PočetnaVijesti3. Nagrade kritičara za najbolji dokumentarni film: Najviše razloga za slavlje za "Won't You Be My Neighbor?" i "Free Solo"

3. Nagrade kritičara za najbolji dokumentarni film: Najviše razloga za slavlje za “Won’t You Be My Neighbor?” i “Free Solo”

|

Trebalo je proći petnaest godina, ali američki dokumentarist Michael Moore napokon je dobio priliku dovršiti pripremljen govor povodom osvajanja Oscara za svoj “Ludi za oružjem” / “Bowling For Columbine” (2002). Nije mu to uspjelo za vrijeme svečane ceremonije 2003. godine, uslijed oštrih kritika upućenih tadašnjem predsjedniku Bushu, ali jest ove subote (10.11.) u dvorani bruklinškog BRIC-a (Brooklyn Information & Culture) na dodjeli trećih po redu godišnjih Nagrada kritičara za najbolji dokumentarni film (Critic’s Choice Documentary Awards). “Uzmite kameru u ruke, neka se vaš glas čuje i zaustavimo ovaj nerazuman rat”, dovršio je Moore priču iz 2003., ne propustivši kritizirati i sadašnjeg predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa, po njemu čovjeka koji je proglasio rat demokraciji i američkom narodu.

Amerikanac u New Yorku nije samo okončavao započete poslove, već je primio i Nagradu za životno djelo, i to iz ruku legendarnog Roberta De Nira, koji je dokumentarista počastio riječima o “pravom američkom junaku”.

Kako smo već rekli, ova doku-kritičarska nagrada ustanovljena je prije tri godine od strane Udruženja filmskih kritičara elektronskih medija (BFCA – Broadcast Film Critics Association) i Udruženja novinara elektronskih medija (BTJA – Broadcast Television Journalists Association), sa zadaćom promoviranja postignuća dugometražnih nefikcijskih ostvarenja, kao i onih televizijskih.

Najboljim dokumentarnim filmom 2018. godine u subotu je proglašen “Won’t You Be My Neighbor?” (2018) Morgana Nevilla o poznatom voditelju dječjih emisija Fredu Rogersu. Dokumentarac je s tri osvojene katagorije (film, režija i montaža) podijelio tron najuspješnijeg filmskog ostvarenja same dodjele, zajedno s “Free Solom” (Jimmy Chin i Elizabeth Chai Vasarhelyi, 2018.), koji prati povijesni uspon slobodnog penjača Alexa Honnolda na El Capitan. Potonji dokumentarac slavio je u kategorijama najboljeg sportskog i inovativnog dokumentarca, odnosno najbolje filmske fotografije.

Nagradu za najbolju dokumentarnu mini-seriju dobio je Judd Apatow za biografski pogled na život komičara i glumca Garryja Shandlinga, “The Zen Diaries of Garry Shandling” (2018), dok je kuharsko-putopisni “Anthony Bourdain: Parts Unknown” (2013. – ) slavio u kategoriji serijskog programa.

Pobjednike ostalih kategorija provjerite na službenoj stranici CCD nagrada.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.