Autor vizualnog identiteta: Dario Dević

Od rujna u zagrebačkom MM centru koji se nalazi u sklopu Studentskog centra, kreće novi projekt koji je zamišljen kao mjesto susreta i razgovora o filmu – puta koji je prešao, izazova s kojima se trenutačno suočava kao i o budućnosti koju mu priželjkujemo.

Projekt “Filmske (pri)povijesti” temelji se na istoimenom projektu francuskog redateljskog velikana Jean-Luca Godarda koji je kroz četiri filmska video-eseja, od kojih je svaki podijeljen u dva poglavlja, predstavio jedan mogući pogled u povijest Sedme umjetnosti. Ključne karakteristike njegova monumentalnoga pothvata – pluralnost, otvorenost i shvaćanje filma kao forme koja misli  – bit će niti vodilje ovoga projekta. Francuski je redatelj, naime, tijekom deset godina, od 1988. do 1998., sastavljao izuzetno kompleksan video-kolaž iz nepreglednog mora arhivskih materijala koje je kombinirao s prizorima iz filmskih klasika kao i igranim scenama snimljenima direktno za serijal. Rezultat je 258 minuta dug esej “(Pri)povijest(i) filma” / “Historie(s) du cinéma” (1988) o prirodi samoga medija kao i njegovoj povijesti, ali i povijesti samoga 20. stoljeća, čiji je diskurs posvema interpretativno otvoren te misaono poticajan u smislu generiranja novih načina promišljanja postojećih paradigmi. Godard karakterizira film kao formu koja misli, u tom smislu definirajući pokretne slike kao jedno od esencijalnih ishodišta za naše samorazumijevanje. Danas kada se medij nalazi na kraju jedne od svojih najvećih prekretnica, tranzicije iz analognoga u digitalno, čini se vitalnim preispitati njegovu povijest i tako kontekstualizirati izazove sadašnjosti te se pripremiti za neizvjesnosti koje donosi budućnosti.

“Historie(s) du cinéma” Jeana-Luca Godarda postat će tako polazište za diskusiju uživo u kojoj će sudjelovati vodeći domaći i svjetski filmolozi i kritičari, koji su svjetonazorski bliski Godardovoj estetici i filozofiji povijesti filma. Diskusije će voditi i moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović. Ovoga četvrtka8. rujna u 20 sati, na rasporedu je prikazivanje prvog poglavlja “Sve pripovijesti”, u kojem Godard otvara ključne teme cjelokupnog projekta – propušteni susret filma s poviješću dvadesetog stoljeća koji kulminira njegovom nemogućnošću da prikaže Holokaust te procijep što razdvaja tvornicu snova i industriju fikcije, seksa i smrti od jedne moguće filmske Slike koja postoji kao čista prisutnost, lišena utega riječi i priče. O ovim i drugim godardovskim temama uživo Višnja Vukašinović razgovarat će s Tomislavom Brlekom i Brunom Kragićem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here