PočetnaVijestiU 90. godini preminula Agnès Varda

U 90. godini preminula Agnès Varda

|

U Parizu je sinoć u 90. godini preminula Agnès Varda (1928. – 2019.), briljantna francuska redateljica i jedna od udarnih igli francuskog Novog vala koji je u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća na prepad osvojio svijet. Vijest o redateljičinoj smrti potvrdila je obitelj, dok se kao uzrok navode zdravstvene komplikacije od raka dojke. Pokop će se pak održati ovog utorka u Parizu.

Varda je još prošlog mjeseca na Berlinaleu primila počasnu nagradu (Berlinale Camera) ovog festivala, na istom mjestu predstavivši svoj najnoviji film “Varda by Agnès” (2019). Prošle godine je kao najstarija osoba nomirana za nagradu Oscar (“Faces Places”) ušla u povijest najprestižnije svjetske filmske nagrade. U studenom 2017. godine, Akademija filmskih umjetnosti i znanosti autorici je uručila i Počasni Oscar, kao prvoj ženi kojoj je ukazana ova čast.

U svojoj karijeri Agnès Varda je režirala više od pedeset filmova, koji su osvajali nagrade na svim važnijim festivalskim postajama i manifestacijama, od Cannesa i Berlina do Europskih filmskih nagrada. Njen vjerojatno najpoznatiji i komercijalno najuspješniji film “Cléo From 5 to 7″ / “Cléo de 5 à 7” (1962) prati glavnu protagonisticu iz naslova dok čeka liječničke nalaze, sumnjajući na rak.

Od početka devedesetih Varda gotovo ekskluzivno uranja u dokumentarni rod, oplemenjujući nefikcijsku umjetnost duboko promišljenim i osobnim, esejističkim dokumentarnim filmovima. Jedan od njih, spomenuti “Ljudi i mjesta” / “Faces Places” / “Visages Villages” (2017) kojeg je napravila u suradnji s francuskim fotografom i umjetnikom JR-om, donio joj je i nominaciju za Oscara.

Francuska filmska ikona bila je udana jedanput, za kolegu filmaša Jacquesa Demyja koji je preminuo 1990. godine. Iza sebe je ostavila kćerku Rosalie Vardu (60) i sina Mathieua Demyja (46). 


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.