PočetnaNajaveUpoznaj autora: Goran Dević

Upoznaj autora: Goran Dević

-

U zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja se program “Upoznaj autora” kojim se istražuju osobne i filmske priče istaknutih hrvatskih i regionalnih dokumentarista. Ove subote, dakle sutra, 22. prosinca, filmski kritičar Vladan Petković upoznat će okupljene s jednim od najistaknutijih domaćih dokumentarista, Goranom Devićem.

Ovaj Siščanin sa stalnom zagrebačkom adresom na scenu je bombastično stupio na Danima hrvatskog filma 2004. godine kad je njegov prvi film “Uvozne vrane” (2004) osvojio Grand Prix za najbolji film, režiju i scenarij te Oktavijana za najbolji kratkometražni dokumentarni film. Četrnaest godina kasnije Devićev film “Buffet Željezara” (Petnaesta umjetnost, 2017.) na DHF-u je opet osvojio Grand Prix za najbolji film te najbolju režiju. U oba spomenuta filma, kao i u mnogima koje je snimio u međuvremenu (“Dvije peći za udarnika Josipa Trojka”, “Nemam ti šta reć’ lijepo”…) Dević se bavi seciranjem društveno-političke i ekonomske situacije u svom rodnom gradu, što je majstorski napravio i u svom zasad posljednjem filmu “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.), koji je nedavno na prestižnom festivalu DOK Leipzig dobio Posebno priznanje žirija. Dević je uz Zvonimira Jurića i autor igranog filma “Crnci” (2009), koji je u samom vrhu mnogih kritičarskih lista najboljih domaćih filmova od osamostaljenja.

Kako Goran motivira svoje suradnike da ga slijede poput vojske i u projekte kojima nije osigurano financiranje, kako paralelno uspijeva raditi na četiri filma i kakve veze s njegovim životom imaju antikne razglednice, saznajte u ugodnoj atmosferi novouređene dvorane KIC-a. Nakon razgovora održat će se projekcija posljednjeg autorovog filma, “Na vodi”.

Cijena ulaznice za program “Upoznaj autora” i film iznosi 20 kuna, a može se kupiti na ulazu u kino sat vremena prije njegovog početka (od 18 sati).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije