PočetnaRecenzije "Posljednji od nepravednika" - Lanzmannov epohalni dokumentarac o kontroverznom bečkom rabinu

[HRFF] “Posljednji od nepravednika” – Lanzmannov epohalni dokumentarac o kontroverznom bečkom rabinu

-

Francuski redatelj Claude Lanzmann još je 1985. godine snimio film “Shoah”, skoro desetorosatni dokumentarni monolit o užasima židovskog holokausta. Intervjuiravši preživjele svjedoke nacističkog genocida, kao i same počinitelje tih istih zločina, Lanzmann se na posebno minuciozan, seriozan i neuljepšavajući način upustio u konačno raščlanjivanje geneze najbrutalnijeg razdoblja cjelokupne ljudske povijesti.

Osamnaest godina kasnije, Francuz je u središte zanimanja svjetske javnosti ponovno došao ostvarenjem slične tematike, dokumentarcem “Posljednji od nepravednika” / “The Last of the Unjust” / “Le dernier des injustes” (2013), premijerno prikazanim na ovogodišnjem Canneskom filmskom festivalu.

I dok je u “Shoahi” naglasak stavljen na trajno celuloidno dokumentiranje što šireg kruga zauvijek obilježenih sudbina, Lanzmann se u svom zadnjem filmu koncentrirao na portretiranje kontroverznog rabina Benjamina Murmelsteina, jedinog preživjelog židovskog starješine iz češkog geta Theresienstadt. Za razliku od “Shoahe”, Francuz je svoj najnoviji dokumentarac odlučio obogatiti različitim arhivskim materijalom iz tog doba, ne bježeći od ubacivanja vlastitih meditativnih monologa te posjetom mjesta zločina o kojima Murmelstein govori u njegovom filmu.

Razgovor s bivšim bečkim rabinom, obavljen 1975. godine u Rimu, Lanzmann je originalno trebao uvrstiti u “Shoahu”, no redatelj se u posljednji trenutak predomislio, odlučivši dati prioritet intimnijoj ispovijesti židovskih stradalnika. Četrdesetak godina kasnije, francuski redatelj ipak je odlučio zatvoriti krug i iz naftalina izvaditi nevjerojatno informativan, upečatljiv i nadasve kompleksan intervju s Benjaminom Murmelsteinom, kojem mnogi preživjeli Židovi nikad nisu oprostili blisku suradnju s Adolfom Eichmannom i spašavanje žive glave u vremenima kada je židovski život vrijedio manje od blatnog tla logora kojim je upravljao.

Osjećaj krivnje, dokazivanje nevinosti ili nikad izgovorena treća stavka, od Murmelsteina su stvorili tragičnu figuru u, kako je i sam rekao, samoizabranom rimskom egzilu. No, u isto vrijeme, Murmelstein – koji je Lanzmanu podastro svoju eruditski moćnu i samokritičnu pojavnost – niti u jednom trenutku nije pobjegao od vlastite uloge u kompleksnom i nehumanom mikrokozmosu češkog Theresienstadta, iz kojeg je tisuće nesretnika deportirano u nacističke logore smrti.

“Posljednji od nepravednika” krcat je insajderskim i nikad objavljenim informacijama iz monumentalne, zasigurno i katarzične Murmelsteinove ispovijedi. Smješteni na jednom od rimskih nebodera, s prelijepim pogledom na okolni krajolik vječnog grada, Lanzmann i Murmelstein osvrnuli su se na rabinovu ulogu u predratnom austrijskom emigrantskom uredu (spasio 120 tisuća Židova!), suradnju s Adolfom Eichmannom (“bio sam između čekića i nakovnja”) i konačnog ostanka u netom oslobođenoj Europi (proveo 18 mjeseci u praškom zatvoru), unatoč činjenici da je, posjedujući putovnicu Crvenog križa, mogao birati državu u kojoj će započeti novi život.

Osjećaj krivnje, dokazivanje nevinosti ili nikad izgovorena treća stavka, od Murmelsteina su stvorili tragičnu figuru u, kako je i sam rekao, samoizabranom rimskom egzilu. No, u isto vrijeme, Murmelstein – koji je Lanzmanu podastro svoju eruditski moćnu i samokritičnu pojavnost – niti u jednom trenutku nije pobjegao od vlastite uloge u kompleksnom i nehumanom mikrokozmosu češkog Theresienstadta, iz kojeg je tisuće nesretnika deportirano u nacističke logore smrti.

Dokumentarac Claudea Lanzmanna, “Posljednji od nepravednika”, intimni je i reflektivni dokumentarni biografski spomenik jednoj tragičnoj eri i pojedincu koji se, protiv svoje volje, uostalom i kao tisuće njegovih sunarodnjaka, našao u središtu jednako tragične i pogubne nacističke oluje.

Francuzovo analitičko remek-djelo vjerojatno nije film kojeg ćete redovno i s nostalgijom podizati s vaše DVD police. Ukupnog trajanja od gotovo četiri sata, Lanzmannov dokumentarac pati od čvršće montažerske ruke, koja bi ovo iznimno ostvarenje skratilo za barem šezdesetak minuta, čime bi Murmelsteinova priča dobila na dodatnoj kompaktnoj težini. “Posljednji od nepravednika” je, unatoč određenim zamjerkama, ako ne dostojan nasljednik “Shoahe”, onda barem njen prirodni i zadivljujući epohalni produžetak.

"Posljednji od nepravednika" / "The Last of the Unjust" / "Le dernier des injustes"

O FILMU:

Režija: Claude Lanzmann
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlje podrijetla: Francuska / Austrija
Trajanje: 220 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.
Režija: Claude Lanzmann<br> Godina proizvodnje: 2013.<br> Zemlje podrijetla: Francuska / Austrija<br> Trajanje: 220 minuta[HRFF] "Posljednji od nepravednika" - Lanzmannov epohalni dokumentarac o kontroverznom bečkom rabinu