PočetnaRecenzije"Wild Wild Country" - Serija o kultu koja će i sama postati...

“Wild Wild Country” – Serija o kultu koja će i sama postati kultnom

|

Zasigurno ste čuli za indijskog gurua Bhagwana Shree Rajneesha, iako ga vjerojatnije bolje poznajete pod njegovim kasnijim imenom, Osho. Neki čije sjećanje seže do početka osamdesetih, možda pamte i događaje vezane za grad Rajneeshpuram osnovan u američkoj saveznoj državi Oregon. Ali veoma su rijetki na svijetu oni kojima detaljan opis te nevjerojatne epizode iz relativno nedavne prošlosti, približene u sjajnoj Netflixovoj šesterodijelnoj seriji “Wild Wild Country” (2018) braće Chapmana i Maclaina Wayja, neće biti iznenađujuće iskustvo i vrijedna povijesna lekcija na mnogo različitih razina.

Kao i mnoge stvari u životu, priča iz “Wild Wild Country” ovisi o kutu promatranja. Sam načelni glavni protagonist Osho, kao što razgovori sa sudionicima događaja u seriji to prikazuju, čovjek je oko kojega se i dan danas lome koplja. Za jedne je riječ o duhovnom vođi i nepresušnom vrelu mudrosti i životnog nadahnuća, blagoj osobi stiješnjenoj na vatrenoj liniji između dviju divljih strana. Za druge je on opasni manipulator, pohlepan i tašt vođa seksualnog kulta koji je došao u srce Amerike disruptivno djelovati na sveti način života usađen u same temelje tamošnjega društva.

Kako god promatrali ovog intrigantnog pojedinca, jedna je stvar u njegovoj priči neosporiva – Osho je bio sposoban svoj ašram iz Indije preseliti preko oceana u vrli, novi svijet i uz pomoć svojih sljedbenika, doslovno iz ničega, u području gdje najbliže naseljeno mjesto broji svega četrdesetak stanovnika, izgraditi svoj centar moći, grad Rajneeshpuram,  s cijelom infrastrukturom, uključujući između ostalog i zračnu luku. U ovaj gradić, neki bi rekli i komunu, doselilo je cijelo more Oshovih sljedbenika iz Europe, Amerike i ostatka svijeta, što njihovi oregonski susjedi, nenaviknuti na ekstravagantne pojave odjevene u crveno, koje pritom noću ispuštaju zvukove parenja u međusobnom slobodnom seksualnom zanosu, nisu bili spremni olako prigrliti. U njihovu obranu treba uzeti u obzir i tadašnje oprezno ophođenje ljudi prema kultovima, nakon masovnog samoubojstva religijske zajednice u Jonestownu u Gvajani svega nekoliko godina ranije, ništa manje vješto prezentirano u filmu “Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple” Stanleyja Nelsona iz 2006. godine.

Foto: Kadar iz dokumentarnog serijala “Wild Wild Country” / Na fotografiji: Ma Anand Sheeli

Na ovoj opreci temelji se dramaturgija serije “Wild Wild Country”. Došljaci domoroce smatraju zaostalim konzervativcima nesposobnim za prihvaćanje različitog, a ovi pak njih životinjama koje dovode u pitanje njihov opstanak. Kako to biva, to što jedna strana nije u pravu, ne znači nužno da ona suprotna jest, ali u začaranom krugu, svojim oprečnim stavovima jedni druge sve više radikaliziraju pa njihov odnos prerasta u pravi građanski rat. Isprva je on vođen demokratskim putem, da bi kasnije prerastao u pravu, doslovnu trku u naoružanju, biološko ratovanje, višestruke pokušaje trovanja cijele populacije i organizaciju masovnog egzodusa beskućnika na područje novouspostavljene kolonije.

Sam guru Rajneesh ubrzo nakon dolaska povlači se u meditaciju i prestaje biti slavnim sudionikom navedenih događaja, prepustivši upravljanje ašramom svojoj tajnici Ma Anand Sheeli, ženi britkog jezika i radikalnih stavova koja postaje ključnom figurom ove lude priče. Sheela je spletkar i manipulator, osoba koja na sebe preuzima prljave poslove koje smatra potrebnima za preživljavanje njihove komune, od trovanja, preko organizacije pokušaja ubojstava, pa do mljevenja dabrova. Dobro ste pročitali. No, uz rat protiv stanovnika Oregona, bojno polje će se prometnuti i među samim sanyassinima, što će uzrokovati buđenje usnulog vođe iz trogodišnje šutnje, a ubrzo i noćne bijegove, hapšenja i sudske kazne…

Redatelji, braća Way, vješto balansiraju između različitih perspektiva i konstantno nude gledatelju priliku izvagati svoje mišljenje o viđenom te izabrati stranu u bilo kojem od sukoba ove šestorosatne pustolovine.

Da ne otkrivamo previše radnje i elemenata konačnog raspleta događaja, neka bude dovoljno istaknuti kako su iz epizode u epizodu ulozi u toj luđačkoj raboti sve viši, a priča vrtoglavo nadmašuje i najluđu fikciju. Redatelji, braća Way, vješto balansiraju između različitih perspektiva i konstantno nude gledatelju priliku izvagati svoje mišljenje o viđenom te izabrati stranu u bilo kojem od sukoba ove šestorosatne pustolovine. Arhivska građa korištena u seriji je impozantna, sugovornici su svi redom sudionici samih ludih događaja o kojima danas otvoreno pričaju i mnogo je materijala za moralno preispitivanje s kojim su suočeni.

Iako se ne bavi samim vjerovanjima sannyasina i njihovim odnosom s vodstvom pokreta, na način na koji to iz scijentološkog kuta zadovoljavajuće čini nagrađivani HBO-ov dokumentarac Alexa Gibneyja, “Pročišćenje: Scijentologija i tamnica vjere” / “Going Clear: Scientology and the Prison of Belief” (2015), “Wild Wild Country” zasigurno spada među najbolje originalne Netflixove proizvode, čiji dokumentarni program već sad kvalitetom za nekoliko kopalja nadmašuje njihove igrane filmove. Potonje bismo nekoć svrstavali u izravno na video kategoriju, no dokumentarci poput “Wild Wild Country” već su neka druga priča pa je tako izvrsnu Netflixovu dokumentarnu produkciju ove godine prepoznala i Akademija, dodijelivši Oscara “Icarusu” (2017) Bryana Fogela.

"Wild Wild Country"
Režija: Maclain Way i Chapman Way
Producentica:: Juliana Lembi
Direktor fotografije: Adam Stone
Montaža: Neil Meiklejohn
Glazba: Brocker Way
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2018.
Broj epizoda / trajanje: 6 / 403 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.
Režija: Maclain Way i Chapman Way<br> Producentica:: Juliana Lembi<br> Direktor fotografije: Adam Stone<br> Montaža: Neil Meiklejohn<br> Glazba: Brocker Way<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2018.<br> Broj epizoda / trajanje: 6 / 403 minute"Wild Wild Country" - Serija o kultu koja će i sama postati kultnom