Početna Vijesti "Fahrenheit 11/9": Mooreov film ostvario najbolje doku-kino otvaranje u 2018.

“Fahrenheit 11/9”: Mooreov film ostvario najbolje doku-kino otvaranje u 2018.

-

“Fahrenheit 11/9” (2018), najnoviji dokumentarni film američkog autora Michaela Moorea, ovog vikenda krenuo je s prikazivanjem u američkim kinima. Reakcije tamošnjih medija nakon premijernog dolaska dokumentarca u 1.719 kina diljem zemlje, podijeljene su. Podignute obrve ne odnose se toliko na samu kvalitetu filma, koliko na skromnije premijerno box office otvaranje.

A brojke govore o nešto više od tri milijuna dolara zarade nakon prvog vikenda, što ovaj film o stanju američke politike kroz vizuru vladavine sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, katapultira među najuspješnije dokumentarce 2018. godine. Točnije, “Fahrenheit 9/11” je ostvario najbolje američko vikend otvaranje među svim dokumentarnim naslovima tekuće godine, dok se film ukupnom zaradom probio na peto mjesto sveukupne zarade, gledajući u leđa i trenutno vodećem dokumentarcu “Won’t You Be My Neighbor?” (2018) Morgana Nevillea s gotovo 23 milijuna dolara od prodanih ulaznica.

Stručnjaci su, nakon višemjesečnog hypea i svjetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, Mooreu predviđali dvostruko unosnije kino otvaranje, u rangu između pet i sedam milijuna dolara. No, i takav, okrnjeni box office ulazak, “Fahrenheit 9/11” svrstava među petnaest najboljih dokumentaraca svih vremena u toj kategoriji. Dakako, još je uvijek to daleko od njegovih prethodnih uspješnica “Fahrenheit 9/11” (2004., 23.9 milijuna dolara), “Kapitalizam: Ljubavna priča” / “Capitalism: A Love Story” (2009., 4.4. milijuna dolara) i “Bolesno” / “Sicko” (2017., 3.6 milijuna dolara), ali još i dalje od katastrofičnih reakcija desnih medija poput Fox Newsa koji su jedva dočekali pokopati Mooreov film.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.