Novo izdanje Filmskih večeri u Močvari, u utorak, 10. listopada od 20 sati, u Zagreb donosi tour de force program u četiri četvrtine, uz slobodan ulaz. Prve dvije četvrtine posvećene su prvoj ploči Buldožera “Pljuni istini u oči” o kojoj je slovenska redateljica Varja Močnik prošle godine snimila višestruko nagrađivani “LP film Buldožer – Pljuni istini u oči“ (2016), nadahnut i dobronamjeran portret specifičnog vremena u kojem je bilo moguće snimiti ploču koja je imala potencijala mijenjati svijet ili se barem tako činilo. Prvu četvrtinu čini zagrebačka premijera filma, nakon čega u drugoj slijedi razgovor o pljuvanju istini u oči nekad i sad, u kojem će sudjelovati negdašnji Buldožeri Marko Brecelj i Boris Bele te redateljica filma Varja Močnik. Sve zajedno moderirat će filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

U trećoj i četvrtoj četvrtini Marko Brecelj i supruga mu Arijana pokazat će kako i zašto danas snimati filmove, u “Premijernom paketu”, programu nigdje nagrađivanih filmova – minimalističkog dokumentarnog mjuzikla “Brojanje u jesen” (2016) i kratkog obljetničkog dokupisa “Obredno darivanje” (2016), uz sedmominutni intervju-odlomak “Odgovori na pitanja” (2017), sastavljen od neupotrebljenih performiranih snimaka Brecelja za “LP film”. Redatelj i akter tih mekoterorističkih djela je uvijek i za manje svote ponovljivi Marko Brecelj.

Posljednju četvrtinu činit će glazbeni performans “Stereo drama“ u kojem Samo Požigajev (M. Brecelj) pjeva i svira svoje Krave muzare dok Silvia Kosec (Arijana Brecelj) od 22 do iza ponoći poslužuje besplatni refošk i malvaziju seljačkog imanja Puh iz Istre pod Slovencima. “Gledanje ovih filmova je na vlastitu odgovornost, ulaz je slobodan, a prijevremeno izlazećim i svima ostalima pokušat ćemo izvući dobrovoljne priloge”, upozorio je Brecelj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here