PočetnaNajaveU Karlovcu predstavljena najnovija izdanja Filmske revije mladeži i Four River Film...

U Karlovcu predstavljena najnovija izdanja Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala

-

Kraj ljeta i početak školske godine već tradicionalno protječu u znaku filma – od 11. do 15. rujna Grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva, a ovogodišnji filmovi doplovili su iz čak pedeset zemlja diljem svijeta tako da će se u Karlovcu u sklopu 23. Filmske revije mladeži i 11. Four River Film Festivala prikazati filmovi od Gangesa pa sve do Kupe!

U Karlovcu su na kavi sa Sedmom silom jučer predstavljeni programi obje filmske manifestacije – ispred organizatora to su učinili Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza te koordinatorica Revije i Festivala; i Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac. Uz njih, podršku Reviji i Festivalu izrazile su Marija Medić, pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije te Andreja Navijalić, zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca.

I Filmska revija mladeži i Four River Film Festival okupljaju brojne autore i autorice iz regije i svijeta koji su se filmom počeli baviti već u ranoj mladenačkoj dobi. Na filmskom platnu u Karlovcu narednog tjedna tako će se prikazati najkvalitetnije od hrvatske i svjetske srednjoškolske kinematografije. Na natječaj je ove godine pristiglo gotovo tisuću filmova, od čega čak 223 za Reviju, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu. U natjecateljski program uvršten je 76 naslov, 38 inozemnih u program Festivala te 38 hrvatskih filmova u program Revije. O najboljima će ove godine odlučivati tročlani žiri u sastavu: mlada redateljica Barbara Vekarić, američki redatelj Rick Stevenson te mladi montažer i dugogodišnji prijatelj festivala Nikola Janković iz Srbije.

Pored konkurencije, sve zainteresirane očekuje i izuzetno bogat popratni program za sve uzraste. Večernji program bit će održan na najljepšim kino lokacijama; osim u Karlovcu (Korana), ove godine filmove ćemo gledati i u Dugoj Resi (Mrežnica), ali i otkriti stare utvrde Karlovačke županije – dvorac Novigrad na Dobri i Stari grad Ozalj (Kupa).

Festival u utorak, 11. rujna, na rijeci Korani službeno otvara pobjednik ovogodišnjeg dokumentarnog programa Sarajevo Film Festivala, “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića, kandidat za europskog Oscara. Dokumentarac prati pripreme i probe za predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. U zimu 1991. godine u Zagrebu je zajedno sa svojom obitelji ubijena djevojčica srpske nacionalnosti, Aleksandra Zec. Četvrt stoljeća kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Montažer filma je nekadašnji osvajač Grand Prixa Revije i Festivala Tomislav Stojanović

Pored službene konkurencije, sve zainteresirane očekuje i izuzetno bogat popratni program za sve uzraste, poput “Work in progress” i “Pack & Pitch” proizašlih iz suradnje s Hadleyjem Hilelom, talentiranim američkim filmašem koji je godinama dolazio u Karlovac kao autor. Tu je i opsežan edukativni program koji uključuje niz radionica i masterclassova renomiranih hrvatskih te svjetskih filmskih djelatnika i autora.

Više o ovogodišnjem programu 23. Filmske revije mladeži i 11. Four River Film Festivala doznajte na službenim stranicama Hrvatskog filmskog saveza.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije