Početna Najave "Kartoline" i šest hrvatskih autora na virtualnim Filmskim večerima u Močvari

“Kartoline” i šest hrvatskih autora na virtualnim Filmskim večerima u Močvari

-

Filmske večeri u Močvari nastavljaju sa svojom virtualnom odisejom i nude novo online izdanje u nedjelju, 10. svibnja u 20 sati. Na Facebook stranici Večeri bit će održan live streaming razgovora sa šestero domaćih filmskih autora: Igorom Bezinovićem, Hrvoslavom Brkušić, Katerinom Dudom, Ivanom Pipal, Darovanom Tušekom te Antom Zlatkom Stolicom.

Sve njih ujedinjuje projekt “Kartoline” (Studio Pangolin / HRT; 2018.) satkan od ukupno dvanaest petominutnih filmova, svaki od kojih portretira malo mjesto u kojem stanovnici govore jakim dijalektima ili stranim jezicima, a motivirani su, riječima autora, “nekonvencionalnim domoljubljem”. Epizode su posvećene ovim epohalnim zavičajnim toponimima: Momjanu, Gornjoj Stubici, Tounju, Vrboskoj, Ždali, Susku, Prezidu, Bolu, Šušnjevici, Štrigovi, Blatu i Lokvama.

Serijal se lani okitio nagradom Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji namjenski film, a sa svih šestero autorica i autora moderatorica Višnja Vukašinović razgovarat će o dubinskoj namjeni i primjeni njihovog alternativnog domoljublja kao i nostalgiji za krajevima koji su nam sada dostupni tek kao duhovite slike u pokretu.

Događaj možete pratiti na Facebook stranici Filmskih večeri u Močvari.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 10. Školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 10. Školu dokumentarnog filma udruge Restart.

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.