PočetnaVijesti"Children of the Enemy" Gorkog Glaser-Müllera najbolji film 5. AJB DOC-a

“Children of the Enemy” Gorkog Glaser-Müllera najbolji film 5. AJB DOC-a

-

Ceremonijom i dodjelom nagrada sinoć je u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Sarajevo završen 5. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC). Međunarodni žiri, koji su sačinjavali priznati i iskusni stručnjaci u području dokumentarističkog izražaja – filmska redateljica Aida Begić, redateljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarist Phil Grabsky i dokumentarist Ensar Altay – odlučivao je o najboljem filmu 5. AJB DOC-a.

Nagrada za najbolji film Natjecateljske selekcije – “AJB DOC Main Award” – o kojoj su odlučili jednoglasno, dodijeljena je Gorkom Glaser-Mülleru, scenaristu i redatelju filma “Children of the Enemy” (2021) koji prati švedskog muzičara Patricija Galveza u njegovoj, na prvi pogled, nemogućoj misiji da spasi sedmero unučadi iz zloglasnog zarobljeničkog kampa Al-Hol, na sjeveru Sirije. Film je osvojio i Nagradu publike.

“Riječ je o filmu koji je dramaturgijom, redateljskim umijećem i predanošću pokazao jasnu namjeru da potakne ljude na razmišljanje. Redatelj nam na filmsko platno donosi temu koju mediji, a i mi sami, često zanemarujemo, a čini to na način da od prve do posljednje minute zaokuplja gledatelja ljudskom dramom, pokrećući jasna, ali ni u kojem slučaju odbojna ili polemična pitanja”, obrazložio je žiri odluku, naglašavajući da je riječ o filmu koji svi trebaju pogledati.

Posebno priznanje dodijeljeno je filmu “All that Remains to be Seen” (2022) autorice Julije Bezerre Madsen, koji se, naglašavaju članovi žirija, posebno istakao redateljskim umijećem i senzibilitetom.  “Unatoč teškoj temi koju tretira, autorica je napravila dirljiv, poetičan i inspirativan film, ostajući dosljedna poruci filma koja je ispričana pažljivo i snažno”, naveli su članovi žirija.

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj su odlučivali Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić, otišla je u ruke Petera Triesta za film “A Parked Life” (2022). “Ovaj film na vizualno izuzetno dopadljiv i opservacijski način predstavlja snažnu i emotivnu priču bugarskog kamiondžije Petra Dojčeva, koji predstavlja tisuće jednakih nesretnih sudbina ljudi iz Istočne Europe koji žive u sjeni konzumerizma”, obrazložio je programski žiri Al Jazeere Balkans.

Posebno priznanje programski žiri dodijelio je Marcu Wieseu za film “This Stolen Country of Mine” / “Mein gestohlenes Land” (2022). “Žiri programskog odjela Al Jazeere Balkans dodjeljuje posebnu nagradu za autorovu ustrajnost u nastojanju da prikaže borbu anonimnih heroja protiv sistema moćnih, korumpiranih i pohlepnih tvrtki koje u suvremenom svijetu zauzimaju poziciju nekada zbačenih kolonijalnih sila, uz izraze dubokog poštovanja prema odlučnosti i hrabrosti redatelja da ustrajava na osvjetljivanju mračnih strana života koji nas okružuje”, naveli su.

Nakon ceremonije dodjele nagrada upriličena je projekcija filma “Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević” (UO Noć hrvatskog filma i novih medija / Sportska TV / Al Jazeera Balkans; 2022.) Irene Škorić, koji se bavi sportskim fenomenom Ćire Blaževića i nepoznatim detaljima iz njegovog života.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.