PočetnaNajavePobunjena želja 16. Human Rights Film Festivala

Pobunjena želja 16. Human Rights Film Festivala

-

Human Rights Film Festival po šesnaesti put zagrebačkoj i riječkoj publici predstavlja raznolik i uzbudljiv program, promovirajući kulturu ljudskih prava. Ovogodišnji HRFF održava se od 2. do 9. prosinca u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac te brojnim drugim lokacijama, a od 6. do 9. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia. Filmski program uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih naslova, a publika će imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih umjetničkih filmova godine među kojima se nalazi impresivan broj filmova autora i autorica iz Hrvatske i regije. Ovogodišnji tematski okvir naslovljen je “Pobunjena želja”, čime se u filmskom i popratnom programu reagira na sve pokušaje zabrana i raznih ne može kojima smo svakodnevno izloženi, predstavljajući tijela i misli koje su nepokorne i ne daju se impresionirati demagoškim pozivom na red i zakon. Program komunicira želju koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i govori da je drugačiji svijet moguć.

Festival u nedjelju, 2. prosinca u 20 sati, u kinu Europa otvaraju hrvatske premijere najnovijih filmova domaćeg autora Gorana Devića i legendarnog francuskog redatelja Jean-Luc Godarda. Dević u dokumentarnom filmu “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.) putem raznih protagonista portretira rodni grad Sisak okružen s tri rijeke. Dokumentarac je nedavno dobio Posebno priznanje žirija DOK Leipziga jer “na lijep način prikazuje da ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ožiljke rata”. Godardovo najnovije filmsko ostvarenje, “Kaleidoskop” / “The Image Book” / “Le livre d’image” (2018), premijerno je prikazano na ovogodišnjem Cannesu i predstavlja autorov bilten o stanju današnjeg svijeta. Ovaj esejistički igrani film lišen glumaca, podijeljen je u pet poglavlja, a mnogi ga uspoređuju s njegovim kultnim projektom “(Pri)povijest(i) filma” / “Historie(s) du cinéma” (1988)”.

Među filmovima 16. Human Rights Film Festivala nalaze se i najnovija ostvarenja dokumentarnih teškaša poput Ukrajinca Sergeja Loznice čiji je “Dan pobjede” / “Victory Day” / “Den’ Pobedy” (2018) o proslavi pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom, sniman u berlinskom Treptower parku, te posthumni dokumentarni film ove godine preminulog francuskog redatelja Claudea Lanzmanna. Njegove “Četiri sestre” / “Shoah: Four Sisters” / “Les quatre soeurs” (2018) sastoje se od četiri kratka filma, svojevrsna nastavka autorovog monumentalnog opusa o holokaustu, “Shoah” iz 1985. godine. Švedska autorica Jane Magnusson je nakon intrigantnog dokumentarca “Nepozvani kod Bergmana” / “Trespassing Bergman” (2013) snimila i “Bergman – godina života” / “Bergman: A Year in a Life” / “Bergman – ett år ett liv” (2018), zadržavši svoj fokus na kultnom i nikad dovoljno istraženom redatelju, Ingmaru Bergmanu. Film se prikazuje u kinu Tuškanac u utorak, 4. prosinca.

Na 16. HRFF-u od dokumentarnih filmova vidjet ćemo između ostalih i novi nefikcijski rad Igora Bezinovića, “Lovettovi” (Sekvenca, 2018.); debitantsko ostvarenje Nikoline Bogdanović“Mjesto odakle vam pišem pisma” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2018.) te najnoviji film cijenjenog srpskog dokumentarista Želimira Žilnika, “Najljepša zemlja na svijetu” (manjinska koprodukcija Factuma, 2018.), koji će hrvatsku premijeru doživjeti 5.12. u kino Europa. Kinotečni program Human Rights Film Festivala predstavlja kultni dokumentarac belgijske autorice Chantal Akerman, “News from Home” (1977), o njenom njujorškom životu sedamdesetih godina.

Najvažniji segment popratnog programa Festivala i ove godine jest Revija malih književnosti: Pobunjena želja (Magreb) koju HRFF radi u suradnji s književnim klubom Booksa i Revijom malih književnosti, a održat će se u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku. Nakon što su 2017. u Hrvatskoj gostovali autori s istočnog Mediterana, ove godine se predstavljaju zemlje Magreba. HRFF ima zadovoljstvo ove godine po prvi put ugostiti te uživo predstaviti aktivističko-umjetničku skupinu Pussy Riot, koja će u utorak, 3. prosinca, u kinu Tuškanac izvesti svjetsku premijeru svog performansa “Riot Days” u potpuno novom aranžmanu i s novom postavom. Ulaznice za ovaj događaj po cijeni od 75 kuna u prodaji su putem stranice entrio.hr, dok će na dan koncerta cijena iznositi 95 kuna. Dio prihoda od ulaznica ide Zakladi Solidarna u fond za ad hoc inicijative za promociju i zaštitu reproduktivnih prava žena.

Cjelokupan program 16. HRFF-a proučite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".