PočetnaNajave"Upoznaj autora": Damir Čučić

“Upoznaj autora”: Damir Čučić

|

U sklopu programa “Upoznaj autora” i u suradnji s 21. Human Rights Film Festivalom, u Dokukinu KIC sutra (četvrtak, 7.12. u 17 sati) će se predstaviti višestruko nagrađivani redatelj i montažer Damir Čučić, koji neumorno eksperimentira i slobodno kombinira sva tri filmska roda – dokumentarni, igrani i eksperimentalni. Široj javnosti Čučić je možda najpoznatiji po filmovima “Pismo ćaći” (2012), koji je osvojio Veliku zlatnu arenu na 59. Festivalu igranog filma u Puli 2012.; te “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” (Nukleus film, 2014.).

U razgovoru koji će moderirati filmski redatelj i kustos Ivan Ramljak saznat ćemo koji je izvor Čučićeve nepresušne zaigranosti i kako istovremeno manevrira sa sva tri filmska roda, a da je u njima podjednako uspješan. Bit će govora o strukturnim i drugim manipulacijama kojima podvrgava svoje filmske zapise, na koje sve načine u svojem autorskom stvaralaštvu prelazi granice i propituje filmski medij, te što za njega znači hibridni film. Čučić će otkriti i zašto voli ulaziti u rizične projekte, u čemu je vrijednost improvizacije i što se događa kada protagonisti postanu sukreatori filma.

Povod razgovoru je hrvatska premijera Čučićeva najnovijeg igrano-eksperimentalnog filma “Polako nikuda” (2023) koja će se održati danas (6.12. u 19 sati) u kinu Kinoteka, u sklopu 21. Human Rights Film Festivala.

Damir Čučić (1972.; Brežice, Slovenija) se počeo baviti audiovizualnim djelatnostima 1989. u filmskoj autorskoj grupi Enthusia Planck. Tijekom protekla dva desetljeća razvijao se na više područja u audiovizualnim medijima, ponajprije kao filmski redatelj i montažer te kao scenarist i producent. Djeluje na područjima eksperimentalnog, dokumentarnog i igranog filma. Autor je više od četrdeset dokumentarnih, eksperimentalnih i kratkometražnih igranih filmova. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih filmskih nagrada. Njegovi filmovi prikazani su na festivalima u četrdesetak zemalja s gotovo svih kontinenata i u programima niza europskih javnih televizija.

Njegov dugometražni igrani prvijenac “Pismo ćaći” osvojio je Veliku zlatnu arenu na 59. Pulskom filmskom festivalu 2012. godine, a Čučić je nagrađen za najbolju montažu i nagradom “Breza” za najboljeg debitanta. Dokumentarni film “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” nagrađen je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma FID Marseille te je prikazan na prestižnim festivalima poput Sarajevo Film Festivala i DokuFesta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.