PočetnaVijestiSinoć otvoren 16. Human Rights Film Festival

Sinoć otvoren 16. Human Rights Film Festival

-

Hrvatskom premijerom novog filma cijenjenog redatelja dokumentarnih filmova Gorana Devića, “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.), sinoć je u punoj dvorani zagrebačkog kina Europa otvoren 16. Human Rights Film Festival. Okupljene je pozdravio direktor i programski selektor festivala Petar Milat izrazivši zadovoljstvo što se festival prvi put otvara filmom domaćeg autora. Milat je objasnio zašto je ovogodišnje izdanje podnaslovljeno “Pobunjena želja” te naglasio kako se će se putem filmova i brojnih razgovora iz popratnih programa baviti rodom i migracijama, pitanjima zbog kojih Europa podiže zidove, zatvara granice i usvaja razne po rod i čovjeka štetne deklaracije.

“Pobunjena želja je festivalsko ZA maštu koja ruši zidove, granice i predrasude, te stvara nove i bolje svjetove”, poručio je Milat. Posjetitelji su gromoglasnim pljeskom pozdravili završetak Devićevog filma, dio protagonista čije smo priče s tri sisačke rijeke pratili “Na vodi” i samog autora s kojim se održao razgovor o filmu. Svoje mišljenje o njegovom dokumentarce, uz svesrdno odobravanje publike, iznijeli su i protagonisti.

Nekoliko sati prije svečanog otvaranja festivala, u GONG-u je održana konferencije za medije, ujedno i razgovor s članicama i članovima ruske aktivističko-umjetničke skupine Pussy Riot koji su u Zagreb doputovali kako bi u ponedjeljak 3. prosinca u kinu Tuškanac izveli svoj glazbeno-kazališni performans “Riot Days” nastao na temelju knjige Maše Aljohine, jedne od članica koja je 2012. završila u zatvoru zbog punk molitve “Bogorodice, potjeraj Putina”, izvedene u moskovskoj katedrali.

“Politički motivirana uhićenja i mučenja u zatvorima postala su svakodnevica u Rusiji, ali raste i broj onih koji su se aktivirali u borbi protiv takvih kršenja ljudskih prava”, poručuju Pussy Riot. Ističući kako performans neprestano osvježavaju i prilagođavaju aktualnim zbivanjima, Aljohina je rekla kako će zagrebačke dvije izvedbe u (u 19.30 i 22.30 sati) biti posvećene grupi mladih antifašista iz tzv. slučaja Network, koji su uhićeni zbog navodnih terorističkih namjera, a kojima suđenje za to što ljudskopravaške organizacije vide kao politički montirani proces, počinje u siječnju. “Naš je slučaj 2012. bio velika vijest, ali to se sada događa svakodnevno”, naglasila je Aljohina i dodala kako danas u Rusiji možeš biti uhićena zbog obične objave na društvenim mrežama.

Ponedjeljak na HRFF-u donosi premijere aktivističkih i umjetničkih filmova među kojima se od dokumentaraca izdvaja nagrađivani brazilski dokumentarac “Proces” / “Process” / “O Processo” (2018) tamošnje redateljice Marije Ramos koja obrađuje politički motivirano suđenje protiv opozvane brazilske predsjednice Dilme Rousseff. U dvorani Müller prikazuje se film Nijemca Christiana Strackea, “Bordel Deutschland” / “Bordell Deutschland” (2017), uz razgovor o prostituciji i trgovanju ženama u Francuskoj, Hrvatskoj i Njemačkoj. Prikazat će se i film “Između nas” / “Before I Met You” (2016) Slovakinje Zuzane Limove o svakodnevici rodilišta u srednjoj Europi, a nakon projekcije će se održati i okrugli stol. Ponedjeljak na HRFF-u završava u kinu Tuškanac duplim performansom Pussy Riot, “Riot Days”, za čiju je drugu izvedbu u 22.30 sati još uvijek moguće nabaviti ulaznice po cijeni od 75kn putem Entrija ili pred sam nastup na blagajni kina po 95kn. Dio prihoda od ulaznica ide za Zakladu Solidarna u fond za ad hoc inicijative za promociju i zaštitu reproduktivnih prava žena.

Raspored ostalih projekcija i popratnog programa ovogodišnjeg HRFF-a provjerite na službenoj stranici ovog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.