Početna Najave Kratke slike: "Američki san" Barbare Kopple

Kratke slike: “Američki san” Barbare Kopple

-

Program Kratke slike u zagrebački MM centar prekosutra (9.11. u 19.30 sati) donosi dokumentarni film “Američki san” / “American Dream” (1990) Barbare Kopple koji govori o posljedicama vođenja dobre borbe. Film je uz brojne nagrade nagrađen i Oscarom 1991. godine, a prati štrajk radnika u tvornici mesa korporacije Hormel (Hormel Foods) u Austinu, Minnesoti te organiziranje radnika za vrijeme Reaganove administracije. No, dokumentarac nas svojim istraživanjem vodi dublje, do pitanja pravednosti i principa, i temeljnih pretpostavki o američkom životu. Jedan je od rijetkih novinarskih dokumenata koji kroz pričanje tragičnih pojedinosti individualne borbe uspijevaju obuhvatiti i definirati sav rat. 

Barbara Kopple (1946), američka je redateljica najpoznatija po dokumentarnim filmovima socijalne, radničke i aktivističke tematike, od kojih se posebice ističu “Shut up and Sing” (2006) o bendu Dixie Chicks i njihovoj osobnoj i kreativnoj reakciji na politički pad koji su doživjele nakon kritiziranja predsjednika Busha i rata u Iraku; “My Generation” (2000) istražuje nasljeđe Woodstocka i generaciju X; u “Wild Man Blues” (1997) prati europsku turneju Woodyja Allena i njegova jazz benda; “Bearing Witness” (2005) pak govori o ženskim ratnim izvjestiteljicama.

Kopple je dobitnica Oscara, njezini “Okrug Harlan S.A.D.” / “Harlan County U.S.A.” (1976) i “Američki san” (1991.) osvojili su Zlatne kipiće u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, a ujedno su i njezini najpoznatiji filmovi. Režirala je i nekoliko epizoda kultne serije “Homicide: Life on the Street” (1997. do 1999.) te epizodu serije “Oz” (1999). Posljednjih nekoliko godina pažnju je privukla TV dokumentarcima “Killing the Colorado” (2016), “Shelter” (2015) te dokumentarcem “Miss Sharon Jones!” (2015.).

Američka autorica deset je godina bila članica upravnog odbora Američkog filmskog instituta, savjetnička je članica odbora pri Američkom sveučilišnom centru za društvene medije. Članica je Američke filmske akademije, Unije američkih redatelja, Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti, Počasnog odbora žena na filmu i televiziji New Yorka te Akademije televizijskih umjetnosti i znanosti. Aktivno pomaže brojnim organizacijama koje se bave društvenim pitanjima te podupire nezavisne filmaše.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.