PočetnaNajaveDokukino KIC: Tri dokumentarca povodom Dana antifašističke borbe

Dokukino KIC: Tri dokumentarca povodom Dana antifašističke borbe

-

Povodom Dana antifašističke borbe, u Dokukinu KIC ovog će vikenda (21. – 23.6.) biti prikazana tri dokumentarca koji nam pomažu shvatiti svijet današnjice, problematizirajući teme tereta prošlosti i povijesnog revizionizma te ksenofobije i mržnje u kontekstu ekstremnog političkog angažmana.

Prva projekcija održat će se večeras (petak, 21.6.) u 19 sati. Na rasporedu je biografski dokumentarac “Waldheimov valcer” / “The Waldheim Waltz” / “Waldheims Walzer” (2018) Austrijanke Ruth Beckermann, koji govori o nacističkom skandalu njenog sunarodnjaka, diplomata i političara Kurta Waldheima, bivšeg glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i austrijskog predsjednika. Film je igrao na većini najvećih doku-festivala, a osvojio je i nagradu na Berlinaleu.

Dan kasnije u istom terminu prikazat će se “Djevojke Zlatne zore” / “Golden Dawn Girls” (2017) norveškog autora Håvarda Bustnesa. Film portretira tri žene – majke, supruge i kćeri vođa grčke ultradesničarske stranke Zlatna zora, koje dolaze u prvi plan nakon što je jedan dio vođa završio u zatvoru po cijelom nizu optužnica. Festivalski put dokumentarac je odradio po svim najvažnijim postajama, od IDFA-e i CPH:DOX-a do Visions du Réela.

Subota (21 sat) je rezervirana i za dokumentarni film “Izlaz” / “Exit” (2018) norveške redateljice Karen Winther, koja se teško se miri sa svojom prošlošću i sudjelovanjem u desničarskom pokretu u Oslu. Kroz bliske razgovore s bivšim političkim i vjerskim ekstremistima, film zadire duboko u razloge pristupanja takvim grupama, ali i prijelomne momente kada su konačno odlučili okrenuti leđa mržnji i nasilju. Istodobno, ovaj dokumentarac pokazuje kako je živjeti sa sramom i doživotnim kajanjem zbog postupaka iz prošlosti. Film je prikazan na DOC NYC-u, CPH:DOX-u i IDFA-i, uz nagradu Goethe-Instituta na DOK Leipzigu.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.