PočetnaNajaveFilmovi Kim Kukuruzović i Tihane Martinjak na "Filmskim večerima u Močvari"

Filmovi Kim Kukuruzović i Tihane Martinjak na “Filmskim večerima u Močvari”

-

Ovomjesečno izdanje “Filmskih večeri u Močvari” donosi dva drugačija filma autorica Kim Kukuruzović i Tihane Martinjak, koji se oslanjaju na poetiku vizualnog pripovijedanja. Projekcije će se održati u utorak, 14. ožujka, s početkom u 20 sati.

Program započinje projekcija filma “Grob u prašumi” (Restart, 2022.) autorice Kim Kukuruzović, koji je nastao u sklopu Restartove Škole dokumentarnog filma, nagrađenog na prošlogodišnjoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva. Iako je nastao na radionici dokumentarnog filma, autorica se formom i stilom primiče eksperimentalnom načinju filmskog izlaganja. Promišljanje o načinima postojanja i bijeg od neposredne stvarnosti, uz zvukove prirode, pridaju filmu gotovo meditativni ton.

“Najbolje upotrijebiti do:” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2022.), također se oslanja na atmosferske zvukove, koji su za Martinjak dovoljni za kompoziciju protagonistice. Kako i sam naslov sugerira – film se bavi nekonvencionalnim načinima svakodnevne nabave namirnica koje su uglavnom društveno marginalizirane, a redateljica toj tematici pristupa na minimalistički način, dajući filmu prostor za disanje i zaseban, nenametnut komentar.

U Močvari će nakon projekcija biti organiziran razgovor s autoricama o tišini stvaranja, snimanjima u prirodi i fluidnim granicama između rodova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Koliko rata

Ukrajinska redateljica Alisa Kovalenko održala je svoj masterclass u okviru programa ZagrebDox Pro devetnaestog izdanja zagrebačkog festivala.

19. ZagrebDox: “Dezerteri” – Etika bijega

Damir Markovina se u filmu "Dezerteri" (ADU, 2022.) zaokuplja Mostarem, gradom kojeg u formativnim godinama napušta pod okriljem rata.

19. ZagrebDox: “Istočna fronta” – Na Istoku ništa novo

Dokumentarac "Istočna fronta" Vitalija Manskog možemo promatrati kao još jedan kritički žalac usmjeren protiv autokratskog ruskog režima.

19. ZagrebDox: “Sam sada” – Mama (ne) ide u raj?

Harkness u svom debiju "Sam sada" obilato i vješto koristi bogatu arhivu, sastavljenu od starih Super-8 klipova te raznih obiteljskih fotki.

19. ZagrebDox: “Apolonia, Apolonia” – Borba žene u svijetu umjetnosti

Glavni forte filma "Apolonia, Apolonia" sadržan je ponajviše u njegovoj slojevitosti, progovarajući i o današnjoj ekonomskoj stvarnosti milenijalaca boema.

19. ZagrebDox: “Lina” – Između roditelja

"Lina" (ADU, 2023.) Jasmine Beširević ne sudi, samo prikazuje. Ako i mrvicu hinjeno, ipak uvjerljivo i vejrodostojno.

19. ZagrebDox: “Istražitelj” – Prisjećanja djelatnika Haškog suda

U filmu "Istražitelj" Viktora Portela pratimo haškog istražitelja Vladimíra Dzuru, koji se bavio slučajevima Slavka Dokmanovića i Željka Ražnatovića Arkana.

19. ZagrebDox: “Dosje Labudović: Nesvrstani” i “Dosje Labudović: Filmske gerile” – Od ne-teme do teme

Diptihom "Dosje Labudović" Mila Turajlić je arhivske materijale iz Filmskih novosti učinila "temom". Barem nakratko i barem u određenim krugovima.

19. ZagrebDox: “Prizori s mojim ocem” – Prazni prizori

Statičnost kadrova dokumentarca "Prizori s mojim ocem" Biserke Šuran reflektira krutu kulisu, čije barijere probija niz općih mjesta.

19. ZagrebDox: “Horror Vacui” – Ka tetralogiji?

"Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) je novi dokumentarni film snimatelja i redatelja Borisa Poljaka.