PočetnaRecenzije"Icarus" - Urota s dopingom koja je Netflixu donijela Oscar

“Icarus” – Urota s dopingom koja je Netflixu donijela Oscar

|

Netflix je na ovogodišnjoj dodjeli Oscara polagao mnogo nade u četverostruko nominiranu dramu “Mudbound” (2017) američke redateljice Dee Rees. Bila je to idealna prilika za razbijanje leda najprestižnije svjetske nagrade, barem što se tiče Netflixovog originalnog programa. Oscara s “Mudboundom” nisu uspjeli potvrditi, ali je zato do povijesnog Zlatnog kipića došao njihov dokumentarac “Icarus” (2017), prvi uradak američkog dramaturga, glumca i amaterskog biciklista Bryana Fogela. U izjednačenoj utrci za najbolji dugometražni dokumentarni film, “Icarus”, Fogel i Netflix nadvisili su između ostalih i od kritike iznimno hvaljeni “Faces Places” / “Visages Villages” (2017) francuske filmske umjetnice Agnès Varde i njenog sunarodnjaka, fotografa i umjetnika nepotvrđenog identiteta, JR-a.

“Icarus” je neobičan film utoliko što dokazuje kako se u procesu snimanja dokumentarca sudbina može uplesti na način da otvori sasvim nova vrata i početnu ideju filma digne na novu razinu, u kojoj će ludim razvojem događaja isti učiniti mnogo većim i važnijim nego što je to prvotno zamišljeno, te posljedično autoru u ruke dostaviti i najveću filmsku nagradu. Fogel je, naime, premisu svojeg filma zamislio na približnom konceptu “Super velikog ja” / “Super Size Me” (2004) Morgana Spurlocka. Umjesto unošenja brze hrane u organizam, trebali smo pratiti kako autor radi slične stvari, ali s dopingom, pritom dokazujući sve manjkavosti sustava koji se u biciklizmu i sportu općenito koristi za testiranje sportaša na ilegalna sredstva za poboljšavanje njihovog učinka na natjecanjima.

Kako bi ostvario svoj prvotni cilj, Fogel stupa u kontakt s ruskim liječnikom Grigorijem Rodčenkovim, direktorom tamošnjeg anti-dopinškog centra, koji zatim postaje centralnim likom filma. Kombinacijom nesvakidašnje izravnosti i ekscentričnog šarma Rus ubrzo ulazi pod kožu američkog redatelja, dok mu ovaj priprema kuru steroida za bolje rezultate na predstojećoj biciklističkoj utrci. Uskoro saznajemo informaciju o Rodčenkovu kao jednom od ključnih aktera afere ruske vlasti u slučaju organiziranog sustava dopingiranja svojih sportaša na Olimpijadi u Sočiju, na kojoj su osvojili trinaest zlatnih medalja. Uslijed svih događaja, doktor Rodčenkov bježi u Sjedinjene Države gdje će u ulozi zviždača razotkriti nezamislive razmjere ove zlonamjerne ruske akcije. Snimke biciklističkih utrka i unašanja supstanci u tijelo zamjenjuju sve češći kadrovi Vladimira Putina i sudskih procesa, kako se “Icarus” od filma o eksperimentu postupno pretvara u međunarodni špijunski triler.

“Icarus” nije idealan film i bio bi zabavniji da je barem trideset minuta kraći od svog ukupnog dvosatnog trajanja. Fogelovo redateljsko neiskustvo pogotovo je osjetno u nešto razvučenijoj drugoj polovici, kao i u nespretnije montiranim scenama poput one u kojoj gledamo kako jedan od autorovih sugovornika provodi određeno vrijeme tražeći punjač za laptop. Te i druge nedostatke američki autor nadoknađuje boravkom karizmatičnog Rodčenkova pred kamerama; Rus drži glavu na panju suprotstavljajući se tamošnjim vlastima, premda iz njegovog opisa događaja iz Sočija ne dobivamo dojam kako je ovaj imao moralne skrupule pri obavljanju prljavog dopinškog posla. Programi poboljšanja sportskih rezultata uz pomoć ilegalnih sredstava na državnoj razini nisu ništa novo, dovoljno se sjetiti sumnjivih rezultata istočnonjemačkih atletičara iz sedamdesetih i osamdesetih godina. Iz današnje perspektive ruskog upletanja u američke predsjedničke izbore, priča o friziranju rezultata sportaša čini se ipak dječjom igrom naspram recentnih pothvata velikih dečkiju s istoka.

Bilo kako bilo, Netflix je napokon dobio oskarovsku potvrdu izvrsnosti koju je tako željno iščekivao.

U posljednje vrijeme vrlo je popularno posezati za Orwellovom “1984.” – i Rodčenkov čita tu knjigu – s obzirom na sve češće afinitete svjetskih vlasti prema metodama represivnih totalitarističkih sustava, poput stalnog izvrtanja istine u doba alternativnih činjenica. “U vremenima sveopće obmane, izricanje istine postaje revolucionarni čin”, kaže Orwell. No, koliko god Fogel ruskog doktora pokušava prikazati žrtvom revolucionarnog zboritelja istine ili kakvog paladina u borbi za pravdu i sportsko poštenje, ovaj ipak više djeluje kao simpatični pragmatist s procjenom kako mu je sigurnije igrati na strani optužbe u Americi nego riskirati život u Rusiji.

Može se diskutirati je li “Icarus” zavrijedio Oscara u prilično snažnoj lanjskoj konkurenciji društveno-politički aktualnih filmova. U svakom slučaju nije riječ o najboljem dokumentarcu godine, ali je isto tako u pitanju zanimljivo ostvarenje koje nadmašuje svoje početne ambicije. Zanimljivo, Fogelov film u svojim je oskarovskim nastojanjima putem dobio i podršku Lancea Armstronga, čovjeka čija su neponovljiva biciklistička postignuća zauvijek ostala u sjeni upravo zbog korištenja dopinga. Sam Lance je, naravno, bio subjektom drugog važnog dokumentarca o ovoj temi, “Armstrongova laž” / “The Armstrong Lie” velikog Alexa Gibneyja iz 2013. godine.

Ako potpora filmu od bivše sportske megazvijezde nije bila dovoljna, dodatni vjetar u leđa “Icarusa” došao je vjerojatno i od same Netflixove platforme koja ga je glasačima Akademije učinila pravovremeno dostupnijim, i prije nego su ostale filmove vidjeli na screenerima. Vjerojatno je ovaj konačni pobjednik ostavio dovoljno dobar dojam, tada kad je to bilo potrebno. Ako pratite ono što se posljednjih godina objavljuje kao brutalno iskreno anonimno ispunjavanje glasačkih listića članova Akademije na internetu, vjerojatno vam je jasno da vrlo rijetki glasači obraćaju dovoljno pozornosti na išta što se nalazi izvan onih najvažnijih filmskih kategorija. Bilo kako bilo, Netflix je napokon dobio oskarovsku potvrdu izvrsnosti koju je tako željno iščekivao.

"Icarus"
Režija: Bryan Fogel
Scenarij: Bryan Fogel i Mark Monroe
Producenti: Dan Cogan, Bryan Fogel, David Fialkow i Jim Swartz
Direktori fotografije: Jake Swantko i Timothy Rode
Montaža: Jon Bertain, Kevin Klauber i Timothy Rode
Glazba: Adam Peters
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2017.
Trajanje: 121 minutu

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.
Režija: Bryan Fogel<br> Scenarij: Bryan Fogel i Mark Monroe<br> Producenti: Dan Cogan, Bryan Fogel, David Fialkow i Jim Swartz<br> Direktori fotografije: Jake Swantko i Timothy Rode<br> Montaža: Jon Bertain, Kevin Klauber i Timothy Rode<br> Glazba: Adam Peters<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2017.<br> Trajanje: 121 minutu"Icarus" - Urota s dopingom koja je Netflixu donijela Oscar