PočetnaNajave"Rodbina" Vitalija Manskog u hrvatskim kinima

“Rodbina” Vitalija Manskog u hrvatskim kinima

-

Nakon insajderskog pogleda na život u Sjevernoj Koreji (“Ispod sunca” / “Under the Sun” / “V luchakh solnca” (2015), ruski majstor dokumentarnog filma Vitalij Manski vodi nas u rodnu Ukrajinu te kroz svakodnevicu svoje (proširene) obitelji, prikazuje život zemlje u jeku rata koji se događa nakon Majdanske revolucije. Njegov predzadnji autorski film “Rodbina” / “Close Relations” / “Rodnye” (2016) gledali smo na prošlogodišnjem ZagrebDoxu, a isti od 1. studenoga dolazi u domaća nezavisna kina.

“Rodbina” prati obitelj Vitalija Manskog tijekom jedne godine, neposredno nakon Euromajdanskih prosvjeda 2014. godine i ruske aneksije Krimskog poluotoka. Ruski dokumentarist i ovdje, nježnom redateljskom palicom, donosi retrospektivnu analizu političkih događaja na osobnom i kolektivnom planu. Prikazujući svakodnevicu svojih rođaka razasutih po cijeloj zemlji: od svoje majke u Livovu, preko sestrine obitelji u Odesi pa sve do rodbine u dijelu separatističkog Donbasa te Sevastopola na Krimu, aneksiranog od strane Ruske federacije. Uz naraciju autora, film prikazuje narušene obiteljske veze koje osim geografske razdaljine sada dijele i različita politička stajališta te strah za vlastitu obitelj u jeku borbi koje dolaze s istoka Ukrajine.

Ovo je dokumentarac o prvoj godini života u Ukrajini nakon revolucije: gledamo rušenje zrakoplova Malaysia Airlinesa iznad istoka zemlje i otvaranje za javnost kičaste palače odbjeglog predsjednika Janukoviča; ali i kompleksnoj i konfliktnoj povijesti Ukrajine koja je neraskidivo isprepletena s aktualnim događajima: obitelj se neprestano prisjeća vremena Sovjetskog Saveza te Stepana Bandere – nacionalista i nacističkog kolaboracionista, koja u svjetlu recentnih događaja podliježu relativizaciji i revizionizmu.

Za Manskog je ovo intimna tema, kako i sam kaže film koji nikada nije mislio da će morati snimiti te kroz koji otvara i teme obiteljske tolerancije, oprosta i zaborava. “Rodbina” je nagrađena na međunarodnim festivalima u Trstu i Linzu, a filmski rukopis Vitalija Manskog još jednom zauzima kino-platna od 1. studenog. Raspored svih projekcija dostupan je na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije