PočetnaVijesti"Minding the Gap" najbolji dugometražni film 34. nagrada Međunarodnog udruženja dokumentarista

“Minding the Gap” najbolji dugometražni film 34. nagrada Međunarodnog udruženja dokumentarista

-

U losanđeleskom Paramount Theatreu u subotu su dodijeljene 34. po redu nagrade Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA Documentary Awards). Ceremoniju je vodila poznata američka televizijska voditeljica Ricki Lake, dok su se pobjednici birali u petnaest različitih kategorija, uključujući i strukovne za filmsku fotografiju, montažu, scenarij i glazbu.

Najprestižniju kategoriju dugometražnog dokumentarnog filma osvojio je Amerikanac Bing Liu s ostvarenjem “Minding the Gap” (2018) koje u zanimljiv miks spaja svakodnevicu ruralne američke pustoši, odrastanje u nesređenim obiteljskim uvjetima i skejtersku supkulturu. Debitantski Liuov dokumentarac jedan je od najslavljenijih ovogodišnjih nefikcijskih filmskih ostvarenja te pripada uskom krugom glavnih oskarovskih favorita. Najboljim ovogodišnjim kratkometražnim dokumentarcem proglašen je “Zion” (2018), portret mladog hrvača rođenog bez nogu režiran od strane njegovog sunarodnjaka Floyda Russa.

Nagradu za najbolju kuriranu nefikcijsku seriju odnio je PBS-ov “POV”, a onu za najbolju mini-seriju ponovno američki autori. Riječ je o šesterodijelnoj seriji “Wild Wild Country” (Maclain Way i Chapman Way, 2018.) čija radnja prati kontroverznog indijskog gurua Oshoa i njegovu slijedbu, kako pokušavaju izgraditi utopijsko društvo usred američkog Oregona. Vrijedi za kraj istaknuti i konkretnu strukovnu nagradu za najbolju filmsku fotografiju, koja je uručena Izraelki Shevaun Mizrahi i njenom izvrsnom dokumentarcu o stanarima turskog doma za starije osobe, “Daleko sazviježđe” / “Distant Constellation” (2017), jednom od filmskih vrhunaca ovogodišnjeg Human Rights Film Festivala. Nagradu za najbolji scenarij osvojila je pak srpska autorica Mila Turajlić s filmom “Druga strana svega” (2017), portret turbulentne prošlosti vlastite obitelji usko vezane za politička previranja na ovim prostorima.

Preostale slavodobitnike potražite na službenoj stranici IDA-e.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije