PočetnaVijesti"Children of the Enemy" Gorkog Glaser-Müllera najbolji film 5. AJB DOC-a

“Children of the Enemy” Gorkog Glaser-Müllera najbolji film 5. AJB DOC-a

-

Ceremonijom i dodjelom nagrada sinoć je u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Sarajevo završen 5. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC). Međunarodni žiri, koji su sačinjavali priznati i iskusni stručnjaci u području dokumentarističkog izražaja – filmska redateljica Aida Begić, redateljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarist Phil Grabsky i dokumentarist Ensar Altay – odlučivao je o najboljem filmu 5. AJB DOC-a.

Nagrada za najbolji film Natjecateljske selekcije – “AJB DOC Main Award” – o kojoj su odlučili jednoglasno, dodijeljena je Gorkom Glaser-Mülleru, scenaristu i redatelju filma “Children of the Enemy” (2021) koji prati švedskog muzičara Patricija Galveza u njegovoj, na prvi pogled, nemogućoj misiji da spasi sedmero unučadi iz zloglasnog zarobljeničkog kampa Al-Hol, na sjeveru Sirije. Film je osvojio i Nagradu publike.

“Riječ je o filmu koji je dramaturgijom, redateljskim umijećem i predanošću pokazao jasnu namjeru da potakne ljude na razmišljanje. Redatelj nam na filmsko platno donosi temu koju mediji, a i mi sami, često zanemarujemo, a čini to na način da od prve do posljednje minute zaokuplja gledatelja ljudskom dramom, pokrećući jasna, ali ni u kojem slučaju odbojna ili polemična pitanja”, obrazložio je žiri odluku, naglašavajući da je riječ o filmu koji svi trebaju pogledati.

Posebno priznanje dodijeljeno je filmu “All that Remains to be Seen” (2022) autorice Julije Bezerre Madsen, koji se, naglašavaju članovi žirija, posebno istakao redateljskim umijećem i senzibilitetom.  “Unatoč teškoj temi koju tretira, autorica je napravila dirljiv, poetičan i inspirativan film, ostajući dosljedna poruci filma koja je ispričana pažljivo i snažno”, naveli su članovi žirija.

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj su odlučivali Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić, otišla je u ruke Petera Triesta za film “A Parked Life” (2022). “Ovaj film na vizualno izuzetno dopadljiv i opservacijski način predstavlja snažnu i emotivnu priču bugarskog kamiondžije Petra Dojčeva, koji predstavlja tisuće jednakih nesretnih sudbina ljudi iz Istočne Europe koji žive u sjeni konzumerizma”, obrazložio je programski žiri Al Jazeere Balkans.

Posebno priznanje programski žiri dodijelio je Marcu Wieseu za film “This Stolen Country of Mine” / “Mein gestohlenes Land” (2022). “Žiri programskog odjela Al Jazeere Balkans dodjeljuje posebnu nagradu za autorovu ustrajnost u nastojanju da prikaže borbu anonimnih heroja protiv sistema moćnih, korumpiranih i pohlepnih tvrtki koje u suvremenom svijetu zauzimaju poziciju nekada zbačenih kolonijalnih sila, uz izraze dubokog poštovanja prema odlučnosti i hrabrosti redatelja da ustrajava na osvjetljivanju mračnih strana života koji nas okružuje”, naveli su.

Nakon ceremonije dodjele nagrada upriličena je projekcija filma “Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević” (UO Noć hrvatskog filma i novih medija / Sportska TV / Al Jazeera Balkans; 2022.) Irene Škorić, koji se bavi sportskim fenomenom Ćire Blaževića i nepoznatim detaljima iz njegovog života.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.