PočetnaVijestiU 90. godini preminula Agnès Varda

U 90. godini preminula Agnès Varda

-

U Parizu je sinoć u 90. godini preminula Agnès Varda (1928. – 2019.), briljantna francuska redateljica i jedna od udarnih igli francuskog Novog vala koji je u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća na prepad osvojio svijet. Vijest o redateljičinoj smrti potvrdila je obitelj, dok se kao uzrok navode zdravstvene komplikacije od raka dojke. Pokop će se pak održati ovog utorka u Parizu.

Varda je još prošlog mjeseca na Berlinaleu primila počasnu nagradu (Berlinale Camera) ovog festivala, na istom mjestu predstavivši svoj najnoviji film “Varda by Agnès” (2019). Prošle godine je kao najstarija osoba nomirana za nagradu Oscar (“Faces Places”) ušla u povijest najprestižnije svjetske filmske nagrade. U studenom 2017. godine, Akademija filmskih umjetnosti i znanosti autorici je uručila i Počasni Oscar, kao prvoj ženi kojoj je ukazana ova čast.

U svojoj karijeri Agnès Varda je režirala više od pedeset filmova, koji su osvajali nagrade na svim važnijim festivalskim postajama i manifestacijama, od Cannesa i Berlina do Europskih filmskih nagrada. Njen vjerojatno najpoznatiji i komercijalno najuspješniji film “Cléo From 5 to 7″ / “Cléo de 5 à 7” (1962) prati glavnu protagonisticu iz naslova dok čeka liječničke nalaze, sumnjajući na rak.

Od početka devedesetih Varda gotovo ekskluzivno uranja u dokumentarni rod, oplemenjujući nefikcijsku umjetnost duboko promišljenim i osobnim, esejističkim dokumentarnim filmovima. Jedan od njih, spomenuti “Ljudi i mjesta” / “Faces Places” / “Visages Villages” (2017) kojeg je napravila u suradnji s francuskim fotografom i umjetnikom JR-om, donio joj je i nominaciju za Oscara.

Francuska filmska ikona bila je udana jedanput, za kolegu filmaša Jacquesa Demyja koji je preminuo 1990. godine. Iza sebe je ostavila kćerku Rosalie Vardu (60) i sina Mathieua Demyja (46). 


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije