PočetnaVijestiHrvatska premijera novog dokumentarca Gorana Devića na 21. Human Rights Film Festivalu

Hrvatska premijera novog dokumentarca Gorana Devića na 21. Human Rights Film Festivalu

|

Hrvatskom premijerom novog dokumentarno-igranog filma “Što da se radi?” (Petnaesta umjetnost, 2023.) cijenjenog domaćeg dokumentarista Gorana Devića, u ponedjeljak 4. prosinca u zagrebačkoj Kinoteci otvara se 21. izdanje Human Rights Film Festivala programski fokusirano na autorski film i ljudskopravaške teme. Glavni filmski program s dvadesetak igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih naslova prikazat će se u kinima Kinoteka i Dokukino KIC, gdje će se odvijati i popratni, diskurzivni program. HRFF nastaje u organizaciji Multimedijalnog instituta/MaMe Zagreb i URK/Močvare, traje do subote 9. prosinca, a ulaz na sve programe je slobodan.

Novi film Gorana Devića “Što da se radi?” dugometražni je igrano-dokumentarni film u čijem je fokusu Željko, šef sindikata Tvornice vagona Gredelj, rastrgan krivnjom zbog smrti svog zamjenika Mladena koji je izvršio samoubojstvo nakon velikih javnih prosvjeda i sukoba unutar sindikata. Devićev je film paradigmatična priča Hrvatske, ali i ostalih istočnoeuropskih tranzicijskih zemalja.

Kombinirajući elemente eksperimentalnog i igranog filma nastaje novi film hrvatskog autora Damira Čučića “Polako nikuda” (Hrvatski filmski savez, 2023.), koji portretira glavne likove Olega i Martu primjenom postupka varijantne repeticije – isti događaj ispričan je dva puta zaredom, samo što je drugi put izmijenjen. Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a prikazivanje na HRFF-u je hrvatska premijera. Inovativna dramaturgija odlikuje i biografski dokumentarac “Orlando, moja politička biografija” / “Orlando, My Political Biography” / “Orlando, ma biographie politique” (2023) autora Paul B. Preciada, cijenjenog filozofa i trans-aktivista, koji je inspiriran književnim klasikom Virginije Woolf “Orlando: Biografija”. U Woolfinom se romanu Orlando magično pretvara u ženu nakon tjedan dana dubokog sna. Gotovo stoljeće nakon, Preciado organizira kasting i okuplja 26 trans i nebinarnih osoba, u dobi od 8 do 70 godina, da evociraju suvremenog Orlanda govoreći o svojim životnim pričama i iskustvima.

Među dokumentarnim filmovima 21. HRFF-a izdvajaju se i eksperimentalni dokumentarac “Uspon čovjeka 3” / “The Human Surge 3” / “El auge del humano 3” (2023) Eduarda Williamsa, argentinske redateljske zvijezde u usponu, te najnoviji film Anje Strelec, “Where Have All The Smiles Gone” (Mountain River Films / Zipper Lab; 2023.). Film “Uspon čovjeka 3” nastavak je Williamsovog prvog filma u kojem istražuje anksioznosti novih generacija vezano uz klimatske promjene, vizualno naglašenom stimulacijom prikladnom digitalnom dobu. Film Anje Strelec “Where Have All The Smiles Gone” portretira putovanje nepalskih migranata u potrazi za boljom budućnošću, većinom odlazeći iz svojih domova u zemlje Bliskog istoka, ne sluteći da će postati žrtve budućih poslodavaca. Oboje autora osobno će predstaviti filmove zagrebačkoj publici.

Od dokumentaraca na 21. HRFF-u će se još prikazati “Čovjek u crnom” / “Man in Black” (2023) Wanga Binga, “Mi nećemo nestati” / “We Will Not Fade Away” (2023) Alise Kovalenko i “Beskonačno sjećanje” / “The Eternal Memory” / “La memoria infinita” (2023) Maite Alberdi, uz odabir iz filmografije Dane Komljena (“Sve još, uvijek, u orbiti”, “Rečenice iz fantazije”, “Projekt”).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".