Početna Vijesti U 90. godini preminula Agnès Varda

U 90. godini preminula Agnès Varda

-

U Parizu je sinoć u 90. godini preminula Agnès Varda (1928. – 2019.), briljantna francuska redateljica i jedna od udarnih igli francuskog Novog vala koji je u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća na prepad osvojio svijet. Vijest o redateljičinoj smrti potvrdila je obitelj, dok se kao uzrok navode zdravstvene komplikacije od raka dojke. Pokop će se pak održati ovog utorka u Parizu.

Varda je još prošlog mjeseca na Berlinaleu primila počasnu nagradu (Berlinale Camera) ovog festivala, na istom mjestu predstavivši svoj najnoviji film “Varda by Agnès” (2019). Prošle godine je kao najstarija osoba nomirana za nagradu Oscar (“Faces Places”) ušla u povijest najprestižnije svjetske filmske nagrade. U studenom 2017. godine, Akademija filmskih umjetnosti i znanosti autorici je uručila i Počasni Oscar, kao prvoj ženi kojoj je ukazana ova čast.

U svojoj karijeri Agnès Varda je režirala više od pedeset filmova, koji su osvajali nagrade na svim važnijim festivalskim postajama i manifestacijama, od Cannesa i Berlina do Europskih filmskih nagrada. Njen vjerojatno najpoznatiji i komercijalno najuspješniji film “Cléo From 5 to 7″ / “Cléo de 5 à 7” (1962) prati glavnu protagonisticu iz naslova dok čeka liječničke nalaze, sumnjajući na rak.

Od početka devedesetih Varda gotovo ekskluzivno uranja u dokumentarni rod, oplemenjujući nefikcijsku umjetnost duboko promišljenim i osobnim, esejističkim dokumentarnim filmovima. Jedan od njih, spomenuti “Ljudi i mjesta” / “Faces Places” / “Visages Villages” (2017) kojeg je napravila u suradnji s francuskim fotografom i umjetnikom JR-om, donio joj je i nominaciju za Oscara.

Francuska filmska ikona bila je udana jedanput, za kolegu filmaša Jacquesa Demyja koji je preminuo 1990. godine. Iza sebe je ostavila kćerku Rosalie Vardu (60) i sina Mathieua Demyja (46). 

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.