PočetnaNajavePremijere sportskih dokumentaraca na HRT-u

Premijere sportskih dokumentaraca na HRT-u

|

Hrvatska radiotelevizija ovoga je ljeta pripremila premijere brojnih sportskih dokumentarnih filmova koji će početi s prikazivanjem uoči Svjetskog nogometnog prvenstva na Drugom programu HTV-a. Uz sportski program koji će, osim prijenosa utakmica, sadržavati i studijske emisije, analize te javljanja iz ruskih gradova u kojima će se igrati utakmice prvenstva, gledatelji HTV-a tako će moći gledati i brojne sportske dokumentarce.

Među njima je i premijera serijala “Jedan na jedanaest” / “One to Eleven” (2018) koji će nas približiti nekim izvanrednim trenucima FIFA Svjetskog kupa. Film prati jedanaest najljepših trenutaka iz povijesti Svjetskih nogometnih prvenstava ispričana kroz priču jedanaest velikih nogometnih zvijezda. U filmu o čaroliji nogometa i što nogomet čini tako posebnim pričaju Paolo Rossi, Carles Puyol, Andrea Pirlo, Marcel Dessaily, Andreas Brehme

Od domaćih dokumentarnih filmova tu su “Vatreni” (2018) koji će biti prikazan na Drugom programu HTV-a, 13. lipnja u 21 sat. Ovo ostvarenje donosi pogled izvana na hrvatsku nogometnu reprezentaciju i njen povijesni uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. Film je sniman čak tri godine i obuhvaća fenomen Vatrenih u kontekstu male nepoznate zemlje proizašle iz ratnih stradanja te uz snimke s nogometnih terena obiluje emotivnim svjedočenjima samih protagonista. Režirao ga je meksički redatelj Edson Ramirez koji se u djetinjstvu zaljubio u Vatrene, dok je producent filma Miroslav Blažević mlađi.

Osim premijera, u stanci između nogometnih utakmica u najgledanijim večernjim terminima bit će prikazani dokumentarni filmovi o najpoznatijim velikanima sporta kao što su Lionel Messi, Pele, David Beckham, Ayrton Senna, Muhamed Ali itd. Uz to, sve one koje zanima stvarni život običnih ljudi u Rusiji, vjerojatno će zainteresirati dokumentarni serijal Gorana Milića “Put u Rusiju”, koji se počinje prikazivati 4. lipnja na Drugom programu HTV-a, odmah nakon Regionalnog dnevnika.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.