PočetnaVijesti"Children of the Enemy" Gorkog Glaser-Müllera najbolji film 5. AJB DOC-a

“Children of the Enemy” Gorkog Glaser-Müllera najbolji film 5. AJB DOC-a

|

Ceremonijom i dodjelom nagrada sinoć je u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Sarajevo završen 5. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC). Međunarodni žiri, koji su sačinjavali priznati i iskusni stručnjaci u području dokumentarističkog izražaja – filmska redateljica Aida Begić, redateljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarist Phil Grabsky i dokumentarist Ensar Altay – odlučivao je o najboljem filmu 5. AJB DOC-a.

Nagrada za najbolji film Natjecateljske selekcije – “AJB DOC Main Award” – o kojoj su odlučili jednoglasno, dodijeljena je Gorkom Glaser-Mülleru, scenaristu i redatelju filma “Children of the Enemy” (2021) koji prati švedskog muzičara Patricija Galveza u njegovoj, na prvi pogled, nemogućoj misiji da spasi sedmero unučadi iz zloglasnog zarobljeničkog kampa Al-Hol, na sjeveru Sirije. Film je osvojio i Nagradu publike.

“Riječ je o filmu koji je dramaturgijom, redateljskim umijećem i predanošću pokazao jasnu namjeru da potakne ljude na razmišljanje. Redatelj nam na filmsko platno donosi temu koju mediji, a i mi sami, često zanemarujemo, a čini to na način da od prve do posljednje minute zaokuplja gledatelja ljudskom dramom, pokrećući jasna, ali ni u kojem slučaju odbojna ili polemična pitanja”, obrazložio je žiri odluku, naglašavajući da je riječ o filmu koji svi trebaju pogledati.

Posebno priznanje dodijeljeno je filmu “All that Remains to be Seen” (2022) autorice Julije Bezerre Madsen, koji se, naglašavaju članovi žirija, posebno istakao redateljskim umijećem i senzibilitetom.  “Unatoč teškoj temi koju tretira, autorica je napravila dirljiv, poetičan i inspirativan film, ostajući dosljedna poruci filma koja je ispričana pažljivo i snažno”, naveli su članovi žirija.

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj su odlučivali Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić, otišla je u ruke Petera Triesta za film “A Parked Life” (2022). “Ovaj film na vizualno izuzetno dopadljiv i opservacijski način predstavlja snažnu i emotivnu priču bugarskog kamiondžije Petra Dojčeva, koji predstavlja tisuće jednakih nesretnih sudbina ljudi iz Istočne Europe koji žive u sjeni konzumerizma”, obrazložio je programski žiri Al Jazeere Balkans.

Posebno priznanje programski žiri dodijelio je Marcu Wieseu za film “This Stolen Country of Mine” / “Mein gestohlenes Land” (2022). “Žiri programskog odjela Al Jazeere Balkans dodjeljuje posebnu nagradu za autorovu ustrajnost u nastojanju da prikaže borbu anonimnih heroja protiv sistema moćnih, korumpiranih i pohlepnih tvrtki koje u suvremenom svijetu zauzimaju poziciju nekada zbačenih kolonijalnih sila, uz izraze dubokog poštovanja prema odlučnosti i hrabrosti redatelja da ustrajava na osvjetljivanju mračnih strana života koji nas okružuje”, naveli su.

Nakon ceremonije dodjele nagrada upriličena je projekcija filma “Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević” (UO Noć hrvatskog filma i novih medija / Sportska TV / Al Jazeera Balkans; 2022.) Irene Škorić, koji se bavi sportskim fenomenom Ćire Blaževića i nepoznatim detaljima iz njegovog života.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.