PočetnaNajaveKratke slike: Dokumentarac o skupini Baader-Meinhof

Kratke slike: Dokumentarac o skupini Baader-Meinhof

-

U sklopu Kratkih slika, u Zagrebu će se sutra, 13. travnja u 19.30 sati u MM centru, prikazati dokumentarni film Njemačka mladež” / “A German Youth” / “Une jeunesse allemande” (2015). Film je režirao Francuz Jean-Gabriel Périot, a prati radikalizaciju dijela njemačke mladeži krajem 1960-ih koja je dovela do nastanka Frakcije crvene armije (RAF), poznate i kao skupina Baader-Meinhof. Za razliku od brojnih filmova koji su se bavili poviješću ove grupe, “Njemačka mladež” koristi isključivo arhivske video i audio snimke, bez dodatnih komentatora, te ih spaja u živopisan dokumentarac koji zahvaća osjećaj postratne generacije u buntu protiv sustava. Snimke su kronološki montirane i prate razvoj ljutnje, krajnjeg zaoštravanja ideja i akcija koje mladi poduzimaju protiv kapitalističkog društva i države.

Skupina okupljena oko novinara, redatelja i studenata Ulrike Meinhof, Holgera Meinsa, Horsta Mahlera, Gudrun Ensslin i Andreasa Baadera svoje djelovanje opisuje kao organiziranje oružane opozicije i razvijanje klasne borbe koja naposljetku dovodi do osnivanja Frakcije crvene armije, ali i ubojstava te bombaških napada. Film se sastoji od isječaka iz njemačkih i francuskih televizijskih emisija i reportaža, radijskih snimki i filmova koje su snimili kasniji pripadnici RAF-a. 

Redatelj filma Jean-Gabriel Périot autor je niza dokumentaraca sastavljenih od pronađenih arhivskih materijala koji su istovremeno uznemirujuće provokativni i duboko dirljivi. Njegovi se filmovi nepokolebljivo suočavaju s brojnim povijesnim i civilizacijskim prijelomnim događajima i tematiziraju probleme rata i mira, globalne ekonomske politike i ljudskih prava. U svojim filmovima Périot konstruira sjećanje na prošle događanje iz perspektive koja osuđuje nasilje u svakom obliku.

Nakon projekcije bit će održan razgovor s povjesničarom Hrvojem Klasićem, a isti moderira Jelena Ostojić. Film se prikazuje u sklopu programske cjeline Proširena slika koja se fokusira na odnos suvremene kinematografije prema društveno-političkim događanjima. Ulaz je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.