PočetnaVijesti"Srbenki" Posebno priznanje 21. Motovun Film Festivala

“Srbenki” Posebno priznanje 21. Motovun Film Festivala

-

Dodjelom nagrada sinoć je u Motovunu završen 21. Motovun Film Festival (24. – 28.8.) na kojem je tijekom pet dana prikazano više od stotinu nezavisnih naslova iz cijeloga svijeta. Najboljim filmom festivala i dobitnikom Propelera Motovuna proglašen je kolumbijski igrani film “Ubiti Jesúsa” / “Killing Jesús” / “Matar a Jesús” (2017) kolumbijske redateljice Laure More Ortege.

O najboljem filmu odlučivao je međunarodni žiri u sastavu: njemački redatelji Sebastian Schipper (predsjednik) i Uli M Schueppel, moldavska redateljica kratkometražnih filmova Ana-Felicia Scutelnicu, britanski glazbenik i producent Mark Reeder te hrvatski redatelj Ognjen Sviličić, uz obrazloženje: “U filmu ‘Ubiti Jesúsa’ pratimo kolumbijskog plaćenog ubojicu, stvorenje koje mrzimo. Ali ovaj film promijeni naše stajalište. Ne pomoću jeftinih trikova autora, niti pomoću onih skupih, već pomoću najmoćnijeg oružja koje filmska umjetnost posjeduje – pomoću gledanja i slušanja, pomoću provođenja vremena s neprijateljem. Govoreći nam o tome kako se suočiti s mržnjom, redateljica Laura Mora ne samo da je dala političku izjavu već je i snimila film o izazovu s kojime smo svi danas suočeni.”

Posebno priznanje žiri je dodijelio hrvatskom dokumentarnom filmu “Srbenka” (Restart, 2018.) redatelja Nebojše Slijepčevića uz obrazloženje: “Vrlo dubok i nježan uvid u rad hrvatske kazališne trupe koja se suočava s još nezacijeljenim ranama prošlog rata. Oni pritom osjećaju dah opasnosti koji svi mi danas osjećamo i danas, a koji osjeća i 12-godišnja djevojčica Nina, Srpkinja, dok se kreće ulicama Rijeke u ovom snažnom dokumentarnom filmu.”

Film je imao svoju hrvatsku premijeru u Motovunu nakon što je u Cannesu primio prestižnu nagradu Doc Alliance, a redatelj je pri preuzimanju nagrade izjavio da mu je prikazivanjem filma u Motovunu ispunjen dječački san te da svoj film smatra bitnim jer otvara prostor za dijalog u našem društvu.

Prije projekcije igranog filma “Aleksi” (Studio Dim, 2018.) mlade hrvatske redateljice Barbare Vekarić koji je najavila glavna glumica Tihana Lazović, festival je i službeno završen već tradicionalnom masovnom zdravicom za oproštaj od još jednog uspješnog festivala i u ime novog na najveselijem brdu u srcu Istre.

Ostale laureate i opširnije informacije o ovogodišnjem Motovun Film Festivalu pročitajte na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije