PočetnaNajaveFilmske večeri u Močvari: Goran Dević

Filmske večeri u Močvari: Goran Dević

-

Povodom premijere njegovog najnovijeg dokumentarnog filma “U ime Republike Hrvatske” (Petnaesta umjetnost, 2019.) na 15. ZagrebDoxu, Filmske večeri u Močvari ugostit će u ponedjeljak, 11. ožujka s početkom u 19.30 sati, jednog od najproduktivnijih i najnagrađivanijih domaćih filmaša, Gorana Devića.

U spomenutom filmu Dević nas vodi na kafkijansko putovanje aktivista Marka Franciškovića kojeg je Republika Hrvatska tužila i onda elegantno otpisala proglasivši ga ludim. Autor je izjavio kako ovim ostvarenjem “pokazuje apsurdnost i ludost hrvatskog pravosuđa” što je tek naizgled nova tematika u njegovom opusu jer je oduvijek imao oko za slijepe točke društva obično se inspirirajući svojim rodnim Siskom, kojeg je na briljantan način prikazao esejističkim dokumentarcem “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.). Taj film mu je priskrbio nagradu na uglednom DOK Leipzigu, bacivši na koljena i domaće kritičare koji su mu lani dodijelili nagradu Oktavijan za najbolji dokumentarni film 2017. za “Buffet Željezaru” (Petnaesta umjetnost, 2017.).

U “Željezari” se Dević još jednom vraća u svoj Sisak kako bi postavio neugodna pitanja o posttranzicijskom društvu u kojem je svijetla budućnost nešto što se nužno sanja daleko od doma. Nakon projekcije recentnog “U ime Republike Hrvatske”, filmska kritičarka Višnja Vukašinović porazgovarat će s autorom o slijepim pjegama naše svakodnevice kao i optimalnim načinima da se o njima autentično progovori u mediju pokretnih slika, nakon čega slijedi projekcija nagrađivanog filma “Buffet Željezara”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije