Početna Vijesti U 92. godini preminuo Claude Lanzmann

U 92. godini preminuo Claude Lanzmann

-

Poznati francuski dokumentarist Claude Lanzmann preminuo je jučer u Parizu u 92. godini života. Lanzmann je javnosti najpoznatiji po epskom, gotovo desetosatnom remek-djelu “Shoah” (1985) koji na jednom mjestu sabire potresna svjedočanstva preživjelih stradalnika holokausta. Francuz je preminuo u svom domu tek dan nakon početka kino distribucije svojeg najnovijeg filma “The Four Sisters” / “Les quatre soeurs” (2018), zapravo intervjua koji nisu bili uključeni u konačnu verziju “Shoah”.

Rođen u Parizu 1925. godine, kao sin ruskih židovskih imigranata Lanzmann se zajedno sa svojom obitelji skrivao od nacističke čizme, da bi već sa 17 godina postao član Francuskog pokreta otpora. U 1950-ima je zajedno sa Jean-Paul Sartreom i Simone de Bauvoir kao novinar i urednik radio u francuskom kulturno-političkom magazinu Les Tempes Modernes, u kojem je ostao do kraja života.

Francuz je “Shoah” počeo snimati još 1974. godine, a zbog svog stila (intervjui bez arhivske građe), nefiltriranih svjedočanstava preživjelih logoraša, u konačnici i same važnosti teme, film je od mnogih kritičara redovno uvrštavan među najbolja nefikcijska ostvarenja svih vremena. Lanzman je u konačnici sakupio čak 350 sati materijala, od čega je dobar dio završio u njegovim kasnijim filmovima: “Sobibor, October 14, 1943” / “Sobibór, 14 octobre 1943, 16 heures” (2001) o ustanku zatvorenika u Sobiboru 1943. godine; “The Karski Report” / “Le rapport Karski” (2010) o poljskom borcu pokreta otpora Janu Karskom te “Posljednji od nepravednika” / “The Last of the Unjust” / “Le dernier des injustes” (2013) o Benjaminu Murmelsteinu, preživjelom židovskom adminstratoru geta u Theresienstadtu.

Lanzmannu je 2011. uručena Legija časti (Légion d’honneur), najveće francusko odlikovanje, a dvije godine kasnije primio je i počasnog Zlatnog medvjeda na Berlinaleu. Ženio se tri puta (glumica Judith Magre, spisateljica Angela Schrobsdorff i epidemiologinja Dominique Petithory) te je imao dvoje djece – Angelique i Felixa – od kojih je Felix 2017. preminuo od raka u 23. godini života.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.