Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Mašine"

Kalendarski početak nove, 2018. godine, Kratke slike i programska cjelina Proširena slika koja se bavi odnosom kinematografije prema društveno-političkim temama, otvaraju dokumentarnim filmom “Mašine” / “Machines” (2016) redatelja Rahula Jaina.

Debitantski je to dokumentarni film ovog indijskog autora, koji daje vizualno snažan pogled iza vrata tvornice tekstila u Indiji, istražujući značenje rada u današnjem svijetu, eksploataciju i ljudske žrtve masovne proizvodnje u globaliziranom društvu. Istovremeno provokativno i intimno, Jain portretira život radnika, patnju i okruženje iz kojeg nema bijega. Koristeći snažan vizualni jezik, upečatljive slike i intervjue s radnicima, redatelj progovara o nejednakosti, opresiji te ogromnom jazu između bogatih i siromašnih kao i perspektivama jednih i drugih.

Gledatelj postaje jedan od milijuna obespravljenih i potplaćenih radnika, suvremenih robova, koji u polumraku sluša ritam nemilosrdnog stroja. Vizualno jedan od najimpresivnijih dokumentaraca, nagrađen je Posebnom nagradom žirija za najbolju fotografiju na festivalu u Sundanceu početkom prošle godine. Film je na rasporedu 11. siječnja u 19.30 sati, dok će moderatorica Jelena Ostojić nakon projekcije razgovarati s Marijem Ivekovićem, predsjednikom Novog sindikata na temu rada i tekstilne industrije.

Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na sljedećoj poveznici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here