“Srbenka” (Restart, 2018.), najnoviji dokumentarni film Nebojše Slijepčevića, osvojio je ovogodišnju, jedanaestu po redu Doc Alliance nagradu (Doc Alliance Selection Award) koju tradicionalno dodjeljuje žiri sedam velikih festivala dokumentarnih filmova udruženih u savez Doc Alliance. Svaki od festivala (CPH:DOX, Danska; Doclisboa, Portugal; Docs Against Gravity FF, Poljska; DOK Leipzig, Njemačka; FID Marseille, Francuska; Jihlava IDFF, Češka te Visions du Réel, Švicarska) predlaže favorita iz njihova programa, da bi onda žiri filmskih kritičara iz pripadajućih zemalja odlučio konačnog pobjednika.

Ovogodišnji žiri (Boris Senff, Jakub Demianczuk, Kristoffer Hegnsvad, Francisco Ferreira, Ivan David, Erwan Floch’lay i Dennis Vetter) upravo je film našeg autora proglasio najboljim, i to za vrijeme trajanja Filmskog festivala u Cannesu, u subotu, 12. svibnja. Uz “Srbenku”, za ovu nagradu natjecalo se još šest drugih dokumentarnih naslova.

Članovi žirija zaključili su da je “Srbenka”: “vrlo važna te istovremeno univerzalna priča o osobnoj i kolektivnoj nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme te pokušaj izražavanja tog osjećaja kroz ograničen, a opet moćan umjetnički izražaj.“

Slijepčevićev film prati pripreme i probe za predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Scenarij i režiju “Srbenke” odradio je Nebojša Slijepčević, montažu Tomislav Stojanović, dok su snimateljske zadaće osim Slijepčevića obavljali Bojan Mrđenović i Iva Kraljević. Producentica filma je Vanja Jambrović, izvršni producenti Tibor Keser i Rea Rajčić, a kao pridruženi producent svoj posao radio je i Oliver Sertić. Montaža zvuka prepuštena je je Tihomiru Vrbancu, miks Ivanu Zelića, a grafički dizajn studiju Šesnić & Turković.

Za Doc Alliance nagradu “Srbenka” je nominirana kao kandidat švicarskog festivala Visions du Réel na kojem je ove godine Slijepčević dobio i Posebno priznanje žirija. Svoju hrvatsku premijeru film će imati na Motovun Film Festivalu (24.-28.7.), a nakon ljeta odlazi u redovnu kino-distribuciju.

Prethodni članakRevolucionarni oberhausenski svibanj
Sljedeći članakKratke slike: “Poezija i revolucija”

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime