PočetnaVijestiPosebno priznanje za "Srbenku" Nebojše Slijepčevića na 49. Visions du Réelu

Posebno priznanje za “Srbenku” Nebojše Slijepčevića na 49. Visions du Réelu

-

Hrvatska kinematografija od ovog vikenda ima dodatni razlog za zadovoljstvo. Prekjučer je, naime, završio ugledni švicarski 49. Međunarodni filmski festival u Nyonu – Visions du Réel (13. – 21.4.), na kojem je najnoviji dokumentarni film Nebojše Slijepčevića osvojio jedno od priznanja.

“Srbenka” (Restart, 2018.) kroz pripreme za predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića govori o vršnjačkom nasilju i odnosu društva prema pojedincima drugačije nacionalnosti, uglavnom srpske. Film je u Švicarskoj doživio svoju svjetsku premijeru, natjecavši se u međunarodnoj dugometražnoj konkunrenciji zajedno s još petnaest ostalih naslova. Naš redatelj je u konačnici osvojio Posebno priznanje za filmove humanističke dimenzije, usmjerene na priče koje razvijaju vrijednosti i koje daju značenje budućnosti čovječanstva (Prix Buyens-Chagoll).

Tročlani žiri (Lydia Chagoll, redateljica; Mourad Moussa, festivalski programer i Charlie
Petersman, redatelj) svoju je odluku obrazložio riječima: “Film koji suočava prošlost sa sadašnjošću, u prostoru koji povezuje moć filma i kazališta, kako bi se iniciralo dugotrajno vrijeme potrebno za zacjeljivanje, kada rat koji je završen, ne prestaje.”

Za scenarij i režiju “Srbenke” bio je zadužen Nebojša Slijepčević, montažu Tomislav Stojanović, a za snimateljske zadaće osim Slijepčevića, Bojan Mrđenović i Iva Kraljević. Producentica filma je Vanja Jambrović, izvršni producenti Tibor Keser i Rea Rajčić, dok je pridruženi producent bio Oliver Sertić. Montažu zvuka potpisao je Tihomir Vrbanec, miks Ivan Zelić, a grafički dizajn studio Šesnić & Turković.

Ovogodišnja glavna nagrada VDR-a pripala je brazilskom filmu “The Trial” / “O Processo” (2018) o političkim splektama i korupciji u najvišim sferama brazilskih političkih struktura. Osim titule najboljeg dokumentarnog filma u međunarodnoj konkurenciji (Sesterce d’or La Mobilière), autorica Maria Augusta Ramos kući odlazi bogatija i za 20 tisuća švicarskih franaka.

Ostatak pobjednika i detaljnije informacije o ovogodišnjem Visions du Réelu pročitajte na službenim festivalskim stranicama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.