PočetnaVijestiPočela 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Počela 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

-

U Varaždinu je u subotu, 18. kolovoza, svečanim otvaranjem i prezentacijom programskih sadržaja prošlogodišnje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u kinu Gaj, započelo važnih deset dana za sve filmoljupce. Posjetiteljima se na svečanom otvorenju obratila voditeljica Škole, Vera Robić-Škarica.

“Medijska Škola je mjesto susreta ljudi iz svih dijelova Hrvatske, razmjene te stjecanja znanja i vještina, a sa sigurnošću mogu tvrditi da se od svih polaznika u ovih dvadeset godina Škole, samo njih troje nije vratilo na barem još jedan program“, istaknula je Vera Robić Škarica. Pozdravila je i one koji su na programima Škole sudjelovali svih ovih 20 godina, uz poseban pozdrav najstarijem polazniku, legendarnom filmskom producentu Krunoslavu Heidleru, te jednom od glavnih protagonista novog dokumentarnog filma “Ljetnikovac” redatelja Damira Čučića. “Ljetnikovac” će se prikazati u programu Škole u četvrtak u 20.30 sati u varaždinskom kinu Gaj.

Predsjednica Savjeta Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, Jelena Modrić poželjela je puno uspjeha polaznicima radionica i seminara te dodala: “Veselim se što vidim nova lica jer znam da ćemo se susretati i idućih godina na programima Škole. Želim vam da naučite puno i sigurna sam da ćete skupiti jako puno novih znanja i novih vještina te se usput i jako dobro zabaviti, a posebno se veselim da se vidimo i iduće godine“.

Polaznike Škole medijske kulture “dr. Ante Peterlić” srdačno je pozdravila i poželjela im puno uspjeha zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, Sandra Malenica koja je svojevremeno bila polaznica ovog programa. “Gdje god da me život odnese želim istaknuti da baš trenuci provedeni u Školi medijske kulture uvijek ostaju u najljepšem sjećanju. Hvala Veri Robić Škarica i hvala Školi što ove godine gostuje u Varaždinu. Mislim da i Varaždin i Škola medijske kulture to zaslužuju te da je ovo jako dobar spoj za dugogodišnju suradnju”, rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina.

Od 18. do 28. kolovoza u Varaždinu na rasporedu je brdo radionica, predavanja i učenja o filmu uz sjajne predavače 20. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”. Seminare i radionice tako drže mnogi istaknuti filmolozi, filmski kritičari i redatelji. Škola kao najopširniji izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, u deset dana okuplja
brojne filmske stručnjake i stotinjak polaznika koji osim što promišljaju o filmovima,
pohađaju i praktične radionica na kojima kreiraju vlastite filmove te sudjeluju u dva teorijska seminarska programa.

Uz seminarske programe prvog i drugog stupnja na kojima polaznici uče od vrhunskih profesionalaca osnovne predmete kao što su Teorija filma, Povijest filma, Struktura filmskog djela, Povijest hrvatskog filma do Metodičkih vježbi za kadar i zvuk, ali i napredne predmete koji pružaju dodatna specijalizirana znanja kao što su: Moć elipse, Osnove vizualnog pripovijedanja, Horora i psihoanalize do Filmske satire i Povijesti znanstveno – fantastičnog filma.

Osim seminarskih programa, Škola medijske kulture organizira tri osnovne radionice za dokumentarni, igrani i animirani film i čak osam specijaliziranih radionica: za kameru i snimanje, montažu, postprodukciju zvuka, digitalnu fotografiju, osnove novinarstva – radijska reportaža i radionica za eksperimentalni film, Prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca na kojima polaznici stječu osnovna znanja za samostalno, snimanje, montiranje, obradu zvuka i ostalo. Kompletan program Škole možete vidjeti na sljedećoj poveznici.

Voditelji radionica: Tomislav Mršić, filmski redatelj; Ivan Goran Vitez, akademski filmski redatelj; Tomislav Sutlar, snimatelj; Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić, voditelji Foto-kino-video kluba Zaprešić; Boris Poljak, filmski snimatelj; Ivana Fumić i Slaven Zečević, akademski filmski montažeri; Dubravka Premar, akademska filmska montažerka; Darije Petković, akademski filmski snimatelj i fotograf; Višnja Biti, prof. komparativne književnosti i filozofije te novinarka; Damir Čučić, filmski redatelj; Snježana Tribuson, akademska filmska redateljica i scenaristica; Rada Šešić, filmska autorica, kritičarka i kuratorica nekolicine festivalskih filmskih programa.

Predavači na seminarima: dr. sc. Midhat Ajanović; prof. dr. sc. Hrvoje Turković; dr. sc. Bruno Kragić; mr. sc. Marko Rojnić; dr. sc. Nikica Gilić; mag. paed. soc. Katja Šarić; prof. Marina Zlatarić; prof. Mirjana Jukić; prof. Carmen Lhotka, akademska filmska montažerka; doc. art. Ana Đordić; Jelena Modrić; akad. filmska montažerka; dr. sc. Dejan Durić; Rada Šešić, filmska kritičarka, prof. Melita Horvatek Forjan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.