PočetnaNajaveOtvorena nova sezona KineDoka

Otvorena nova sezona KineDoka

-

Četvrtu godinu zaredom, zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca, svima poznat pod jedinstvenim imenom KineDok, diljem Hrvatske donosi 15 svježih, festivalskih uspješnica među kojima se posebno ističe film “Pričest” / “Communion” / “Komunia” (2016), mlade poljske redateljice Anne Zamecke, ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade Europske filmske akademije, takozvanog Europskog Oscara te premijerna prikazivanja čeških filmova “Ništa kao prije” / “Nothing Like Before” / “Nic jako dřív” (Lukáš Kokeš i Klára Tasovská, 2017.) i “Daliborekov bijeli svijet” / “The White World According to Daliborek” / “Svět podle Daliborka” (Vít Klusák, 2017.), odnosno slovačkog “Hotel Svitanje” / “Hotel Sunrise” / “Hotel Úsvit” (2017)debitantski film Márije Rumanove koji je svoju svjetsku premijeru imao na nizozemskoj IDFA-i.

KineDok na velika i ona malo manja platna, putem filma progovara o temama o kojima je važno razmišljati, donosi zanimljive priče običnih i neobičnih ljudi koje želite čuti i publiku upoznaje s autorima s kojima želite razgovarati.

Preko kupusa i krumpira do crvene zvijeri koja je još živa

Što se dogodi kada u rumunjskom selu jedna tvrdoglava šačica lokalnih poljoprivrednika koristeći 1000 traktora godišnje proizvede 10 tisuća tona krumpira i kupusa? Odgovor na to pitanje u filmu Kupus, krumpir i ostali demoni” / “Cabbage, Potatoes and Other Demons” (2016) traži redatelj Serban Georgescu koji na godinu dana svoju gradsku adresu zamjeni s onom na njivi.

S filmom “Mjesec u tebi” / “Moon Inside You” (2009), slovačka redateljica Diana Fabiánová na zanimljiv način i bez rukavica, za mušku i žensku publiku, razbija sve tabue i predrasude o temi o kojoj svi “puno znaju, a malo pričaju” – ženskom menstrualnom ciklusu te pritom, kroz humor i autoironiju, propituje političku i društvenu stvarnost žena u muškom svijetu.

Isto radi i esejistički dokumentarac velikog rumunjskog redatelja Radu Judea – ali na jedan potpuno drugačiji način. “Mrtvi narod” / “The Dead Nation” / “Tara Moarta” (2017) kroz filmsku glazbu i kolekciju fotografija stanovnika rumunjskog gradića iz tridesetih i četrdesetih godina, na inteligentan i originalan način prikazuje antisemitizam i nacionalizam običnih, malih ljudi, te jezovit Holokaust, o kojem se u Rumunjskoj danas uopće ne govori.

Teme iz prve ruke

KineDok donosi i dva norveška naslova u kojima redatelji udružuju snage s glavnim protagonistima te omogućuju pogled na zanimljivu temu doslovno iz prve ruke. U filmu “Bez zaklona” / “Nowhere to Hide” (2016), nagrađenom glavnom dokumentarnom nagradom na IDFA-i, redatelj Zaradasht Ahmed kameru daje u ruke Noriju Sharifu, medicinskom bratu Hitne službe bolnice u Jalawli nedaleko Bagdada, području poznatom kao središtu iračkog trokuta smrti, dok u filmu “Hvala na kiši” / “Thank You for the Rain” (2017), redateljica Julia Dahr i kenijski poljoprivrednik Kisil prikazuju sudar svjetova na prvoj liniji obrane od klimatskih promjena te odnose između predstavnika zemalja europskog i trećeg svijeta.

Mađarski film “Vlak nade” / “Train to Adulthood” / “Reményvasút” (Klára Trencsényi, 2015.), u Hrvatskoj premijerno prikazan na ZagrebDoxu, donosi toplu priča o odrastanju koja prati troje djece iz Budimpešte na pionirskoj dječjoj željeznici, dok film “Ultra” (2017) prikazuje jednu od najtežih maratonskih utrka na svijetu – grčki Spartatlon te u samo 81 minutu filma prikazuje nadljudske napore sportaša i stazu dugu 246 kilometara koju i sam redatelj Balázs Simonyi pretrči za svega 72 sata!

Crvene zvijeri i dobri poštari

U bugarskom filmu “Zvijer je još živa” / “The Beast is Still Alive” (2016), redateljice i producentice Mina Mileva i Vesela Kazakova prikazuju političku prošlost i sadašnjost, komunističku vladavinu i njeno nasljeđe u modernoj parlamentarnoj demokraciji. Na inovativan način crvenu zvijer pronalaze u mnogim sferama života u Bugarskoj.

Iz Rumunjske u KineDok dolazi i priča o poštaru s političkim ambicijama i idejom kako vratiti zaboravljeno selo na mapu Bugarske. “Dobri poštar” / “The Good Postman” (2016) nagrađivanog redatelja Tonislava Hristova, neobična je priča o tome kako dobre namjere često nisu dovoljne za velike društvene promjene.

Osim istaknutih naslova češke, slovačke, rumunjske, bugarske, mađarske, poljske i norveške produkcije, hrvatske filmske boje brani višestruko nagrađivani debitantski film afirmiranog pisca Pere Kvesića“Dum spiro spero” (Factum, 2016.) te topla i zabavna priča s kojom putujemo na hrvatske plaže, “Funne: Djevojke koje sanjaju more” / “Funne: Sea Dreaming Girls” / “Le ragazze che sognavano il mare” (koprodukcija Restarta, 2016.), redateljice Katije Bernardi. Ovogodišnji KineDok započeo je upravo s Kvesićevim filmom uz gostovanje samog autora, (petak, 13. travnja u 20 sati) u pulskom Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc

U suradnji s Restartom, KineDok se u Hrvatskoj realizira uz pomoć lokalnih partnera i to u Zagrebu, Splitu, Zadru, Karlovcu, Puli, Umagu, Bjelovaru, Čakovcu, Zaboku, Varaždinu, Križevcima, Sinju, Požegi, Metkoviću i mnogim drugim mjestima.

Opširnije o cjelokupnom programu doznajte na službenoj stranici hrvatskog ogranka KineDoka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 3. Novu školu dokumentarnog filma

Filmaktiv otvara prijave za novu, treću generaciju polaznika Nove škole dokumentarnog filma. Prijaviti se može do 15. veljače 2023. godine.

“A Marriage” Kateřine Hager i Asada Faruqija na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "A Marriage" Kateřine Hager i Asada Faruqija.

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” u kinima od 14. veljače

Film Marusje Siroječovskaje, "Kako spasiti mrtvog prijatelja" / "How to Save a Dead Friend" (2022) od 14. veljače dolazi u hrvatska kina.

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".