PočetnaVijestiPosebno priznanje za "Srbenku" Nebojše Slijepčevića na 49. Visions du Réelu

Posebno priznanje za “Srbenku” Nebojše Slijepčevića na 49. Visions du Réelu

|

Hrvatska kinematografija od ovog vikenda ima dodatni razlog za zadovoljstvo. Prekjučer je, naime, završio ugledni švicarski 49. Međunarodni filmski festival u Nyonu – Visions du Réel (13. – 21.4.), na kojem je najnoviji dokumentarni film Nebojše Slijepčevića osvojio jedno od priznanja.

“Srbenka” (Restart, 2018.) kroz pripreme za predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića govori o vršnjačkom nasilju i odnosu društva prema pojedincima drugačije nacionalnosti, uglavnom srpske. Film je u Švicarskoj doživio svoju svjetsku premijeru, natjecavši se u međunarodnoj dugometražnoj konkunrenciji zajedno s još petnaest ostalih naslova. Naš redatelj je u konačnici osvojio Posebno priznanje za filmove humanističke dimenzije, usmjerene na priče koje razvijaju vrijednosti i koje daju značenje budućnosti čovječanstva (Prix Buyens-Chagoll).

Tročlani žiri (Lydia Chagoll, redateljica; Mourad Moussa, festivalski programer i Charlie
Petersman, redatelj) svoju je odluku obrazložio riječima: “Film koji suočava prošlost sa sadašnjošću, u prostoru koji povezuje moć filma i kazališta, kako bi se iniciralo dugotrajno vrijeme potrebno za zacjeljivanje, kada rat koji je završen, ne prestaje.”

Za scenarij i režiju “Srbenke” bio je zadužen Nebojša Slijepčević, montažu Tomislav Stojanović, a za snimateljske zadaće osim Slijepčevića, Bojan Mrđenović i Iva Kraljević. Producentica filma je Vanja Jambrović, izvršni producenti Tibor Keser i Rea Rajčić, dok je pridruženi producent bio Oliver Sertić. Montažu zvuka potpisao je Tihomir Vrbanec, miks Ivan Zelić, a grafički dizajn studio Šesnić & Turković.

Ovogodišnja glavna nagrada VDR-a pripala je brazilskom filmu “The Trial” / “O Processo” (2018) o političkim splektama i korupciji u najvišim sferama brazilskih političkih struktura. Osim titule najboljeg dokumentarnog filma u međunarodnoj konkurenciji (Sesterce d’or La Mobilière), autorica Maria Augusta Ramos kući odlazi bogatija i za 20 tisuća švicarskih franaka.

Ostatak pobjednika i detaljnije informacije o ovogodišnjem Visions du Réelu pročitajte na službenim festivalskim stranicama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.