Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Život od milijun dolara"

Diskurzivni program Dokukina pod nazivom “Upoznaj autora” nastavlja se ove jeseni uz gostovanje hrvatskog dokumentarista Roberta Tomića Zubera. Svoj dosadašnji rad Zuber će predstaviti pred publikom MM centra u srijedu, 4. listopada u 19 sati, uz strogu moderatorsku palicu filmskog kritičara, novinara i autora programa Vladan Petkovića. Nakon što upoznamo autora, samo nekoliko dana nakon kino-premijere u kinu Europa, slijedi projekcija njegova najnovijeg filma pod nazivom “Život od milijun dolara” (Nukleus film, 2017.) o humanitarnoj akciji i djevojčici koja je ujedinila hrvatsku javnost kao nitko dosada – Nori Šitum.

Široj javnosti Robert Zuber poznat je kao istraživački novinar čije su emisije Misija i Paravan bile među najgledanijima na HRT-u. Nakon uredničke i voditeljske pozicije tijekom kojih se bavio konkretnim društvenim pitanjima, Zuber postaje urednik Dnevnog programa i Dokumentarne produkcije na javnoj nacionalnoj televiziji.

Istaknuo se kao autor u čijem su fokusu teške i često kontroverzne socijalne teme što dokazuje njegov prvi film “Na stanici u Puli” (2001) koji govori o prvom koncertu Đorđa Balaševića u Hrvatskoj nakon rata. Redateljsku karijeru nastavio je autobiografskim filmom “Slučajni sin” (MaXima film, 2007.), osobnom potragom za svojom biološkom majkom te prvi film u kojem se predstavlja i kao autor i kao subjekt. Ulogu aktivnog autora proširuje u filmu “Mila traži Senidu” (HRT / Propeler film / Pro.ba / Baš Čelik / Vertigo / E-motion film; 2010.) u kojem bošnjačku djevojčicu koja je nestala u vihoru rata u Bosni i Hercegovini pronalazi usvojenu i pod drugim imenom u jednoj srbijanskoj obitelji u Beogradu. 

Zuberov najnoviji dokumentarac “Život od milijun dolara” ponovno je uzburkao javnost svojom temom o pronevjeri novca namijenjenog za liječenje teško bolesne djevojčice Nore Šitum za koju se financijska pomoć velikim dijelom skupljala javno putem medija i društvenih mreža kroz udrugu Hrabro dijete. Film je premijerno prikazan ove godine na Pulskom filmskom festivalu.

Autora upoznajemo kroz inserte iz njegovih filmova te uz razgovor o dosadašnjem radu, odnosu između istraživačkog novinarstva i interventnog dokumentarizma, percepciji njegovog rada u društvu i među filmašima, o godinama provedenim na HRT-u i kontroverzama koje su ga pratile.

Cijena ulaznice za program “Upoznaj autora” iznosi 22 kune, a može se kupiti na blagajni MM centra. Dio prihoda od prodaje ulaznica donirat će se Zakladi Nora Šitum.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here