Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Gradonačelnica"

Večeras (29.3.) s početkom u 19.30 sati u zagrebačkom MM centru prikazat će se dokumentarni film Gradonačelnica” / “Ada for Mayor” / “Alcaldessa” (2016) u režiji Španjolca Paua Fausa. Film prati godinu dana u životu Ade Colau, od vremena koje je provela organizirajući antideložacijske borbe u Barceloni do dana kada je prisegnula kao prva gradonačelnica toga grada. Ova intimna kronika – u kojoj se koriste i privatne snimke Adina video-dnevnika – te privilegirani uvid u unutarnje mehanizme nove građanske platforme, otkriva izvanredno putovanje u kojem su dvije prevladavajuće teme ujedinjene: povijesna pobjeda, ilustrativna za političke promjene koje se odvijaju na jugu Europe te unutarnje borbe osobe koja se boji da ne postane ono što je često i sama propitivala. 

Nakon filma slijedi razgovor s Tomislavom Tomaševićem, kandidatom za zagrebačkog gradonačelnika ispred platforme Zagreb je NAŠ! i zastupnikom u Gradskoj skupštini, te arhitekticom i aktivisticom Ivom Marčetić. Razgovor moderira Jelena Ostojić.

“Gradonačelnica” se prikazuje u sklopu projekta Kratke slike, programske cjeline Proširena slika koja se bavi odnosom kinematografije prema društveno političkim temama. Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na službenima stranicama MM centra i Facebook eventu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here