PočetnaRecenzije13. ZagrebDox: "Pričest" - Djetinjstvo je rezervirano za one koji si ga...

13. ZagrebDox: “Pričest” – Djetinjstvo je rezervirano za one koji si ga mogu priuštiti

-

13. ZagrebDox započeo je udarcem u emocionalni pleksus. Onako kako to velik festival – posvećen autorskom dokumentarcu i društveno bitnim temama – i treba započeti. Vesele bakice i dokumentarna bižuterija za široku raju, u nedjelju su u Centru Kaptol ustupili mjesto vašoj priči iz susjedstva; hipodermičnoj igli stvarnosti zabodenoj ravno u korteks nepripremljenog gledatelja-namjernika.

Debitantski(!) film Poljakinje Anne Zamecke, “Pričest” / “Communion” / “Komunia” (2016), iskrcava nas u središte disfunkcionalnog kućnog nereda kojim bezuspješno pokušava ovladati četrnaestogodišnja Ola, bez naročite pomoći autističnog brata Nikodema koji se sprema za sakrament pričesti, odnosno alkoholu sklonog oca. Ni majke, čiji nas nelagodni cammeo povratak u zajedničko kućanstvo privremeno zabljesne u drugom dijelu filma. Djeca glume odrasle. Odrasli se ponašaju kao djeca. U prostoru veličine prosječnog ormara bolje držeće domaće starlete.

Zamecka svojim soc-doksom ne otkriva žanrovsku toplu vodu, što je u zadanim opservacijskim gabaritima ionako gotovo nemoguća rabota. Maloljetnu jednosmjernu kartu do pakla gromoglasnije je, međutim, čekirala Hanna Polak u “Boljem životu” / “Something Better to Come” (2014); odrastanje bez roditeljske kontrole Alexander Nanau u “Toto i njegove sestre” / “Toto and His Sisters” / “Toto şi surorile lui” (2014), s još nemilosrdnijim portretom neuspjelog U-18 matrijarhata unutar bukureštanskog slama. “Pričest” možda nema plakatnu šokantnost navedenih filmova, ali ono što ima, dostavlja suptilnije; možda i – stvarnije. Jer, domaćem će se filmsko-kulturnom konzumentu opravdano teško saživjeti s posljedicama udisanja moskovskog otpadnog geta. Svakodnevica K+ preživljavanja u kvartovskoj sardinijeri, emocionalno distantna obitelj, besperspektivnost omeđena gustinom pljesnivih pločica i kancerogenim kičom socijalističkih tapeta… – e, to je već nešto drugo. To je već nešto domaće a naše – ne pivo, već stvarnost osobe iza kućnih leđa.

Djetinjstvo je rezervirano za one koji si ga mogu priuštiti. I s kime.

Ekonomska situacija obitelji očigledno je loša (oronula garsonijera od maksimalno dvadesetak kvadrata, goli zidovi, prastari namještaj…), no Poljakinja umjesto populističkog aktivizma malih letećih medvjedića, radije nišani autentične trenutke bez garda, hvatajući nepripremljen pogled, grimasu, pokret. Vječnu nelagodu svojih protagonista koja nema veze s prisustvom kamere. I to radi maestralno zapravo, bez dominatnog (stilskog) komentara, nečujnom opservacijom muhe iza kamere operirajući u teškim i skučenim gabaritima. Ima u tome sivilu mjesta i za optimizam (scena Olinog školskog plesa), čak i humor (Nikodem na mikrofonu u praznoj ckrvi), koji se rutinski, međutim, rasplinjavaju približavanjem kućnih kvadrata. Djetinjstvo je rezervirano za one koji si ga mogu priuštiti. I s kime.

Razloge razdvojenosti obitelji redateljica ne otkriva do samoga kraja, procijenivši vjerojatno uzaludnost seciranja nepopravljivog, za širu sliku zapravo i nebitnog rukavca, koliko god se on na prvu činio važnim. Na osobnom nivou bitnije je bilo prikazati kopnjenje bezbrižnog djetinjstva glavne protagonistice i njeno sprintersko ubrzavanje prema svijetu odraslih. Na onom širem društvenom, suptilno provući podtekst crkvene dogme u Poljaka, pogotovo nefunkcioniranje aparata socijalne skrbi. Kruta je to i beskompromisna stvarnost, kao što je i film Anne Zamecke, rijetko uspjela dokumentarna transplatacija stvarnosnih slajsova, kroz konkretne prizore realne životne mizerije.

"Pričest"
Režija: Anna Zamecka
Godina proizvodnje: 2016.
Zemlje podrijetla: Poljska / Mađarska
Trajanje: 73 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” u kinima od 14. veljače

Film Marusje Siroječovskaje, "Kako spasiti mrtvog prijatelja" / "How to Save a Dead Friend" (2022) od 14. veljače dolazi u hrvatska kina.

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.
Režija: Anna Zamecka<br> Godina proizvodnje: 2016.<br> Zemlje podrijetla: Poljska / Mađarska<br> Trajanje: 73 minute13. ZagrebDox: "Pričest" - Djetinjstvo je rezervirano za one koji si ga mogu priuštiti