Početna Vijesti "Srbenki" Posebno priznanje 21. Motovun Film Festivala

“Srbenki” Posebno priznanje 21. Motovun Film Festivala

-

Dodjelom nagrada sinoć je u Motovunu završen 21. Motovun Film Festival (24. – 28.8.) na kojem je tijekom pet dana prikazano više od stotinu nezavisnih naslova iz cijeloga svijeta. Najboljim filmom festivala i dobitnikom Propelera Motovuna proglašen je kolumbijski igrani film “Ubiti Jesúsa” / “Killing Jesús” / “Matar a Jesús” (2017) kolumbijske redateljice Laure More Ortege.

O najboljem filmu odlučivao je međunarodni žiri u sastavu: njemački redatelji Sebastian Schipper (predsjednik) i Uli M Schueppel, moldavska redateljica kratkometražnih filmova Ana-Felicia Scutelnicu, britanski glazbenik i producent Mark Reeder te hrvatski redatelj Ognjen Sviličić, uz obrazloženje: “U filmu ‘Ubiti Jesúsa’ pratimo kolumbijskog plaćenog ubojicu, stvorenje koje mrzimo. Ali ovaj film promijeni naše stajalište. Ne pomoću jeftinih trikova autora, niti pomoću onih skupih, već pomoću najmoćnijeg oružja koje filmska umjetnost posjeduje – pomoću gledanja i slušanja, pomoću provođenja vremena s neprijateljem. Govoreći nam o tome kako se suočiti s mržnjom, redateljica Laura Mora ne samo da je dala političku izjavu već je i snimila film o izazovu s kojime smo svi danas suočeni.”

Posebno priznanje žiri je dodijelio hrvatskom dokumentarnom filmu “Srbenka” (Restart, 2018.) redatelja Nebojše Slijepčevića uz obrazloženje: “Vrlo dubok i nježan uvid u rad hrvatske kazališne trupe koja se suočava s još nezacijeljenim ranama prošlog rata. Oni pritom osjećaju dah opasnosti koji svi mi danas osjećamo i danas, a koji osjeća i 12-godišnja djevojčica Nina, Srpkinja, dok se kreće ulicama Rijeke u ovom snažnom dokumentarnom filmu.”

Film je imao svoju hrvatsku premijeru u Motovunu nakon što je u Cannesu primio prestižnu nagradu Doc Alliance, a redatelj je pri preuzimanju nagrade izjavio da mu je prikazivanjem filma u Motovunu ispunjen dječački san te da svoj film smatra bitnim jer otvara prostor za dijalog u našem društvu.

Prije projekcije igranog filma “Aleksi” (Studio Dim, 2018.) mlade hrvatske redateljice Barbare Vekarić koji je najavila glavna glumica Tihana Lazović, festival je i službeno završen već tradicionalnom masovnom zdravicom za oproštaj od još jednog uspješnog festivala i u ime novog na najveselijem brdu u srcu Istre.

Ostale laureate i opširnije informacije o ovogodišnjem Motovun Film Festivalu pročitajte na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.