Početna Vijesti Posebno priznanje za "Srbenku" Nebojše Slijepčevića na 49. Visions du Réelu

Posebno priznanje za “Srbenku” Nebojše Slijepčevića na 49. Visions du Réelu

-

Hrvatska kinematografija od ovog vikenda ima dodatni razlog za zadovoljstvo. Prekjučer je, naime, završio ugledni švicarski 49. Međunarodni filmski festival u Nyonu – Visions du Réel (13. – 21.4.), na kojem je najnoviji dokumentarni film Nebojše Slijepčevića osvojio jedno od priznanja.

“Srbenka” (Restart, 2018.) kroz pripreme za predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića govori o vršnjačkom nasilju i odnosu društva prema pojedincima drugačije nacionalnosti, uglavnom srpske. Film je u Švicarskoj doživio svoju svjetsku premijeru, natjecavši se u međunarodnoj dugometražnoj konkunrenciji zajedno s još petnaest ostalih naslova. Naš redatelj je u konačnici osvojio Posebno priznanje za filmove humanističke dimenzije, usmjerene na priče koje razvijaju vrijednosti i koje daju značenje budućnosti čovječanstva (Prix Buyens-Chagoll).

Tročlani žiri (Lydia Chagoll, redateljica; Mourad Moussa, festivalski programer i Charlie
Petersman, redatelj) svoju je odluku obrazložio riječima: “Film koji suočava prošlost sa sadašnjošću, u prostoru koji povezuje moć filma i kazališta, kako bi se iniciralo dugotrajno vrijeme potrebno za zacjeljivanje, kada rat koji je završen, ne prestaje.”

Za scenarij i režiju “Srbenke” bio je zadužen Nebojša Slijepčević, montažu Tomislav Stojanović, a za snimateljske zadaće osim Slijepčevića, Bojan Mrđenović i Iva Kraljević. Producentica filma je Vanja Jambrović, izvršni producenti Tibor Keser i Rea Rajčić, dok je pridruženi producent bio Oliver Sertić. Montažu zvuka potpisao je Tihomir Vrbanec, miks Ivan Zelić, a grafički dizajn studio Šesnić & Turković.

Ovogodišnja glavna nagrada VDR-a pripala je brazilskom filmu “The Trial” / “O Processo” (2018) o političkim splektama i korupciji u najvišim sferama brazilskih političkih struktura. Osim titule najboljeg dokumentarnog filma u međunarodnoj konkurenciji (Sesterce d’or La Mobilière), autorica Maria Augusta Ramos kući odlazi bogatija i za 20 tisuća švicarskih franaka.

Ostatak pobjednika i detaljnije informacije o ovogodišnjem Visions du Réelu pročitajte na službenim festivalskim stranicama.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.