PočetnaNajaveFilmske večeri u Močvari: Marko Brecelj i Boris Bele

Filmske večeri u Močvari: Marko Brecelj i Boris Bele

|

Novo izdanje Filmskih večeri u Močvari, u utorak, 10. listopada od 20 sati, u Zagreb donosi tour de force program u četiri četvrtine, uz slobodan ulaz. Prve dvije četvrtine posvećene su prvoj ploči Buldožera “Pljuni istini u oči” o kojoj je slovenska redateljica Varja Močnik prošle godine snimila višestruko nagrađivani “LP film Buldožer – Pljuni istini u oči“ (2016), nadahnut i dobronamjeran portret specifičnog vremena u kojem je bilo moguće snimiti ploču koja je imala potencijala mijenjati svijet ili se barem tako činilo. Prvu četvrtinu čini zagrebačka premijera filma, nakon čega u drugoj slijedi razgovor o pljuvanju istini u oči nekad i sad, u kojem će sudjelovati negdašnji Buldožeri Marko Brecelj i Boris Bele te redateljica filma Varja Močnik. Sve zajedno moderirat će filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

U trećoj i četvrtoj četvrtini Marko Brecelj i supruga mu Arijana pokazat će kako i zašto danas snimati filmove, u “Premijernom paketu”, programu nigdje nagrađivanih filmova – minimalističkog dokumentarnog mjuzikla “Brojanje u jesen” (2016) i kratkog obljetničkog dokupisa “Obredno darivanje” (2016), uz sedmominutni intervju-odlomak “Odgovori na pitanja” (2017), sastavljen od neupotrebljenih performiranih snimaka Brecelja za “LP film”. Redatelj i akter tih mekoterorističkih djela je uvijek i za manje svote ponovljivi Marko Brecelj.

Posljednju četvrtinu činit će glazbeni performans “Stereo drama“ u kojem Samo Požigajev (M. Brecelj) pjeva i svira svoje Krave muzare dok Silvia Kosec (Arijana Brecelj) od 22 do iza ponoći poslužuje besplatni refošk i malvaziju seljačkog imanja Puh iz Istre pod Slovencima. “Gledanje ovih filmova je na vlastitu odgovornost, ulaz je slobodan, a prijevremeno izlazećim i svima ostalima pokušat ćemo izvući dobrovoljne priloge”, upozorio je Brecelj.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.