Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Njemačka mladež"

U sklopu Kratkih slika, u Zagrebu će se sutra, 13. travnja u 19.30 sati u MM centru, prikazati dokumentarni film Njemačka mladež” / “A German Youth” / “Une jeunesse allemande” (2015). Film je režirao Francuz Jean-Gabriel Périot, a prati radikalizaciju dijela njemačke mladeži krajem 1960-ih koja je dovela do nastanka Frakcije crvene armije (RAF), poznate i kao skupina Baader-Meinhof. Za razliku od brojnih filmova koji su se bavili poviješću ove grupe, “Njemačka mladež” koristi isključivo arhivske video i audio snimke, bez dodatnih komentatora, te ih spaja u živopisan dokumentarac koji zahvaća osjećaj postratne generacije u buntu protiv sustava. Snimke su kronološki montirane i prate razvoj ljutnje, krajnjeg zaoštravanja ideja i akcija koje mladi poduzimaju protiv kapitalističkog društva i države.

Skupina okupljena oko novinara, redatelja i studenata Ulrike Meinhof, Holgera Meinsa, Horsta Mahlera, Gudrun Ensslin i Andreasa Baadera svoje djelovanje opisuje kao organiziranje oružane opozicije i razvijanje klasne borbe koja naposljetku dovodi do osnivanja Frakcije crvene armije, ali i ubojstava te bombaških napada. Film se sastoji od isječaka iz njemačkih i francuskih televizijskih emisija i reportaža, radijskih snimki i filmova koje su snimili kasniji pripadnici RAF-a. 

Redatelj filma Jean-Gabriel Périot autor je niza dokumentaraca sastavljenih od pronađenih arhivskih materijala koji su istovremeno uznemirujuće provokativni i duboko dirljivi. Njegovi se filmovi nepokolebljivo suočavaju s brojnim povijesnim i civilizacijskim prijelomnim događajima i tematiziraju probleme rata i mira, globalne ekonomske politike i ljudskih prava. U svojim filmovima Périot konstruira sjećanje na prošle događanje iz perspektive koja osuđuje nasilje u svakom obliku.

Nakon projekcije bit će održan razgovor s povjesničarom Hrvojem Klasićem, a isti moderira Jelena Ostojić. Film se prikazuje u sklopu programske cjeline Proširena slika koja se fokusira na odnos suvremene kinematografije prema društveno-političkim događanjima. Ulaz je besplatan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here