PočetnaOsvrti5. AJB DOC, dan peti: Nagrade i posljednji dani

5. AJB DOC, dan peti: Nagrade i posljednji dani

-

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Proglašenjem pobjednika kulminiralo je Peto izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans (AJB DOC), koje se od 9. do 13. rujna održavalo u Sarajevu. Filmovi su ove godine bili dovoljno tematski raznoliki da su pokrivali širok spektar interesa publike, posebno oni koji su se direktno referirali na historijsko-društvene fenomene lokalnog područja. Ostvarenja prikazana u natjecateljskoj konkurenciji, povučemo li paralelu prema prijašnjim izdanjima, većim su se dijelom priklanjala individualiziranim redateljskim postupcima, kao i nametanju produktivnog odnosa prema protagonistima.

Očekivano, već zbog reakcije publike, ali i činjenice da se konkretnim angažmanom film upotrebljava kao jedno od sredstava u borbi za dosezanje cilja, žiri (Aida Begić, Dana Budisavljević, Fatma Riahi, Phil Grabsky i Ensar Altay), glavnu je nagradu dodijelio dokumentarcu “Children of the Enemy” (2021) redatelja Gorkog Glaser-Müllera. Posebno su priznanje dali filmu “All that Remains to be Seen” (2022) autorice Julije Bezerre Madsen.

Programski žiri AJB DOC-a (Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić) nagradio je film “A Parked Life” (2022) Petera Triesta, a Posebno priznanje otišlo je Marcu Wieseu za dokumentarac “This Stolen Country of Mine” / “Mein gestohlenes Land” (2022).

Oba se pobjednička filma referiraju na društvenu stvarnost s konkretnim ciljem zagovaranja sustavnih promjena, odražavajući preko pojedinačnog primjera neodrživost postojećeg stanja. Također, nadilaze klasičan dokumentaristički pristup u korist angažmana, odnosno esteticizma kao ravnopravnog faktora u ocrtavanju konteksta priče.

Posljednjeg dana prikazana su preostala dva filma unutar konkurencije “Kuća od krhotina” / “A House Made of Splinters” (2022) Simona Lerenga Wilmonta i “No Place Like Home” (2022) Emilie Beck. Iako je priča “Kuće od krhotina” smještena u ratnu Ukrajinu, aktualna situacija čini tek okvir snimanja, fokusiranog na institucionalizaciju djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U osnovi klasično strukturiran film, predvidljive izmjene totala s kadrovima lica koji pobuđuju empatiju, ambiciozno zahvaća u život većeg broja djece, a da niti jednu liniju ne razradi do kraja. Također, s etičkog je aspekta nerazjašnjeno dopuštenje za snimanje maloljetnika u nepovoljnom položaju.

“No Place Like Home” također je školski oblikovana priča o usvojenoj djevojci sa Šri Lanke, koja u potrazi za identitetom otkiva povijest neokolonijalnog nasilja, manipulacije stanovništvom i sustavnog zanemarivanja trećih zemalja.

U programu “AJB prikazuje” vidjeli smo film Irene Škorić “Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević” (UO Noć hrvatskog filma i novih medija / Sportska TV / Al Jazeera Balkans; 2022.), kojem nedostaje provodna nit kroz gomilu često suvišnog i nefunkcionalnog materijala. Nije jasno opravdava li se gubitak kontrole nad sadržajem pokušajem dočaravanja načina mišljenja i disperzije pažnje protagonista, no činjenica jest da Ćiro Blažević bez ikakve redateljičine intervencije asocijativno prepričava životne epizode, najčešće se zaplićući u kontradikcije. Publika je kao i uvijek film zbog protagonista prihvatila sa simpatijama, no unatoč afirmativnom pristupu na liniji medijski posredovane postojeće slike o poznatom nogometnom treneru, neumoljivu je realnost njegove društvene uloge, prije svega devedesetih, nemoguće istisnuti u pozadinu. Humorni pristup ne bi smio zamagliti činjenicu protekcije i ostajanje uz bok kriminalnom režimu, bez obzira koliko osobni udio bio benigan. Javna pozicija zahtijeva odgovornost, nevezano uz postignuća u drugim područjima, a dok svi akteri ne osvijeste ulogu u procesima koji su naše društvo negativno odredili do danas, teško možemo očekivati produktivnu komunikaciju na širem planu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.