PočetnaVijesti"Minding the Gap" najbolji dugometražni film 34. nagrada Međunarodnog udruženja dokumentarista

“Minding the Gap” najbolji dugometražni film 34. nagrada Međunarodnog udruženja dokumentarista

|

U losanđeleskom Paramount Theatreu u subotu su dodijeljene 34. po redu nagrade Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA Documentary Awards). Ceremoniju je vodila poznata američka televizijska voditeljica Ricki Lake, dok su se pobjednici birali u petnaest različitih kategorija, uključujući i strukovne za filmsku fotografiju, montažu, scenarij i glazbu.

Najprestižniju kategoriju dugometražnog dokumentarnog filma osvojio je Amerikanac Bing Liu s ostvarenjem “Minding the Gap” (2018) koje u zanimljiv miks spaja svakodnevicu ruralne američke pustoši, odrastanje u nesređenim obiteljskim uvjetima i skejtersku supkulturu. Debitantski Liuov dokumentarac jedan je od najslavljenijih ovogodišnjih nefikcijskih filmskih ostvarenja te pripada uskom krugom glavnih oskarovskih favorita. Najboljim ovogodišnjim kratkometražnim dokumentarcem proglašen je “Zion” (2018), portret mladog hrvača rođenog bez nogu režiran od strane njegovog sunarodnjaka Floyda Russa.

Nagradu za najbolju kuriranu nefikcijsku seriju odnio je PBS-ov “POV”, a onu za najbolju mini-seriju ponovno američki autori. Riječ je o šesterodijelnoj seriji “Wild Wild Country” (Maclain Way i Chapman Way, 2018.) čija radnja prati kontroverznog indijskog gurua Oshoa i njegovu slijedbu, kako pokušavaju izgraditi utopijsko društvo usred američkog Oregona. Vrijedi za kraj istaknuti i konkretnu strukovnu nagradu za najbolju filmsku fotografiju, koja je uručena Izraelki Shevaun Mizrahi i njenom izvrsnom dokumentarcu o stanarima turskog doma za starije osobe, “Daleko sazviježđe” / “Distant Constellation” (2017), jednom od filmskih vrhunaca ovogodišnjeg Human Rights Film Festivala. Nagradu za najbolji scenarij osvojila je pak srpska autorica Mila Turajlić s filmom “Druga strana svega” (2017), portret turbulentne prošlosti vlastite obitelji usko vezane za politička previranja na ovim prostorima.

Preostale slavodobitnike potražite na službenoj stranici IDA-e.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.