjecateljskim kategorijama, tako i u revijalnom dijelu programa. Također su bile organizirane i posebne projekcije u okviru kojih je prikazano nekoliko svjetskih i srpskih premijera. Pored filmova, program festivala činile su i radionice, predavanja, tribine te susreti s autorima. Na svečanom otvaranju festivala uručena je i Nagrada za životno djelo Martovskog festivala, i to Bojani Andrić, dramaturginji, scenaristici, povjesničarki televizije i publicistici.

Na svečanom zatvaranju 66. Martovskog festivala, tako su sinoć u Velikoj sali Doma omladine Beograda dodijeljene Grand Prix nagrade najboljim filmovima u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog dokumentarnog filma, domaćeg i međunarodnog kratkometražnog igranog filma, animiranog filma, odnosno eksperimentalnog filma/video arta. Najboljima su dodijeljene i novčane nagrade po dvije tisuće eura u dinarskoj protuvrijednosti.

Žiri za dokumentarne filmove do pedeset minuta radio je u sastavu: Aleksandar Govedarica, distributer; Sarita Matijević, producentica i Goran Radovanović, scenarist i redatelj dokumentarnih i igranih fimova. Žiri za dokumentarni film preko pedeset minuta bio je sastavljen od Boštjana Virca, producenta i scenarista; Andrijane Stojković, redateljice i producentice dokumentarnih i igranih filmova te Petra Mitrića, filmskog radnika.

Sinoć su također dodijeljene i četiri strukovne nagrade: za najbolju režiju, najbolju kameru, najbolju montažu te najbolji zvuk. Ovdje se novčani iznos zaustavio na petsto eura. Članovi žirija ovog dijela festivala bili su: Snežana Ivanović, montažerka i profesorica na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu; Milan Đurđević, kompozitor filmske glazbe i Aleksandar Ilić, direktor fotografije.

Grand Prix za najbolji kratkometražni dokumentarni film 66. Martovskog festivala žiri je dodijelio filmu “Jedini” (2019) redatelja Nikole Polića. Svoju odluku žiri je obrazložio riječima: “Film koji jakim vizualnim jezikom i montažom uspostavlja harmoniju između svijeta svakodnevnog rada i svijeta umjetnosti. Autor na dostojanstvan način, u odsustvu političke korektnosti, tretira pojam različitosti.”

Grand Prix za najbolji dugometražni dokumentarni film pripao je ostvarenju “Okupirani bioskop” (2018), inače manjinskoj hrvatskoj koprodukciji (Nukleus film) redateljice Senke Domanović. Ovdje je žiri svoju odluku obrazložio na sljedeći način: “Iznenađujuće snažna priča o entuzijazmu, aktivizmu, demokraciji, očekivanjima i razočaranju kroz precizno oko dokumentarističke kamere putem koje sam gledatelj postaje aktivni učesnik i sudionik društvene promjene. Na nemilosrdan i objektivan način autorica prikazuje sve probleme direktne demokracije u okvirima zakonitosti ljudske prirode s kojom se svaka pobuna mora suočiti prije ili kasnije. U razrušenom i duboko podijeljenom društvu kakvo je naše, ovaj film pokazuje moć dokumentarizma u borbi za stvaranje boljeg i pravednijeg svijeta.”

Film Senke Domanović, uz maloprije spomenutu, osvojio je i strukovnu Nagradu za najbolju režiju 66. Martovskog festivala. Posebno priznanje u kategoriji dokumentarnih filmova preko pedeset minuta, pak, dodijeljeno je filmu “4 godine u 10 minuta” (2018) redatelja Mladena Kovačevića.

Opširnije informacije te ostale pobjednike provjerite na službenoj stranici Martovskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.