Početna Najave "Rodbina" Vitalija Manskog u hrvatskim kinima

“Rodbina” Vitalija Manskog u hrvatskim kinima

-

Nakon insajderskog pogleda na život u Sjevernoj Koreji (“Ispod sunca” / “Under the Sun” / “V luchakh solnca” (2015), ruski majstor dokumentarnog filma Vitalij Manski vodi nas u rodnu Ukrajinu te kroz svakodnevicu svoje (proširene) obitelji, prikazuje život zemlje u jeku rata koji se događa nakon Majdanske revolucije. Njegov predzadnji autorski film “Rodbina” / “Close Relations” / “Rodnye” (2016) gledali smo na prošlogodišnjem ZagrebDoxu, a isti od 1. studenoga dolazi u domaća nezavisna kina.

“Rodbina” prati obitelj Vitalija Manskog tijekom jedne godine, neposredno nakon Euromajdanskih prosvjeda 2014. godine i ruske aneksije Krimskog poluotoka. Ruski dokumentarist i ovdje, nježnom redateljskom palicom, donosi retrospektivnu analizu političkih događaja na osobnom i kolektivnom planu. Prikazujući svakodnevicu svojih rođaka razasutih po cijeloj zemlji: od svoje majke u Livovu, preko sestrine obitelji u Odesi pa sve do rodbine u dijelu separatističkog Donbasa te Sevastopola na Krimu, aneksiranog od strane Ruske federacije. Uz naraciju autora, film prikazuje narušene obiteljske veze koje osim geografske razdaljine sada dijele i različita politička stajališta te strah za vlastitu obitelj u jeku borbi koje dolaze s istoka Ukrajine.

Ovo je dokumentarac o prvoj godini života u Ukrajini nakon revolucije: gledamo rušenje zrakoplova Malaysia Airlinesa iznad istoka zemlje i otvaranje za javnost kičaste palače odbjeglog predsjednika Janukoviča; ali i kompleksnoj i konfliktnoj povijesti Ukrajine koja je neraskidivo isprepletena s aktualnim događajima: obitelj se neprestano prisjeća vremena Sovjetskog Saveza te Stepana Bandere – nacionalista i nacističkog kolaboracionista, koja u svjetlu recentnih događaja podliježu relativizaciji i revizionizmu.

Za Manskog je ovo intimna tema, kako i sam kaže film koji nikada nije mislio da će morati snimiti te kroz koji otvara i teme obiteljske tolerancije, oprosta i zaborava. “Rodbina” je nagrađena na međunarodnim festivalima u Trstu i Linzu, a filmski rukopis Vitalija Manskog još jednom zauzima kino-platna od 1. studenog. Raspored svih projekcija dostupan je na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.