Početna Vijesti Posebno priznanje za "Srbenku" Nebojše Slijepčevića na 49. Visions du Réelu

Posebno priznanje za “Srbenku” Nebojše Slijepčevića na 49. Visions du Réelu

-

Hrvatska kinematografija od ovog vikenda ima dodatni razlog za zadovoljstvo. Prekjučer je, naime, završio ugledni švicarski 49. Međunarodni filmski festival u Nyonu – Visions du Réel (13. – 21.4.), na kojem je najnoviji dokumentarni film Nebojše Slijepčevića osvojio jedno od priznanja.

“Srbenka” (Restart, 2018.) kroz pripreme za predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića govori o vršnjačkom nasilju i odnosu društva prema pojedincima drugačije nacionalnosti, uglavnom srpske. Film je u Švicarskoj doživio svoju svjetsku premijeru, natjecavši se u međunarodnoj dugometražnoj konkunrenciji zajedno s još petnaest ostalih naslova. Naš redatelj je u konačnici osvojio Posebno priznanje za filmove humanističke dimenzije, usmjerene na priče koje razvijaju vrijednosti i koje daju značenje budućnosti čovječanstva (Prix Buyens-Chagoll).

Tročlani žiri (Lydia Chagoll, redateljica; Mourad Moussa, festivalski programer i Charlie
Petersman, redatelj) svoju je odluku obrazložio riječima: “Film koji suočava prošlost sa sadašnjošću, u prostoru koji povezuje moć filma i kazališta, kako bi se iniciralo dugotrajno vrijeme potrebno za zacjeljivanje, kada rat koji je završen, ne prestaje.”

Za scenarij i režiju “Srbenke” bio je zadužen Nebojša Slijepčević, montažu Tomislav Stojanović, a za snimateljske zadaće osim Slijepčevića, Bojan Mrđenović i Iva Kraljević. Producentica filma je Vanja Jambrović, izvršni producenti Tibor Keser i Rea Rajčić, dok je pridruženi producent bio Oliver Sertić. Montažu zvuka potpisao je Tihomir Vrbanec, miks Ivan Zelić, a grafički dizajn studio Šesnić & Turković.

Ovogodišnja glavna nagrada VDR-a pripala je brazilskom filmu “The Trial” / “O Processo” (2018) o političkim splektama i korupciji u najvišim sferama brazilskih političkih struktura. Osim titule najboljeg dokumentarnog filma u međunarodnoj konkurenciji (Sesterce d’or La Mobilière), autorica Maria Augusta Ramos kući odlazi bogatija i za 20 tisuća švicarskih franaka.

Ostatak pobjednika i detaljnije informacije o ovogodišnjem Visions du Réelu pročitajte na službenim festivalskim stranicama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.