Početna Vijesti 3. Nagrade kritičara za najbolji dokumentarni film: Najviše razloga za slavlje za...

3. Nagrade kritičara za najbolji dokumentarni film: Najviše razloga za slavlje za “Won’t You Be My Neighbor?” i “Free Solo”

-

Trebalo je proći petnaest godina, ali američki dokumentarist Michael Moore napokon je dobio priliku dovršiti pripremljen govor povodom osvajanja Oscara za svoj “Ludi za oružjem” / “Bowling For Columbine” (2002). Nije mu to uspjelo za vrijeme svečane ceremonije 2003. godine, uslijed oštrih kritika upućenih tadašnjem predsjedniku Bushu, ali jest ove subote (10.11.) u dvorani bruklinškog BRIC-a (Brooklyn Information & Culture) na dodjeli trećih po redu godišnjih Nagrada kritičara za najbolji dokumentarni film (Critic’s Choice Documentary Awards). “Uzmite kameru u ruke, neka se vaš glas čuje i zaustavimo ovaj nerazuman rat”, dovršio je Moore priču iz 2003., ne propustivši kritizirati i sadašnjeg predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa, po njemu čovjeka koji je proglasio rat demokraciji i američkom narodu.

Amerikanac u New Yorku nije samo okončavao započete poslove, već je primio i Nagradu za životno djelo, i to iz ruku legendarnog Roberta De Nira, koji je dokumentarista počastio riječima o “pravom američkom junaku”.

Kako smo već rekli, ova doku-kritičarska nagrada ustanovljena je prije tri godine od strane Udruženja filmskih kritičara elektronskih medija (BFCA – Broadcast Film Critics Association) i Udruženja novinara elektronskih medija (BTJA – Broadcast Television Journalists Association), sa zadaćom promoviranja postignuća dugometražnih nefikcijskih ostvarenja, kao i onih televizijskih.

Najboljim dokumentarnim filmom 2018. godine u subotu je proglašen “Won’t You Be My Neighbor?” (2018) Morgana Nevilla o poznatom voditelju dječjih emisija Fredu Rogersu. Dokumentarac je s tri osvojene katagorije (film, režija i montaža) podijelio tron najuspješnijeg filmskog ostvarenja same dodjele, zajedno s “Free Solom” (Jimmy Chin i Elizabeth Chai Vasarhelyi, 2018.), koji prati povijesni uspon slobodnog penjača Alexa Honnolda na El Capitan. Potonji dokumentarac slavio je u kategorijama najboljeg sportskog i inovativnog dokumentarca, odnosno najbolje filmske fotografije.

Nagradu za najbolju dokumentarnu mini-seriju dobio je Judd Apatow za biografski pogled na život komičara i glumca Garryja Shandlinga, “The Zen Diaries of Garry Shandling” (2018), dok je kuharsko-putopisni “Anthony Bourdain: Parts Unknown” (2013. – ) slavio u kategoriji serijskog programa.

Pobjednike ostalih kategorija provjerite na službenoj stranici CCD nagrada.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.