PočetnaVijesti3. Nagrade kritičara za najbolji dokumentarni film: Najviše razloga za slavlje za...

3. Nagrade kritičara za najbolji dokumentarni film: Najviše razloga za slavlje za “Won’t You Be My Neighbor?” i “Free Solo”

-

Trebalo je proći petnaest godina, ali američki dokumentarist Michael Moore napokon je dobio priliku dovršiti pripremljen govor povodom osvajanja Oscara za svoj “Ludi za oružjem” / “Bowling For Columbine” (2002). Nije mu to uspjelo za vrijeme svečane ceremonije 2003. godine, uslijed oštrih kritika upućenih tadašnjem predsjedniku Bushu, ali jest ove subote (10.11.) u dvorani bruklinškog BRIC-a (Brooklyn Information & Culture) na dodjeli trećih po redu godišnjih Nagrada kritičara za najbolji dokumentarni film (Critic’s Choice Documentary Awards). “Uzmite kameru u ruke, neka se vaš glas čuje i zaustavimo ovaj nerazuman rat”, dovršio je Moore priču iz 2003., ne propustivši kritizirati i sadašnjeg predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa, po njemu čovjeka koji je proglasio rat demokraciji i američkom narodu.

Amerikanac u New Yorku nije samo okončavao započete poslove, već je primio i Nagradu za životno djelo, i to iz ruku legendarnog Roberta De Nira, koji je dokumentarista počastio riječima o “pravom američkom junaku”.

Kako smo već rekli, ova doku-kritičarska nagrada ustanovljena je prije tri godine od strane Udruženja filmskih kritičara elektronskih medija (BFCA – Broadcast Film Critics Association) i Udruženja novinara elektronskih medija (BTJA – Broadcast Television Journalists Association), sa zadaćom promoviranja postignuća dugometražnih nefikcijskih ostvarenja, kao i onih televizijskih.

Najboljim dokumentarnim filmom 2018. godine u subotu je proglašen “Won’t You Be My Neighbor?” (2018) Morgana Nevilla o poznatom voditelju dječjih emisija Fredu Rogersu. Dokumentarac je s tri osvojene katagorije (film, režija i montaža) podijelio tron najuspješnijeg filmskog ostvarenja same dodjele, zajedno s “Free Solom” (Jimmy Chin i Elizabeth Chai Vasarhelyi, 2018.), koji prati povijesni uspon slobodnog penjača Alexa Honnolda na El Capitan. Potonji dokumentarac slavio je u kategorijama najboljeg sportskog i inovativnog dokumentarca, odnosno najbolje filmske fotografije.

Nagradu za najbolju dokumentarnu mini-seriju dobio je Judd Apatow za biografski pogled na život komičara i glumca Garryja Shandlinga, “The Zen Diaries of Garry Shandling” (2018), dok je kuharsko-putopisni “Anthony Bourdain: Parts Unknown” (2013. – ) slavio u kategoriji serijskog programa.

Pobjednike ostalih kategorija provjerite na službenoj stranici CCD nagrada.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije