PočetnaVijestiU 92. godini preminuo Claude Lanzmann

U 92. godini preminuo Claude Lanzmann

|

Poznati francuski dokumentarist Claude Lanzmann preminuo je jučer u Parizu u 92. godini života. Lanzmann je javnosti najpoznatiji po epskom, gotovo desetosatnom remek-djelu “Shoah” (1985) koji na jednom mjestu sabire potresna svjedočanstva preživjelih stradalnika holokausta. Francuz je preminuo u svom domu tek dan nakon početka kino distribucije svojeg najnovijeg filma “The Four Sisters” / “Les quatre soeurs” (2018), zapravo intervjua koji nisu bili uključeni u konačnu verziju “Shoah”.

Rođen u Parizu 1925. godine, kao sin ruskih židovskih imigranata Lanzmann se zajedno sa svojom obitelji skrivao od nacističke čizme, da bi već sa 17 godina postao član Francuskog pokreta otpora. U 1950-ima je zajedno sa Jean-Paul Sartreom i Simone de Bauvoir kao novinar i urednik radio u francuskom kulturno-političkom magazinu Les Tempes Modernes, u kojem je ostao do kraja života.

Francuz je “Shoah” počeo snimati još 1974. godine, a zbog svog stila (intervjui bez arhivske građe), nefiltriranih svjedočanstava preživjelih logoraša, u konačnici i same važnosti teme, film je od mnogih kritičara redovno uvrštavan među najbolja nefikcijska ostvarenja svih vremena. Lanzman je u konačnici sakupio čak 350 sati materijala, od čega je dobar dio završio u njegovim kasnijim filmovima: “Sobibor, October 14, 1943” / “Sobibór, 14 octobre 1943, 16 heures” (2001) o ustanku zatvorenika u Sobiboru 1943. godine; “The Karski Report” / “Le rapport Karski” (2010) o poljskom borcu pokreta otpora Janu Karskom te “Posljednji od nepravednika” / “The Last of the Unjust” / “Le dernier des injustes” (2013) o Benjaminu Murmelsteinu, preživjelom židovskom adminstratoru geta u Theresienstadtu.

Lanzmannu je 2011. uručena Legija časti (Légion d’honneur), najveće francusko odlikovanje, a dvije godine kasnije primio je i počasnog Zlatnog medvjeda na Berlinaleu. Ženio se tri puta (glumica Judith Magre, spisateljica Angela Schrobsdorff i epidemiologinja Dominique Petithory) te je imao dvoje djece – Angelique i Felixa – od kojih je Felix 2017. preminuo od raka u 23. godini života.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.