PočetnaVijestiPosebno priznanje za "Srbenku" Nebojše Slijepčevića na 49. Visions du Réelu

Posebno priznanje za “Srbenku” Nebojše Slijepčevića na 49. Visions du Réelu

-

Hrvatska kinematografija od ovog vikenda ima dodatni razlog za zadovoljstvo. Prekjučer je, naime, završio ugledni švicarski 49. Međunarodni filmski festival u Nyonu – Visions du Réel (13. – 21.4.), na kojem je najnoviji dokumentarni film Nebojše Slijepčevića osvojio jedno od priznanja.

“Srbenka” (Restart, 2018.) kroz pripreme za predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića govori o vršnjačkom nasilju i odnosu društva prema pojedincima drugačije nacionalnosti, uglavnom srpske. Film je u Švicarskoj doživio svoju svjetsku premijeru, natjecavši se u međunarodnoj dugometražnoj konkunrenciji zajedno s još petnaest ostalih naslova. Naš redatelj je u konačnici osvojio Posebno priznanje za filmove humanističke dimenzije, usmjerene na priče koje razvijaju vrijednosti i koje daju značenje budućnosti čovječanstva (Prix Buyens-Chagoll).

Tročlani žiri (Lydia Chagoll, redateljica; Mourad Moussa, festivalski programer i Charlie
Petersman, redatelj) svoju je odluku obrazložio riječima: “Film koji suočava prošlost sa sadašnjošću, u prostoru koji povezuje moć filma i kazališta, kako bi se iniciralo dugotrajno vrijeme potrebno za zacjeljivanje, kada rat koji je završen, ne prestaje.”

Za scenarij i režiju “Srbenke” bio je zadužen Nebojša Slijepčević, montažu Tomislav Stojanović, a za snimateljske zadaće osim Slijepčevića, Bojan Mrđenović i Iva Kraljević. Producentica filma je Vanja Jambrović, izvršni producenti Tibor Keser i Rea Rajčić, dok je pridruženi producent bio Oliver Sertić. Montažu zvuka potpisao je Tihomir Vrbanec, miks Ivan Zelić, a grafički dizajn studio Šesnić & Turković.

Ovogodišnja glavna nagrada VDR-a pripala je brazilskom filmu “The Trial” / “O Processo” (2018) o političkim splektama i korupciji u najvišim sferama brazilskih političkih struktura. Osim titule najboljeg dokumentarnog filma u međunarodnoj konkurenciji (Sesterce d’or La Mobilière), autorica Maria Augusta Ramos kući odlazi bogatija i za 20 tisuća švicarskih franaka.

Ostatak pobjednika i detaljnije informacije o ovogodišnjem Visions du Réelu pročitajte na službenim festivalskim stranicama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije