Početna Najave Dokukino KIC: Tri dokumentarca povodom Dana antifašističke borbe

Dokukino KIC: Tri dokumentarca povodom Dana antifašističke borbe

-

Povodom Dana antifašističke borbe, u Dokukinu KIC ovog će vikenda (21. – 23.6.) biti prikazana tri dokumentarca koji nam pomažu shvatiti svijet današnjice, problematizirajući teme tereta prošlosti i povijesnog revizionizma te ksenofobije i mržnje u kontekstu ekstremnog političkog angažmana.

Prva projekcija održat će se večeras (petak, 21.6.) u 19 sati. Na rasporedu je biografski dokumentarac “Waldheimov valcer” / “The Waldheim Waltz” / “Waldheims Walzer” (2018) Austrijanke Ruth Beckermann, koji govori o nacističkom skandalu njenog sunarodnjaka, diplomata i političara Kurta Waldheima, bivšeg glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i austrijskog predsjednika. Film je igrao na većini najvećih doku-festivala, a osvojio je i nagradu na Berlinaleu.

Dan kasnije u istom terminu prikazat će se “Djevojke Zlatne zore” / “Golden Dawn Girls” (2017) norveškog autora Håvarda Bustnesa. Film portretira tri žene – majke, supruge i kćeri vođa grčke ultradesničarske stranke Zlatna zora, koje dolaze u prvi plan nakon što je jedan dio vođa završio u zatvoru po cijelom nizu optužnica. Festivalski put dokumentarac je odradio po svim najvažnijim postajama, od IDFA-e i CPH:DOX-a do Visions du Réela.

Subota (21 sat) je rezervirana i za dokumentarni film “Izlaz” / “Exit” (2018) norveške redateljice Karen Winther, koja se teško se miri sa svojom prošlošću i sudjelovanjem u desničarskom pokretu u Oslu. Kroz bliske razgovore s bivšim političkim i vjerskim ekstremistima, film zadire duboko u razloge pristupanja takvim grupama, ali i prijelomne momente kada su konačno odlučili okrenuti leđa mržnji i nasilju. Istodobno, ovaj dokumentarac pokazuje kako je živjeti sa sramom i doživotnim kajanjem zbog postupaka iz prošlosti. Film je prikazan na DOC NYC-u, CPH:DOX-u i IDFA-i, uz nagradu Goethe-Instituta na DOK Leipzigu.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.