PočetnaVijesti"Glasnije od oružja" najbolji film 12. DORF-a

“Glasnije od oružja” najbolji film 12. DORF-a

-

Ovogodišnji zastor sinoć je spustio i 12. Festival dokumentarnog rock filma – DORF (Primošten, 4. – 6.8. | Vinkovci, 23 – 25.8.). Najnovije izdanje popularnog DORF-a zaključeno je u Vinkovcima, originalnoj bazi festivala, u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci. Nakon Primoštena i festivala SuperUho, drugi dio DORF-a u Vinkovce je donio ukupno šest projekcija glazbenih dokumentarnih filmova, uz gostovanja autora i prezentaciju “Tajna povijest DORF-a” powered by PechaKucha.

Što se pak tiče natjecateljskog programa, žiri 12. DORF-a (Varja Močnik, Boris Hrepić i Siniša Labrović) Nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji odlučio je dodijeliti dokumentarcu “Glasnije od oružja” (Factum, 2017.) hrvatskog autora Miroslava Sikavice.

“Uloga glazbe u Domovinskom ratu, koja je energično odgovorila na zahtjev povijesnog trenutka, u filmu ‘Glasnije od oružja’ prikazana je profesionalno i nepristrano. Uz impresivan istraživački trud i veliki arhivski materijal, poštivanje sugovornika i teme, autorskih motiva za sudjelovanjem u kolektivnom naporu obrane, Sikavica vještim strukturiranjem i montažom spaja i suprotstavlja dva vremena – idealističke i krvave 90-te s današnjim, pomalo ciničnim trenutkom. 

“Bez autorskog komentara i naknadne pameti, u filmu je dokumentaristički precizno artikuliran današnji pogled glazbenika na vrijeme kada je glazba bila više od užitka ili zabave. Žiri čestita autoru i njegovom timu na vještom komponiranju iscrpnosti, koja je informativna i za one koji nisu dovoljno upoznati s temom, a onima koji su proživjeli 90-te, ponuđen je nostalgičan povratak u prošlost, makar i ratnu”, obrazložio je žiri svoju odluku. Nagradu je izvršnoj producentici i novinarki-istraživačici na filmu, Nedi Frank, uručio član žirija, konceptualni umjetnik Siniša Labrović.

Posebno priznanje 12. DORF-a dobila su dva filma: “LP film Laibach” (2018) Slovenca Igora Zupea iz serijala “Glasba je časovna umetnost” (Glazba je umjetnost trenutka), za “film koji nas okretno vodi u vrijeme i prostore prvog albuma kultne i zloglasne skupine Laibach, kada i gdje je bend nastao i nevjerojatno brzo uspostavio svoj izuzetni status. Zupe formalno slijedi, a ne kopira estetiku benda i kolektiva NSK, te izbjegava inače poznatu PR komunikaciju benda – tako u ovom filmu članove i početak njihovog glazbenog puta upoznajemo kao mladiće i pojedince, na gotovo intiman način.”

Drugo Posebno priznanje otišlo je filmu “Pope, vrati se” (Toni Volaric Production, London-Zagreb / Bond Squad; 2018.) hrvatskog autora Tonija Volarića za “film koji osim kronologije i portreta autora, uz privatnu obiteljsku arhivu, gledatelju daje nježnu priču o stvaralaštvu, prijateljstvu i o silnoj ljubavi prema Dalmaciji i običnom čovjeku. Volarić minimalističkim sredstvima dokumentira uspomenu na pomalo zaboravljenog splitskog tekstopisca, novinara i književnika Momčila Popadića.”

DORF Nagradu za životno djelo ove je godine dobio prevoditelj i pjesnik Vojo Šindolić, a Nagradu za doprinos undergroundu izdavačka kuća Šareni dućan iz Koprivnice. Autor sve tri ovogodišnje nagrade splitski je kipar Miro Župa, dok je ovogodišnji vizualni identitet djelo Martina Peranovića iz Otoka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije