PočetnaVijesti"Neželjena baština" pozvana u Europski parlament

“Neželjena baština” pozvana u Europski parlament

|

Dugometražni dokumentarni film ”Neželjena baština” (Artizana film, 2016.) redateljice i scenaristice Irene Škorić pozvan je u Europski parlament na projekciju koja će se održati 5. prosinca ove godine u glavnoj zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu. Poziv je upućen od strane člana Europskog parlamenta, Josepa-Marije Terricabrasa, dopredsjednika političke koalicije European Free Alliance / Group of the Greens u EP-u. Irena Škorić će osobno prisustvovati projekciji i predstaviti film, a nakon filma će se održati i debata o jačanju nacionalizma na prostoru Balkana.

“Neželjena baština” dokumentarac je o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz tog dijela povijesti. U Hrvatskoj je, pak, od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće. Film je svjetsku premijeru doživio na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a dosad je osvojio nekoliko nagrada i priznanja uključujući prvu nagradu na 6. Balkan New Film Festivalu-BaNeFF-u i Nagradu za najbolji dokumentarni film talijanskog Ischia Film Festivala.

Snimanje cijelog filma u produkciji Artizana filma potrajalo je nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić, a skladatelj glazbe Ivo Josipović.

Dokumentarac se ovaj tjedan prikazuje u službenoj konkurenciji Međunarodnog festivala mediteranskog filma u Cannesu te na otvaranju 12. Revije dokumentarnih filmova Fibula u Sisku.

Ispravak, 28.12.2017.: Prvi hrvatski film pozvan u Europski parlament, 2015. godine, bio je dokumentarac “Otto i Hrvati” / “Otto und die Kroaten” (2013) scenarista i redatelja Vanje Vinkovića, a ne “Neželjena baština” kako je navedeno u prijašnjoj verziji članka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.