Početna Najave Dokumentarna porcija Berlina na 21. Motovun Film Festivalu

Dokumentarna porcija Berlina na 21. Motovun Film Festivalu

-

Arm, aber sexy – siromašan, ali seksi, to je slogan kojim Berlin desetljećima privlači otvorene umjetničke duše. Nije  pretjerano reći da njemačka prijestolnica možda i glavni grad umjetničke Europe. Upravo takav Berlin, kreativan, multikulturalan i otvoren, bit će predstavljen na 21. Motovun Film Festivalu (24. – 28.7.) u programu Berlin – grad partner. Uz obilnu filmsku porciju, bit će tu techna, performancea, vizualnih umjetnosti i jaka reprezentacija gostujućih umjetnika.

Motovunski Berlin nudi program od dvadesetak filmova koji pokušavaju proniknuti u dušu grada koji je u mnogočemu simbol svega što Europa našeg vremena jest. U programu Der Himmel über Berlin (Nebo nad Berlinom) osim pet igranih hit-filmova koji govore o gradu od ujedinjenja do danas, bit će predstavljen i isti broj dokumentaraca koji govore o važnim pitanjima novog Berlina: doseljenicima, multikulturalnosti, suočavanju s traumatičnom prošlošću… Od dvije šarmantne preživjele logorašice koje su se vratile u Berlin i s puno životne strasti mučne uspomene utapaju u gastro-užicima (“Oma i Bella” / “Oma & Bella”; Alexa Karolinski, 2012.), do prikaza života u berlinskim četvrtima u kojima dominiraju useljenici (“Neukölln Unlimited”; Agostino Imondi, 2010.).

Berlin noću

Berlin i njegove supkulture – to je povezna nit koja objedinjuje program nazvan Berlin noću. Na motovunskim će se platnima pojaviti David Bowie, Nick Cave, ali i Einstürzende Neubauten u poznatom filmu koji govori o sceni 80-ih, “B-film: strast i zvuk Zapadnog Berlina (1979.– 1989.)” /  “B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989” (Jörg A. Hoppe, Heiko Lange i Klaus Maeck; 2015.), a s filmom stiže njegov protagonist, kroničar glazbenog Berlina i techno pionir Mark Reeder, koji će projekciju upotpuniti prigodnim DJ setom. Noćni Berlin novog doba predstavljen je u dokumentarcu “Sub Berlin: Priča o klubu Tresor” / “SubBerlin – Underground United” (Tilmann Künzel, 2008.) o jednom od najpoznatijih europskih klubova – Tresoru.

Kino muss gefährlich sein (Film mora biti opasan / Najbolje od berlinske škole) slogan je pod kojim će se predstaviti Berlinska škola, autorski pokret berlinskih (i njemačkih) redatelja nastao na prijelazu stoljeća. Petero najvažnijih autora – među kojima su i europske redateljske zvijezde Maren Ade, Christian Petzold te prošlogodišnja motovunska pobjednica Valeska Griesbach) – čine portret nove generacije njemačkih filmaša, koji nakon heroja Novog njemačkog filma stvaraju novu i prepoznatljivu autorsku sliku njemačke Sedme umjetnosti.

Mostovi i zidovi

Berlinski zid, taj simbol podijeljene Europe postaje sve davnija prošlost, a glavni njemački grad poprima posve drugu ulogu. U vremenu u kojem niče sve više zidova – Berlin postaje mjesto stvaranja mostova. Zato će kroz izložbu Mostovi i zidovi, organizatori predstaviti umjetničku scenu doseljenika iz Hrvatske i okolnih zemalja koji duhovni prostor stvaranja traže u berlinskom Babilonu. Slikar Lovro Artuković, vizualna umjetnica Nika Radić, redateljica i vizualna umjetnica Šejla Kamerić, performerica i interdisciplinarna umjetnica Tanja Ostojić – samo su neki od umjetnika koji stižu u Motovun, dok sama izložba objedinjuje radove trinaest umjetnika mlađe i srednje generacije, odnedavna s berlinskom adresom.

Berlin ne bi bio Berlin bez njegove klupske scene. U motovunskim noćima partijat će se uz zvukove koji stižu sa sjevera: uz spomenutog Marka Reedera, koji spaja elektronske ritmove i glazbu post-punka, na brdo filmova stiže i Colin Arnold, pokretač dugovječnog klupskog programa Dangerous Drums.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.

“Time” – Imamo li vremena?

Na Amazon Primeu prošlog je mjeseca u "streaming rotaciju" ušao "Time", najnoviji dugometražni dokumentarni film američkog autora Garretta Bradleyja.

Al Jazeera Balkans: “Glasnije od oružja”, “Trump v California” i “Trst, Jugoslavija”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazuju se dokumentarci "Glasnije od oružja", "Trump v California" i "Trst, Jugoslavija".

“Upoznaj autora”: Neven Hitrec

Program "Upoznaj autora" u Dokukino KIC ovoga petka, 20. listopada u 19 sati, dovodi nagrađivanog autora Nevena Hitreca.