Noć hrvatskog filma i novih medija, projekt promicanja hrvatskog filma među domaćom, ali i stranom publikom, ove jeseni doživljava svoje peto izdanje. Besplatni maraton najboljeg od domaćeg filma održat će se u subotu, 6. listopada, u šest hrvatskih gradova i ukupno pet država, a ulaz na sva događanja je besplatan. Peto izdanje manifestacije Noć hrvatskog filma i novih medija održava se u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Šibeniku, Novog Gradiški, Dubrovniku (iznimno 5.10.), ali i na kino platnima u Srbiji (Subotica), Bosni i Hercegovini (Mostar), Mađarskoj (Koljnof) i Austriji (Beč), a u jednoj će filmskoj noći, od 18 sati sve do 2 ujutro, prikazati više od stotinu hrvatskih filmskih naslova različitih rodova.

U samo jednoj večeri, odnosno noći, gledatelji će uživati u pomno izabranim uratcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od vječnih dječjih klasika, zanimljivih novih medija (“Trip”, “Na plaži”) i recentnog animiranog filma (“Biciklisti”, “Bobo”), te dokumentaraca koji su ove godine posvećeni umjetnosti i umjetnicima pa sve do najpopularnijeg žanra kratkih i dugometražnih igranih filmova.

Koncert hrvatske filmske glazbe u kinu Europa

Petu Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u zagrebačkom kinu Europa u 20 sati otvoriti koncert “Putovanje filmskom glazbom” u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić, koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova uz koje smo odrastali, poput “Vlaka u snijegu”, “Novinara”, “Servantesa iz Malog Mista”, “Balthazara”, “Ne daj se Floki” i dr. Program svečanog otvorenja vodit će filmska i kazališna glumica Nela Kocsis. Umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić je uz pomoć stručnih suradnika (Tomislav Gregl – selektor za animirani film, Branko Ištvančić – selektor za dokumentarni film) sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

50. obljetnica nastanka animiranog serijala “Profesor Balthazar” i prve hrvatske reklame

Svaki će grad uključen u projekt tako dobiti svoj specifični filmski program, uz zajedničko obilježje: s obzirom da ove godine Profesor Balthazar slavi jubilarni rođendan, odnosno da obilježavamo 50. obljetnicu nastanka ovog kultnog animiranog serijala, u svim će se gradovima prikazati po jedna, različita epizoda prvog serijala o dobrom profesoru.

Na svoje će doći i ljubitelji reklama jer će, u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Zagreb filmom, u zagrebačkom kinu Europa u Zagrebu biti prikazani stari hrvatski reklamni filmovi stvarani u razdoblju od 1928. do 1955. godine, uz posebnu poslasticu – prve sačuvane hrvatske reklame iz 1928. godine, igranu “Novi život kuharice” s Kety Balog i gđom. Hoffer u glavnim ulogama kuharice i sobarice, te animiranu “Philips-Argenta”.

Premijera dokumentarnog filma o Dušanu Vukotiću

Dokumentarni dio manifestacije zamišljen je kao hommage umjetnosti pa je dobar dio dokumentaraca posvećen upravo poznatim domaćim umjetnicima i stvarateljima kao što su Dušan Vukotić, Zlatko Bourek, Boris Bućan, Leo Junek, Stanislav Bavčević, Vojin Bakić, Tom Gotovac i Ivan Kožarić, s time da će upravo dokumentarac “Dušan Vukotić – hrvatski oskarovac” (Maydi Film & Video, 2011.) redatelja Silvija Petranovića, na Noći hrvatskog filma i novih medija doživjeti svjetsku premijeru. Film se bavi Vudom kao filmskim autorom, ali oslikava i vrijeme nastanka njegovih filmova kao i njegovu privatnu osobnost, te pokušava razriješiti misteriju prvog i jedinog hrvatskog oskarovca. U dokumentarcu se pojavljuje Vukotićeva supruga i prva suradnica, Melita Andres Vukotić, te njegovi suvremenici: Nedeljko Dragić, Borivoj Dovniković Bordo, Joško Marušić, Milan Blažeković, Mihail Miki Ostrovidov, Fadil Hadžić i dr.

Posjetitelji noći hrvatskog filma uživat će u velikom izboru odličnih domaćih filmova – od festivalaca i dobitnika raznih filmskih nagrada do gradskih premijera, a i ove godine poseban prostor je osiguran za mlade autore i kratki igrani film.

Riječima Irene Škorić, umjetničke voditeljice projekta, misao vodilja ovogodišnjeg programa manifestacije je ne samo privući domaću publiku u kina 6. listopada već i ovaj jednonoćni interes hrvatske publike za domaći film pretvoriti u trajnu ljubavnu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja.

Upravo zbog toga, ulaz na sva dogđanja je potpuno besplatan. Manfestacija će se održati pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar Kitarović.

Opširnije informacije o ovogodišnjoj Noći hrvatskog filma i novih medija provjerite na službenoj stranici spomenute filmske manifestacije.

Prethodni članakOtvorene prijave za 50. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva
Sljedeći članakGostovanje Rajka Grlića u sklopu Kratkih slika

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime