PočetnaNajaveDokukino KIC: Tri dokumentarca povodom Dana antifašističke borbe

Dokukino KIC: Tri dokumentarca povodom Dana antifašističke borbe

-

Povodom Dana antifašističke borbe, u Dokukinu KIC ovog će vikenda (21. – 23.6.) biti prikazana tri dokumentarca koji nam pomažu shvatiti svijet današnjice, problematizirajući teme tereta prošlosti i povijesnog revizionizma te ksenofobije i mržnje u kontekstu ekstremnog političkog angažmana.

Prva projekcija održat će se večeras (petak, 21.6.) u 19 sati. Na rasporedu je biografski dokumentarac “Waldheimov valcer” / “The Waldheim Waltz” / “Waldheims Walzer” (2018) Austrijanke Ruth Beckermann, koji govori o nacističkom skandalu njenog sunarodnjaka, diplomata i političara Kurta Waldheima, bivšeg glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i austrijskog predsjednika. Film je igrao na većini najvećih doku-festivala, a osvojio je i nagradu na Berlinaleu.

Dan kasnije u istom terminu prikazat će se “Djevojke Zlatne zore” / “Golden Dawn Girls” (2017) norveškog autora Håvarda Bustnesa. Film portretira tri žene – majke, supruge i kćeri vođa grčke ultradesničarske stranke Zlatna zora, koje dolaze u prvi plan nakon što je jedan dio vođa završio u zatvoru po cijelom nizu optužnica. Festivalski put dokumentarac je odradio po svim najvažnijim postajama, od IDFA-e i CPH:DOX-a do Visions du Réela.

Subota (21 sat) je rezervirana i za dokumentarni film “Izlaz” / “Exit” (2018) norveške redateljice Karen Winther, koja se teško se miri sa svojom prošlošću i sudjelovanjem u desničarskom pokretu u Oslu. Kroz bliske razgovore s bivšim političkim i vjerskim ekstremistima, film zadire duboko u razloge pristupanja takvim grupama, ali i prijelomne momente kada su konačno odlučili okrenuti leđa mržnji i nasilju. Istodobno, ovaj dokumentarac pokazuje kako je živjeti sa sramom i doživotnim kajanjem zbog postupaka iz prošlosti. Film je prikazan na DOC NYC-u, CPH:DOX-u i IDFA-i, uz nagradu Goethe-Instituta na DOK Leipzigu.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije