PočetnaVijesti"Children of the Enemy" Gorkog Glaser-Müllera najbolji film 5. AJB DOC-a

“Children of the Enemy” Gorkog Glaser-Müllera najbolji film 5. AJB DOC-a

-

Ceremonijom i dodjelom nagrada sinoć je u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Sarajevo završen 5. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC). Međunarodni žiri, koji su sačinjavali priznati i iskusni stručnjaci u području dokumentarističkog izražaja – filmska redateljica Aida Begić, redateljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarist Phil Grabsky i dokumentarist Ensar Altay – odlučivao je o najboljem filmu 5. AJB DOC-a.

Nagrada za najbolji film Natjecateljske selekcije – “AJB DOC Main Award” – o kojoj su odlučili jednoglasno, dodijeljena je Gorkom Glaser-Mülleru, scenaristu i redatelju filma “Children of the Enemy” (2021) koji prati švedskog muzičara Patricija Galveza u njegovoj, na prvi pogled, nemogućoj misiji da spasi sedmero unučadi iz zloglasnog zarobljeničkog kampa Al-Hol, na sjeveru Sirije. Film je osvojio i Nagradu publike.

“Riječ je o filmu koji je dramaturgijom, redateljskim umijećem i predanošću pokazao jasnu namjeru da potakne ljude na razmišljanje. Redatelj nam na filmsko platno donosi temu koju mediji, a i mi sami, često zanemarujemo, a čini to na način da od prve do posljednje minute zaokuplja gledatelja ljudskom dramom, pokrećući jasna, ali ni u kojem slučaju odbojna ili polemična pitanja”, obrazložio je žiri odluku, naglašavajući da je riječ o filmu koji svi trebaju pogledati.

Posebno priznanje dodijeljeno je filmu “All that Remains to be Seen” (2022) autorice Julije Bezerre Madsen, koji se, naglašavaju članovi žirija, posebno istakao redateljskim umijećem i senzibilitetom.  “Unatoč teškoj temi koju tretira, autorica je napravila dirljiv, poetičan i inspirativan film, ostajući dosljedna poruci filma koja je ispričana pažljivo i snažno”, naveli su članovi žirija.

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj su odlučivali Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić, otišla je u ruke Petera Triesta za film “A Parked Life” (2022). “Ovaj film na vizualno izuzetno dopadljiv i opservacijski način predstavlja snažnu i emotivnu priču bugarskog kamiondžije Petra Dojčeva, koji predstavlja tisuće jednakih nesretnih sudbina ljudi iz Istočne Europe koji žive u sjeni konzumerizma”, obrazložio je programski žiri Al Jazeere Balkans.

Posebno priznanje programski žiri dodijelio je Marcu Wieseu za film “This Stolen Country of Mine” / “Mein gestohlenes Land” (2022). “Žiri programskog odjela Al Jazeere Balkans dodjeljuje posebnu nagradu za autorovu ustrajnost u nastojanju da prikaže borbu anonimnih heroja protiv sistema moćnih, korumpiranih i pohlepnih tvrtki koje u suvremenom svijetu zauzimaju poziciju nekada zbačenih kolonijalnih sila, uz izraze dubokog poštovanja prema odlučnosti i hrabrosti redatelja da ustrajava na osvjetljivanju mračnih strana života koji nas okružuje”, naveli su.

Nakon ceremonije dodjele nagrada upriličena je projekcija filma “Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević” (UO Noć hrvatskog filma i novih medija / Sportska TV / Al Jazeera Balkans; 2022.) Irene Škorić, koji se bavi sportskim fenomenom Ćire Blaževića i nepoznatim detaljima iz njegovog života.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije