PočetnaNajave"Upoznaj autora": Goran Dević

“Upoznaj autora”: Goran Dević

|

U zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja se program “Upoznaj autora” kojim se istražuju osobne i filmske priče istaknutih hrvatskih i regionalnih dokumentarista. Ove subote, dakle sutra, 22. prosinca, filmski kritičar Vladan Petković upoznat će okupljene s jednim od najistaknutijih domaćih dokumentarista, Goranom Devićem.

Ovaj Siščanin sa stalnom zagrebačkom adresom na scenu je bombastično stupio na Danima hrvatskog filma 2004. godine kad je njegov prvi film “Uvozne vrane” (2004) osvojio Grand Prix za najbolji film, režiju i scenarij te Oktavijana za najbolji kratkometražni dokumentarni film. Četrnaest godina kasnije Devićev film “Buffet Željezara” (Petnaesta umjetnost, 2017.) na DHF-u je opet osvojio Grand Prix za najbolji film te najbolju režiju. U oba spomenuta filma, kao i u mnogima koje je snimio u međuvremenu (“Dvije peći za udarnika Josipa Trojka”, “Nemam ti šta reć’ lijepo”…) Dević se bavi seciranjem društveno-političke i ekonomske situacije u svom rodnom gradu, što je majstorski napravio i u svom zasad posljednjem filmu “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.), koji je nedavno na prestižnom festivalu DOK Leipzig dobio Posebno priznanje žirija. Dević je uz Zvonimira Jurića i autor igranog filma “Crnci” (2009), koji je u samom vrhu mnogih kritičarskih lista najboljih domaćih filmova od osamostaljenja.

Kako Goran motivira svoje suradnike da ga slijede poput vojske i u projekte kojima nije osigurano financiranje, kako paralelno uspijeva raditi na četiri filma i kakve veze s njegovim životom imaju antikne razglednice, saznajte u ugodnoj atmosferi novouređene dvorane KIC-a. Nakon razgovora održat će se projekcija posljednjeg autorovog filma, “Na vodi”.

Cijena ulaznice za program “Upoznaj autora” i film iznosi 20 kuna, a može se kupiti na ulazu u kino sat vremena prije njegovog početka (od 18 sati).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.