PočetnaVijesti"Neželjena baština" pozvana u Europski parlament

“Neželjena baština” pozvana u Europski parlament

-

Dugometražni dokumentarni film ”Neželjena baština” (Artizana film, 2016.) redateljice i scenaristice Irene Škorić pozvan je u Europski parlament na projekciju koja će se održati 5. prosinca ove godine u glavnoj zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu. Poziv je upućen od strane člana Europskog parlamenta, Josepa-Marije Terricabrasa, dopredsjednika političke koalicije European Free Alliance / Group of the Greens u EP-u. Irena Škorić će osobno prisustvovati projekciji i predstaviti film, a nakon filma će se održati i debata o jačanju nacionalizma na prostoru Balkana.

“Neželjena baština” dokumentarac je o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz tog dijela povijesti. U Hrvatskoj je, pak, od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće. Film je svjetsku premijeru doživio na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a dosad je osvojio nekoliko nagrada i priznanja uključujući prvu nagradu na 6. Balkan New Film Festivalu-BaNeFF-u i Nagradu za najbolji dokumentarni film talijanskog Ischia Film Festivala.

Snimanje cijelog filma u produkciji Artizana filma potrajalo je nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić, a skladatelj glazbe Ivo Josipović.

Dokumentarac se ovaj tjedan prikazuje u službenoj konkurenciji Međunarodnog festivala mediteranskog filma u Cannesu te na otvaranju 12. Revije dokumentarnih filmova Fibula u Sisku.

Ispravak, 28.12.2017.: Prvi hrvatski film pozvan u Europski parlament, 2015. godine, bio je dokumentarac “Otto i Hrvati” / “Otto und die Kroaten” (2013) scenarista i redatelja Vanje Vinkovića, a ne “Neželjena baština” kako je navedeno u prijašnjoj verziji članka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.