PočetnaNajaveKratke slike: "Američki san" Barbare Kopple

Kratke slike: “Američki san” Barbare Kopple

-

Program Kratke slike u zagrebački MM centar prekosutra (9.11. u 19.30 sati) donosi dokumentarni film “Američki san” / “American Dream” (1990) Barbare Kopple koji govori o posljedicama vođenja dobre borbe. Film je uz brojne nagrade nagrađen i Oscarom 1991. godine, a prati štrajk radnika u tvornici mesa korporacije Hormel (Hormel Foods) u Austinu, Minnesoti te organiziranje radnika za vrijeme Reaganove administracije. No, dokumentarac nas svojim istraživanjem vodi dublje, do pitanja pravednosti i principa, i temeljnih pretpostavki o američkom životu. Jedan je od rijetkih novinarskih dokumenata koji kroz pričanje tragičnih pojedinosti individualne borbe uspijevaju obuhvatiti i definirati sav rat.

Barbara Kopple (1946), američka je redateljica najpoznatija po dokumentarnim filmovima socijalne, radničke i aktivističke tematike, od kojih se posebice ističu “Shut up and Sing” (2006) o bendu Dixie Chicks i njihovoj osobnoj i kreativnoj reakciji na politički pad koji su doživjele nakon kritiziranja predsjednika Busha i rata u Iraku; “My Generation” (2000) istražuje nasljeđe Woodstocka i generaciju X; u “Wild Man Blues” (1997) prati europsku turneju Woodyja Allena i njegova jazz benda; “Bearing Witness” (2005) pak govori o ženskim ratnim izvjestiteljicama.

Kopple je dobitnica Oscara, njezini “Okrug Harlan S.A.D.” / “Harlan County U.S.A.” (1976) i “Američki san” (1991.) osvojili su Zlatne kipiće u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, a ujedno su i njezini najpoznatiji filmovi. Režirala je i nekoliko epizoda kultne serije “Homicide: Life on the Street” (1997. do 1999.) te epizodu serije “Oz” (1999). Posljednjih nekoliko godina pažnju je privukla TV dokumentarcima “Killing the Colorado” (2016), “Shelter” (2015) te dokumentarcem “Miss Sharon Jones!” (2015).

Američka autorica deset je godina bila članica upravnog odbora Američkog filmskog instituta, savjetnička je članica odbora pri Američkom sveučilišnom centru za društvene medije. Članica je Američke filmske akademije, Unije američkih redatelja, Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti, Počasnog odbora žena na filmu i televiziji New Yorka te Akademije televizijskih umjetnosti i znanosti. Aktivno pomaže brojnim organizacijama koje se bave društvenim pitanjima te podupire nezavisne filmaše.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.