Početna Vijesti 12. Cinema Eye Honors: Po tri nagrade dokumentarcima "Minding the Gap" i...

12. Cinema Eye Honors: Po tri nagrade dokumentarcima “Minding the Gap” i “Free Solo”

-

U četvrtak (10.2.) su u njujorškom muzeju Museum of the Moving Image, pod voditeljskom palicom istaknutog američkog redateljskog veterana Stevea Jamesa, dodijeljene dvanaeste po redu Nagrade Cinema Eye (Cinema Eye Honors).

Glavnu nagradu večeri, onu za najbolji dugometražni dokumentarni film (Outstanding Achievement in Nonfiction Feature Filmmaking), osvojio je “Hale County This Morning, This Evening” (2018) Amerikanca RaMella Rossa, intimistički portret crnačke zajednice u saveznoj državi Alabama.

Nagrada za najbolju režiju pripala je debitantskom američkom autoru Bingu Liu, i to za film “Minding the Gap” (2018), koji prati muke odrastanja mladića u gradiću Rockfordu. Spomenuti film osvojio je tri nagrade na ovogodišnjem CEO-u, kao i alpinistička odiseja Alexa Honnolda, “Free Solo” (2018) redateljskog dvojca Elizabeth Chai VasarhelyiJimmy Chin.

“Free Solo” je došao i do Nagrade publike, dok je “Minding the Gap” osvojio Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film. Serijske kolajne (Outstanding Achievement in a Nonfiction Series for Broadcast) pripale su još jednom američkom autoru, Steveu Jamesu, za serijal o progresivnoj državnoj osnovnoj školi, “America to Me  (2018); kratkometražne Kanađaninu Charlieju Tyrellu, koji je s filmom “My Dead Dad’s Porno Tapes” (2018) pokušao doći do boljeg razumijevanja preminulog oca.

Važnije nagrade zaključio je Danac Simon Lereng Wilmont, kao jedan od rijetkih neameričkih laureata, osvojivši sa svojim filmom o odrastanju ukrajinskih dječaka usred ratnih zbivanja, “Daleki lavež pasa” / “The Distant Barking of Dogs”, Spotlight Award, koja se dodjeljuje kvalitetnim a opet nedovoljno eksponiranim doku-filmskim ostvarenjima.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.