PočetnaNajaveUpoznaj autora: Robert Tomić Zuber

Upoznaj autora: Robert Tomić Zuber

-

Diskurzivni program Dokukina pod nazivom “Upoznaj autora” nastavlja se ove jeseni uz gostovanje hrvatskog dokumentarista Roberta Tomića Zubera. Svoj dosadašnji rad Zuber će predstaviti pred publikom MM centra u srijedu, 4. listopada u 19 sati, uz strogu moderatorsku palicu filmskog kritičara, novinara i autora programa Vladan Petkovića. Nakon što upoznamo autora, samo nekoliko dana nakon kino-premijere u kinu Europa, slijedi projekcija njegova najnovijeg filma pod nazivom “Život od milijun dolara” (Nukleus film, 2017.) o humanitarnoj akciji i djevojčici koja je ujedinila hrvatsku javnost kao nitko dosada – Nori Šitum.

Široj javnosti Robert Zuber poznat je kao istraživački novinar čije su emisije Misija i Paravan bile među najgledanijima na HRT-u. Nakon uredničke i voditeljske pozicije tijekom kojih se bavio konkretnim društvenim pitanjima, Zuber postaje urednik Dnevnog programa i Dokumentarne produkcije na javnoj nacionalnoj televiziji.

Istaknuo se kao autor u čijem su fokusu teške i često kontroverzne socijalne teme što dokazuje njegov prvi film “Na stanici u Puli” (2001) koji govori o prvom koncertu Đorđa Balaševića u Hrvatskoj nakon rata. Redateljsku karijeru nastavio je autobiografskim filmom “Slučajni sin” (MaXima film, 2007.), osobnom potragom za svojom biološkom majkom te prvi film u kojem se predstavlja i kao autor i kao subjekt. Ulogu aktivnog autora proširuje u filmu “Mila traži Senidu” (HRT / Propeler film / Pro.ba / Baš Čelik / Vertigo / E-motion film; 2010.) u kojem bošnjačku djevojčicu koja je nestala u vihoru rata u Bosni i Hercegovini pronalazi usvojenu i pod drugim imenom u jednoj srbijanskoj obitelji u Beogradu.

Zuberov najnoviji dokumentarac “Život od milijun dolara” ponovno je uzburkao javnost svojom temom o pronevjeri novca namijenjenog za liječenje teško bolesne djevojčice Nore Šitum za koju se financijska pomoć velikim dijelom skupljala javno putem medija i društvenih mreža kroz udrugu Hrabro dijete. Film je premijerno prikazan ove godine na Pulskom filmskom festivalu.

Autora upoznajemo kroz inserte iz njegovih filmova te uz razgovor o dosadašnjem radu, odnosu između istraživačkog novinarstva i interventnog dokumentarizma, percepciji njegovog rada u društvu i među filmašima, o godinama provedenim na HRT-u i kontroverzama koje su ga pratile.

Cijena ulaznice za program “Upoznaj autora” iznosi 22 kune, a može se kupiti na blagajni MM centra. Dio prihoda od prodaje ulaznica donirat će se Zakladi Nora Šitum.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije