PočetnaVijestiPočela 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Počela 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

|

U Varaždinu je u subotu, 18. kolovoza, svečanim otvaranjem i prezentacijom programskih sadržaja prošlogodišnje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u kinu Gaj, započelo važnih deset dana za sve filmoljupce. Posjetiteljima se na svečanom otvorenju obratila voditeljica Škole, Vera Robić-Škarica.

“Medijska Škola je mjesto susreta ljudi iz svih dijelova Hrvatske, razmjene te stjecanja znanja i vještina, a sa sigurnošću mogu tvrditi da se od svih polaznika u ovih dvadeset godina Škole, samo njih troje nije vratilo na barem još jedan program“, istaknula je Vera Robić Škarica. Pozdravila je i one koji su na programima Škole sudjelovali svih ovih 20 godina, uz poseban pozdrav najstarijem polazniku, legendarnom filmskom producentu Krunoslavu Heidleru, te jednom od glavnih protagonista novog dokumentarnog filma “Ljetnikovac” redatelja Damira Čučića. “Ljetnikovac” će se prikazati u programu Škole u četvrtak u 20.30 sati u varaždinskom kinu Gaj.

Predsjednica Savjeta Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, Jelena Modrić poželjela je puno uspjeha polaznicima radionica i seminara te dodala: “Veselim se što vidim nova lica jer znam da ćemo se susretati i idućih godina na programima Škole. Želim vam da naučite puno i sigurna sam da ćete skupiti jako puno novih znanja i novih vještina te se usput i jako dobro zabaviti, a posebno se veselim da se vidimo i iduće godine“.

Polaznike Škole medijske kulture “dr. Ante Peterlić” srdačno je pozdravila i poželjela im puno uspjeha zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, Sandra Malenica koja je svojevremeno bila polaznica ovog programa. “Gdje god da me život odnese želim istaknuti da baš trenuci provedeni u Školi medijske kulture uvijek ostaju u najljepšem sjećanju. Hvala Veri Robić Škarica i hvala Školi što ove godine gostuje u Varaždinu. Mislim da i Varaždin i Škola medijske kulture to zaslužuju te da je ovo jako dobar spoj za dugogodišnju suradnju”, rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina.

Od 18. do 28. kolovoza u Varaždinu na rasporedu je brdo radionica, predavanja i učenja o filmu uz sjajne predavače 20. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”. Seminare i radionice tako drže mnogi istaknuti filmolozi, filmski kritičari i redatelji. Škola kao najopširniji izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, u deset dana okuplja
brojne filmske stručnjake i stotinjak polaznika koji osim što promišljaju o filmovima,
pohađaju i praktične radionica na kojima kreiraju vlastite filmove te sudjeluju u dva teorijska seminarska programa.

Uz seminarske programe prvog i drugog stupnja na kojima polaznici uče od vrhunskih profesionalaca osnovne predmete kao što su Teorija filma, Povijest filma, Struktura filmskog djela, Povijest hrvatskog filma do Metodičkih vježbi za kadar i zvuk, ali i napredne predmete koji pružaju dodatna specijalizirana znanja kao što su: Moć elipse, Osnove vizualnog pripovijedanja, Horora i psihoanalize do Filmske satire i Povijesti znanstveno – fantastičnog filma.

Osim seminarskih programa, Škola medijske kulture organizira tri osnovne radionice za dokumentarni, igrani i animirani film i čak osam specijaliziranih radionica: za kameru i snimanje, montažu, postprodukciju zvuka, digitalnu fotografiju, osnove novinarstva – radijska reportaža i radionica za eksperimentalni film, Prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca na kojima polaznici stječu osnovna znanja za samostalno, snimanje, montiranje, obradu zvuka i ostalo. Kompletan program Škole možete vidjeti na sljedećoj poveznici.

Voditelji radionica: Tomislav Mršić, filmski redatelj; Ivan Goran Vitez, akademski filmski redatelj; Tomislav Sutlar, snimatelj; Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić, voditelji Foto-kino-video kluba Zaprešić; Boris Poljak, filmski snimatelj; Ivana Fumić i Slaven Zečević, akademski filmski montažeri; Dubravka Premar, akademska filmska montažerka; Darije Petković, akademski filmski snimatelj i fotograf; Višnja Biti, prof. komparativne književnosti i filozofije te novinarka; Damir Čučić, filmski redatelj; Snježana Tribuson, akademska filmska redateljica i scenaristica; Rada Šešić, filmska autorica, kritičarka i kuratorica nekolicine festivalskih filmskih programa.

Predavači na seminarima: dr. sc. Midhat Ajanović; prof. dr. sc. Hrvoje Turković; dr. sc. Bruno Kragić; mr. sc. Marko Rojnić; dr. sc. Nikica Gilić; mag. paed. soc. Katja Šarić; prof. Marina Zlatarić; prof. Mirjana Jukić; prof. Carmen Lhotka, akademska filmska montažerka; doc. art. Ana Đordić; Jelena Modrić; akad. filmska montažerka; dr. sc. Dejan Durić; Rada Šešić, filmska kritičarka, prof. Melita Horvatek Forjan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.