PočetnaNajaveKratke slike: Dokumentarac o skupini Baader-Meinhof

Kratke slike: Dokumentarac o skupini Baader-Meinhof

|

U sklopu Kratkih slika, u Zagrebu će se sutra, 13. travnja u 19.30 sati u MM centru, prikazati dokumentarni film Njemačka mladež” / “A German Youth” / “Une jeunesse allemande” (2015). Film je režirao Francuz Jean-Gabriel Périot, a prati radikalizaciju dijela njemačke mladeži krajem 1960-ih koja je dovela do nastanka Frakcije crvene armije (RAF), poznate i kao skupina Baader-Meinhof. Za razliku od brojnih filmova koji su se bavili poviješću ove grupe, “Njemačka mladež” koristi isključivo arhivske video i audio snimke, bez dodatnih komentatora, te ih spaja u živopisan dokumentarac koji zahvaća osjećaj postratne generacije u buntu protiv sustava. Snimke su kronološki montirane i prate razvoj ljutnje, krajnjeg zaoštravanja ideja i akcija koje mladi poduzimaju protiv kapitalističkog društva i države.

Skupina okupljena oko novinara, redatelja i studenata Ulrike Meinhof, Holgera Meinsa, Horsta Mahlera, Gudrun Ensslin i Andreasa Baadera svoje djelovanje opisuje kao organiziranje oružane opozicije i razvijanje klasne borbe koja naposljetku dovodi do osnivanja Frakcije crvene armije, ali i ubojstava te bombaških napada. Film se sastoji od isječaka iz njemačkih i francuskih televizijskih emisija i reportaža, radijskih snimki i filmova koje su snimili kasniji pripadnici RAF-a. 

Redatelj filma Jean-Gabriel Périot autor je niza dokumentaraca sastavljenih od pronađenih arhivskih materijala koji su istovremeno uznemirujuće provokativni i duboko dirljivi. Njegovi se filmovi nepokolebljivo suočavaju s brojnim povijesnim i civilizacijskim prijelomnim događajima i tematiziraju probleme rata i mira, globalne ekonomske politike i ljudskih prava. U svojim filmovima Périot konstruira sjećanje na prošle događanje iz perspektive koja osuđuje nasilje u svakom obliku.

Nakon projekcije bit će održan razgovor s povjesničarom Hrvojem Klasićem, a isti moderira Jelena Ostojić. Film se prikazuje u sklopu programske cjeline Proširena slika koja se fokusira na odnos suvremene kinematografije prema društveno-političkim događanjima. Ulaz je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.