PočetnaNajave43. TIFF: Svjetska premijera novog filma Michaela Moorea i "more" ostalih kvalitetnih...

43. TIFF: Svjetska premijera novog filma Michaela Moorea i “more” ostalih kvalitetnih dokumentaraca

-

U Torontu je jučer sa zasjedanjem počeo 43. Međunarodni filmski festival u Torontu (6. – 16.9.). Svjetski festivalski major po običaju donosi more kvalitetnih filmova u četrnaest službenih programskih cjelina, dobar dio njih u također tradicionalno jakom dokumentarnom lineupu TIFF Docsa.

Najveće zanimanje publike, barem što se tiče dokumentarnog filma, trebao bi izazvati najnoviji dokumentarac Michaela Moorea, znakovito nazvan “Fahrenheit 11/9” (2018). Moore je upravo kanadskom metropolisu podario svjetsku premijeru filma o neslavnom nasljeđu vladavine Donalda Trumpa: od rezanja poreza bogatim Amerikancima do izrazito opasnih odluka vezanih za svjetsku ekologiju. “Kako ćemo se izvući iz ovog sranja?”, pita se Moore. Odgovor ne znamo, ali znamo da s nestrpljenjem čekamo ovaj film na nekom od domaćih festivala.

Kao doku-politički companion piece Mooreovog filma na 43. TIFF-u, nameće se “American Dharma” (2018) njegovog američkog kolege Errola Morrisa, koji nakon izvrsnog “Magla rata: Jedanaest lekcija iz života Roberta S. McNamare” / “The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara” (2003) i nešto manje uspješnog “Nepoznato o poznatom” / “The Unknown Known” (2013) o bivšim američkim ministrima obrane McNamari i Ramsfeldu, ponovno puca administrativno visoko. Riječ je o filmu koji na sličan direktan, oči prema kameri način, pokušava prodrijeti u um bivšeg glavnog Trumpovog savjetnka, kontroverznog Stephena Bannona, optuženog za antisemitizam i izdaju američkih interesa.

Na scenu se vraća i veliki njemački redateljski mag, Werner Herzog. Zajedno s koredateljskim kolegom, Britancem Andréom Singerom, ovaj je dvojac otvoreno porazgovarao s bivšim šefom SSSR-a, danas 87-godišnjim Mihailom Gorbačovom u filmu “Meeting Gorbachev” (2018). Njihov produženi filmski intervju potrajao je čak šest mjeseci, za vrijeme kojih su se autori s Gorbačovom sastajali tri puta.

Nije vam dosta politike? Nema problema, jer Rus Vitalij Manski međunarodno-premijerno u Sjevernu Ameriku dovodi svoj film “Putin’s Witnesses” / “Svideteli Putina” (2018). Naslov sve govori, dovoljno je reći da dokumentarac kroz intervjue s nekadašnjim predsjednicima Gorbačovom (opet!) i Borisom Jeljcinom pokušava oslikati sliku dolaska sadašnjeg čelnog čovjeka Rusije Vladimira Putina na vlast. Manski je za film već dobio Grand Prix ovogodišnjih Karlovih Vara, a u dokumentarcu autor razgovara i sa samim Putinom, uz intimne i rijetko viđene snimke neprikosnovenog vladara Rusije.

Kambodžanski redatelj Rithy Panh autor je veličanstvene “Slike koja nedostaje” / “The Missing Picture” / “L’image manquante” (2013), jednog od najdražih dokumentaraca vašeg autora. Nakon svjetske premijere u Veneciji, nemalo je stoga naše zadovoljstvo najaviti njegov novi dokumetarac “Graves Without a Name” / “Les tombeaux sans noms” (2018) koji ponovno secira vječnu Panhovu temu Kambodžanskog genocida od strane Crvenih kmera, ovoga puta kroz potragu trinaestogodišnjeg dječaka za posmrtnim ostacima svoje pobijene obitelji.

Vrijedi možda istaknuti i legendarnog Fredericka Wisemana i njegovu klasičnu opservacijsku studiju, u ovom slučaju američkog gradića Monrovije (“Monrovia, Indiana”, 2018.); te briljantnog talijanskog autora Roberta Minervinija (“Druga strana” / “The Other Side”; 2015.), koji ponovno na sebi svojstven artističko-intimistički način u filmu “What You Gonna Do When the World’s on Fire?” (2018) predstavlja četiri različita portreta Afroamerikanaca u svakodnevnoj borbi za preživljavanje.

Hrvatski, pa ni regionalni doku-autori, nažalost, nisu zastupljeni na 43. izdanju kanadskog majora, s izuzetkom rođenog Sarajlije Igora Drljače, sada već stalno nastanjenoga u Kanadi gdje radi kao profesor na Odsjeku za kazalište i film na Sveučilištu British Columbia u Vancouveru. Drljačin debitantski dugometražni dokumentarni film “Kameni govornici” / “The Stone Speakers” (2018) u Toronto dolaze s etiketom svjetske premijere, približavajući fenomen nešto drugačijeg, alternativnog bosanskohercegovačkog turizma na čelu s Međugorjem i piramidama u Visokom, u zemlji koja još uvijek vida ratne i ekonomske rane.

TIFF nam je tako došao pred vrata – opširnije informacije doznajte na stranici kanadskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije