PočetnaNajave"Upoznaj autora": Damir Čučić

“Upoznaj autora”: Damir Čučić

-

U sklopu programa “Upoznaj autora” i u suradnji s 21. Human Rights Film Festivalom, u Dokukinu KIC sutra (četvrtak, 7.12. u 17 sati) će se predstaviti višestruko nagrađivani redatelj i montažer Damir Čučić, koji neumorno eksperimentira i slobodno kombinira sva tri filmska roda – dokumentarni, igrani i eksperimentalni. Široj javnosti Čučić je možda najpoznatiji po filmovima “Pismo ćaći” (2012), koji je osvojio Veliku zlatnu arenu na 59. Festivalu igranog filma u Puli 2012.; te “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” (Nukleus film, 2014.).

U razgovoru koji će moderirati filmski redatelj i kustos Ivan Ramljak saznat ćemo koji je izvor Čučićeve nepresušne zaigranosti i kako istovremeno manevrira sa sva tri filmska roda, a da je u njima podjednako uspješan. Bit će govora o strukturnim i drugim manipulacijama kojima podvrgava svoje filmske zapise, na koje sve načine u svojem autorskom stvaralaštvu prelazi granice i propituje filmski medij, te što za njega znači hibridni film. Čučić će otkriti i zašto voli ulaziti u rizične projekte, u čemu je vrijednost improvizacije i što se događa kada protagonisti postanu sukreatori filma.

Povod razgovoru je hrvatska premijera Čučićeva najnovijeg igrano-eksperimentalnog filma “Polako nikuda” (2023) koja će se održati danas (6.12. u 19 sati) u kinu Kinoteka, u sklopu 21. Human Rights Film Festivala.

Damir Čučić (1972.; Brežice, Slovenija) se počeo baviti audiovizualnim djelatnostima 1989. u filmskoj autorskoj grupi Enthusia Planck. Tijekom protekla dva desetljeća razvijao se na više područja u audiovizualnim medijima, ponajprije kao filmski redatelj i montažer te kao scenarist i producent. Djeluje na područjima eksperimentalnog, dokumentarnog i igranog filma. Autor je više od četrdeset dokumentarnih, eksperimentalnih i kratkometražnih igranih filmova. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih filmskih nagrada. Njegovi filmovi prikazani su na festivalima u četrdesetak zemalja s gotovo svih kontinenata i u programima niza europskih javnih televizija.

Njegov dugometražni igrani prvijenac “Pismo ćaći” osvojio je Veliku zlatnu arenu na 59. Pulskom filmskom festivalu 2012. godine, a Čučić je nagrađen za najbolju montažu i nagradom “Breza” za najboljeg debitanta. Dokumentarni film “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” nagrađen je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma FID Marseille te je prikazan na prestižnim festivalima poput Sarajevo Film Festivala i DokuFesta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.