PočetnaVijestiU 90. godini preminula Agnès Varda

U 90. godini preminula Agnès Varda

-

U Parizu je sinoć u 90. godini preminula Agnès Varda (1928. – 2019.), briljantna francuska redateljica i jedna od udarnih igli francuskog Novog vala koji je u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća na prepad osvojio svijet. Vijest o redateljičinoj smrti potvrdila je obitelj, dok se kao uzrok navode zdravstvene komplikacije od raka dojke. Pokop će se pak održati ovog utorka u Parizu.

Varda je još prošlog mjeseca na Berlinaleu primila počasnu nagradu (Berlinale Camera) ovog festivala, na istom mjestu predstavivši svoj najnoviji film “Varda by Agnès” (2019). Prošle godine je kao najstarija osoba nomirana za nagradu Oscar (“Faces Places”) ušla u povijest najprestižnije svjetske filmske nagrade. U studenom 2017. godine, Akademija filmskih umjetnosti i znanosti autorici je uručila i Počasni Oscar, kao prvoj ženi kojoj je ukazana ova čast.

U svojoj karijeri Agnès Varda je režirala više od pedeset filmova, koji su osvajali nagrade na svim važnijim festivalskim postajama i manifestacijama, od Cannesa i Berlina do Europskih filmskih nagrada. Njen vjerojatno najpoznatiji i komercijalno najuspješniji film “Cléo From 5 to 7″ / “Cléo de 5 à 7” (1962) prati glavnu protagonisticu iz naslova dok čeka liječničke nalaze, sumnjajući na rak.

Od početka devedesetih Varda gotovo ekskluzivno uranja u dokumentarni rod, oplemenjujući nefikcijsku umjetnost duboko promišljenim i osobnim, esejističkim dokumentarnim filmovima. Jedan od njih, spomenuti “Ljudi i mjesta” / “Faces Places” / “Visages Villages” (2017) kojeg je napravila u suradnji s francuskim fotografom i umjetnikom JR-om, donio joj je i nominaciju za Oscara.

Francuska filmska ikona bila je udana jedanput, za kolegu filmaša Jacquesa Demyja koji je preminuo 1990. godine. Iza sebe je ostavila kćerku Rosalie Vardu (60) i sina Mathieua Demyja (46). 


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.