PočetnaVijesti"Dolazak proljeća u Buču" najbolji film 6. AJB DOC-a

“Dolazak proljeća u Buču” najbolji film 6. AJB DOC-a

|

Ceremonijom dodjele nagrada i projekcijom filma “Istražitelj” / “The Investigator” / “Vyšetřovatel” (Frame Films / Restart / Češka televizija / HRT / Al Jazeera Balkans; 2022.) Viktora Portela u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, sinoć je završen 6. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Tijekom pet festivalskih dana prikazana su 24 dokumentarna filma u četiri festivalske selekcije (Natjecateljski program, “AJB Prikazuje”, “Last Minute Cinema” i “Smart Doc”, uz dvije posebne projekcije), među kojima je bilo šest svjetskih premijera, jedna međunarodna, dvanaest regionalnih i pet bosanskohercegovačkih.

“Za nas su svi odabrani i prikazani filmovi pobjednici, jer su ostavili snažan dojam i izazvali reakcije publike koja je prigrlila Festival, a to dokazuju pune dvorane na svim projekcijama i BKC koji smo ove godine tri puta napunili, što je uvjerljivi rekord posjećenosti na svim dosadašnjim festivalskim izdanjima”, rekao je direktor AJB DOC-a Edhem Fočo.

“Autori i publika i dalje će ostati u glavnom fokusu, jer zbog njih sve ovo i radimo. Raduje nas činjenica da smo se, kao festival, uspjeli i kod jednih i kod drugih pozicionirati kao organizacija koja postaje nezaobilazna kada je u pitanju dokumentarni film. Hvala svima koji nas podržavaju sve ove godine i nadam se da će i nastaviti na sedmom i svim narednim izdanjima koja budemo organizirali”, dodao je Fočo.

Nagrade za najbolje filmove

O najboljem filmu 6. AJB DOC-a odlučivao je međunarodni žiri u sastavu: redatelji Vitalij Manski, Bernadett Tuza-Ritter i Nermin Hamzagić te producenti Vanja Jambrović i Mohamed Elmongy.

Nagrada za najbolji film (“AJB DOC Main Award”) dodijeljena je ostvarenju “Dolazak proljeća u Buču” / “When Spring Came to Bucha” (2022) autorskog dvojca Mile Tešajeve i Marcusa Lenza.

“Glavnu nagradu dodjeljujemo filmu koji na vrlo emotivan, realističan, delikatan i suptilan način prikazuje istinsku ljudsku tragediju kojoj svakodnevno svjedočimo u vijestima. Redateljica je temi pristupila dostojanstveno i s dubokim poštovanjem. U svakoj sceni filma uspjela je pronaći ravnotežu između razotkrivanja ogromnih žrtava rata i svjedočenja o tome da, bez obzira na sve život ipak mora ići dalje”, naveo je žiri u obrazloženju odluke.

Osim glavne nagrade, žiri je dodijelio Posebno priznanje filmu “Pure Unkown” / “Sconosciuti puri” (2023) Valentine Cicogne i Mattije Colomba, koji donosi priču o Cristini Cattaneo, forenzičarki koja neumorno radi na identifikaciji tijela bez identiteta koja stižu u njenu obdukcijsku salu.

“Ovaj izvanredni dokumentarni film istražuje važnu ljudsku priču. Autori snažnim filmskim pristupom prikazuju herojsku borbu jedne osobe protiv cijelog sistema”, naveo je žiri.

Drugo Posebno priznanje dodijeljeno je filmu “Flotacija” (2023) autorica Alesandre Tatić i Eluned Zoë Aiano, koji donosi priču o životu u Majdanpeku, gradu na istoku Srbije, čiji je identitet podijeljen između industrije i magije.

“Posebno priznanje dodjeljujemo i slojevitom i poetskom portretu društva zaglavljenog u socio-ekonomskoj tranziciji, progonjenog demonima, u jazu između dvije stvarnosti, surove sadašnjice i nesigurne budućnosti. Autorima je uspjelo emocionalno nas angažirati, sukobljavanjem unutrašnjeg svijeta likova njihovom grubom okruženju”, istaknuo je žiri.

Nagrada programskog žirija

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj su odlučivali Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić, otišla je u ruke Nicka Reada i Ayse Toprak za film “My Name is Happy” (2022), koji donosi nevjerojatnu priču o turskoj pop-zvijezdi u usponu Mutli Kayi (Mutlu na turskom znači sretna) koja je za dlaku izbjegla pokušaj femicida.

“Ovaj iznimno važan dokumentarni film kroz aktualnu temu femicida skreće pažnju na važnost borbe protiv nasilja nad ženama. U isto vrijeme ovaj film budi empatiju i suosjećanje, jača otpornost i njeguje nadu”, obrazložio je žiri.

Nagrada publike bit će objavljena za nekoliko dana, nakon što se prebroje glasovi za sve filmove prikazane u okviru ovogodišnjeg AJB DOC-a.

Uz bogat popratni program, u sklopu 6. AJB DOC-a, od 9. do 11. rujna održano je drugo izdanje industry programa “Al Jazeera Documentary Industry Days @ AJB DOC”, čiji je cilj osnažiti i podržati širenje produkcije dokumentarnih filmova u svijetu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.