PočetnaNajaveFilmske večeri u Močvari: Goran Dević

Filmske večeri u Močvari: Goran Dević

-

Povodom premijere njegovog najnovijeg dokumentarnog filma “U ime Republike Hrvatske” (Petnaesta umjetnost, 2019.) na 15. ZagrebDoxu, Filmske večeri u Močvari ugostit će u ponedjeljak, 11. ožujka s početkom u 19.30 sati, jednog od najproduktivnijih i najnagrađivanijih domaćih filmaša, Gorana Devića.

U spomenutom filmu Dević nas vodi na kafkijansko putovanje aktivista Marka Franciškovića kojeg je Republika Hrvatska tužila i onda elegantno otpisala proglasivši ga ludim. Autor je izjavio kako ovim ostvarenjem “pokazuje apsurdnost i ludost hrvatskog pravosuđa” što je tek naizgled nova tematika u njegovom opusu jer je oduvijek imao oko za slijepe točke društva obično se inspirirajući svojim rodnim Siskom, kojeg je na briljantan način prikazao esejističkim dokumentarcem “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.). Taj film mu je priskrbio nagradu na uglednom DOK Leipzigu, bacivši na koljena i domaće kritičare koji su mu lani dodijelili nagradu Oktavijan za najbolji dokumentarni film 2017. za “Buffet Željezaru” (Petnaesta umjetnost, 2017.).

U “Željezari” se Dević još jednom vraća u svoj Sisak kako bi postavio neugodna pitanja o posttranzicijskom društvu u kojem je svijetla budućnost nešto što se nužno sanja daleko od doma. Nakon projekcije recentnog “U ime Republike Hrvatske”, filmska kritičarka Višnja Vukašinović porazgovarat će s autorom o slijepim pjegama naše svakodnevice kao i optimalnim načinima da se o njima autentično progovori u mediju pokretnih slika, nakon čega slijedi projekcija nagrađivanog filma “Buffet Željezara”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...