PočetnaVijestiPredstavljen program 21. Motovun Film Festivala

Predstavljen program 21. Motovun Film Festivala

-

Sitni kriminalac iz Švedske, danska sponzoruša, britanska novinarka i borac ISIL-a, ruski rokeri i kolumbijski plaćeni ubojica, raznolika je lepeza likova koji će oživjeti na motovunskim platnima: za točno tri tjedna pokrenut će se projektori 21. Motovun Film Festivala (24. – 28.7.) i počet će još jedan put oko svijeta u više od 100 filmova i 65 projekcija.

“Bit će ovo godina sjajnih gostiju: iz Švedske nam dolazi Ruben Östlund, jedan od najcjenjenijih europskih redatelja današnjice, čiji je film ‘Kvadrat’ prije nekoliko mjeseci bio nominiran za Oscara, a nešto prije osvojio je Zlatnu palmu. Na domaćem terenu, naši počasni gosti bit će glumački velikani Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija. Uz filmski program, stižu nam redatelji iz Danske, Njemačke, Crne Gore, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Švicarske, a posebno se radujemo programu Berlin – grad partner, iz kojeg nam dolazi puno iznimnih kreativaca, filmaša i likovnih umjetnika te tri odlična DJ-a, koji u motovunske noći donose duh berlinskih klubova”, najavio je direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković tijekom predstavljanja 21. izdanja festivala u zagrebačkoj Gliptoteci, a koje će se ove godine održati od 24. do 28. srpnja. Na jučerašnjoj presici osim Mirkovića prisustvovali su i Milena Zajović, selektorica programa; Matthias Müller-Wieferig, ravnatelj Goethe-Instituta Kroatien te Richard Brešković, direktor Sektora za marketing za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu.

Devetnaest filmova ovogodišnjega glavnog natjecateljskog programa MFF-a plod je cjelogodišnje potrage glavnih selektora Jurice Pavičića i Milene Zajović za filmovima koji imaju dušu, intrigu, energiju, koji ne ostavljaju ravnodušnim i koji nude nove filmske poglede, a najavila ih je selektorica Zajović.

“U programu iznova imamo filmove velikih autora kao što su američka redateljica Debra Granik (‘Ne ostavljaj traga’) i turski redatelj Nuri Bilge Ceylan (‘Drvo divlje kruške’), ali i najnovije ostvarenje ruskog redatelja Kirila Serebrenikova (‘Ljeto’), oštrog kritičara Putinovog režima koji se već neko vrijeme nalazi u kućnom pritvoru. Svakako valja istaknuti i film ‘Hannah’ redatelja Andree Pallaora, sa sjajnom Charlotte Rampling, koja je u Cannesu nagrađena za najbolju žensku ulogu, te ‘Slatki život’ redateljice Isabelle Eklöf koji je nakon premijere na Sundanceu podigao mnogo prašine zbog eksplicitnog prikaza seksualnog nasilja.

“Međutim, uz zvjezdane autore i naslove, svake nam je godine važno pronaći filmove za koje još gotovo nitko nije čuo, a smatramo da će postati veliki festivalski hit. Ove godine to je debitantski ‘Napad panike’ redatelja Paweła Maślone, tragikomedija koja prikazuje dramatične trenutke u životima nekoliko pehista, kojoj smo odlučili posvetiti jedno od najistaknutijih mjesta u programu.

“Ponosni smo na to što u programu imamo i čak tri dugometražna hrvatska filma. Dokumentarac ‘Srbenka’ Nebojše Slijepčevića, koji prati pripreme za predstavu Aleksandra Zec kazališnog redatelja Olivera Frljića, već je nagrađen prestižnom nagradom Doc Alliance, a na Motovunu će imati hrvatsku premijeru. Tabu temama bavi se i ‘Chris the Swiss’ švicarske redateljice Anje Kofmel, koja pokušava rasvijetliti okolnosti nikad istražene smrti svojeg bratića na slavonskom bojištu 90-ih, a premijeru je imao u Cannesu unutar programa Tjedan kritike. Kao mali odmak od duhova prošlosti, tu je ‘Aleksi’, debitantski film obojen ljetnim mediteranskim notama redateljice Barbare Vekarić s Tihanom Lazović u glavnoj ulozi, koji progovara iz perspektive djevojke koja ima sve – veliku kuću, bogate roditelje i vinariju, ali svejedno ne zna tko je i što želi.

“Kao poseban kuriozitet istaknula bih jedan od prvih filmova čija radnja se u potpunosti odvija na ekranu kompjutera. ‘Profil’, redatelja Timura Bekmambetova, prati londonsku novinarku koja preko lažnog Facebook profila pokušava saznati na koji način ISIL mami mlade Europljanke u Siriju kao nevjeste džihadista, a u berlinskom programu Panorama osvojio je nagradu publike. Istaknula bih i hrvatsku premijeru glazbenog dokumentarca o jednako slavnoj i kontroverznoj britanskoj reperici tamilskih korijena ‘Matangi / Maya / M.I.A.’, u kojem pratimo načine na koje M.I.A. koristi glazbu za širenje političkih ideja iako joj to nosi status autsajderice”, rekla je Zajović.

Ovogodišnji Motovun Film Festival ostvario je partnerstvo s gradom Berlinom, u čijem će programu Berlin – grad partner biti prikazan i lijep broj dokumentaraca o ljudima i događajima unutar ovog njemačkog grada.

Kao i svake godine, MFF brine o tome da barem posjetiteljima iz Zagreba pojednostavni put do motovunskog brda: dva festivalska autobusa kreću prema Istri na nulti i prvi dan festivala (23. i 24. srpnja). Preko sustava ulaznice.hr moguće je kupiti jednosmjernu kartu do Motovuna po cijeni od 130 kuna te si po istoj cijeni osigurati kartu od Motovuna do Zagreba.

Više informacija o ovogodišnjem izdanju motovunskog festivala doznajte na njegovoj službenoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.