PočetnaVijesti"Blink" Jakova Labrovića najbolji film 15. Liburnia Film Festivala

“Blink” Jakova Labrovića najbolji film 15. Liburnia Film Festivala

-

Na Ljetnoj pozornici Opatija sinoć su svečano dodijeljene nagrade i priznanja 15. Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma. U ovom istarskom gradu u proteklih pet dana (21. – 25.8.) ukupno je prikazano 33 domaćih dokumentarnih naslova, od čega 22 u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada. Ovogodišnji popratni festivalski program uključivao je tri edukativne radionice, dvije tribine, case study te svakodnevne razgovore na “Kavi s autorom”. Koncertom makedonskog jazz gitarista Tonija Kitanovskog i Cherkezi Orchestra zatvoreno je još jedno izdanje LFF-a.

Žiri ovogodišnjeg Liburnia Film Festivala u sastavu: Igor Bezinović, Vasja Bibič, Veton Nurkollari, Jelena Maksimović i Eva Kraljević, jednoglasnom je odlukom Nagradu za najbolji film dodijelio kratkometražnom dokumentarcu “Blink” (Room 100, 2017.) autora Jakova Labrovića, “za intimno i potresno filmsko putovanje kroz različita psihofizička stanja”Publika je najvišom prosječnom ocjenom od 4,69 nagradila film “Tvornica je naša!” (Manevar / HRT; 2016.) Vedrane Pribačić, a isto je ostvarenje Posebnim priznanjem nagradio i žiri uz obrazloženje da je to “film koji vraća vjeru u borbu protiv kapitalizma”. Oba filma festival nagrađuje novčanom nagradom od po 7 tisuća kuna, a Restart s tehničkom uslugom izrade DCP-a.

Nagradu za najbolji regionalni film dobio je kratki dokumentarac “Nonna” (Dinaridi Film, 2017.) Marija Pućića, “za minimalistički pristup koji tematizirajući starost otvara brojna egzistencijalna pitanja”, koji je time ostvario direktan ulaz na radionicu BDC Discoveries uz popust od 50 posto na entry fee, koju osigurava Balkan Documentary Center.

Stručne nagrade dodijeljene su u kategorijama za najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka. Tako Nagrada za najbolju režiju ide Goranu Deviću za film “Buffet Željezara” (Petnaesta umjetnost, 2017.) zbog “pažljivo planiranog koncepta snimanja filma u ograničenim prostorno vremenskim uvjetima”, a uključuje autorovo sudjelovanje na radionici Ex Oriente Film Instituta dokumentarnog filma (IDF) iz Praga na koji je autor pozvan sa svojim sljedećim projektom.

Nagradu za najbolju fotografiju žiri je dodijelio Borisu Poljaku za film “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, 2016.) zbog “umijeća pretvaranja voajerizma u liriku”.

Za “precizan montažni postupak koji doprinosi kvaliteti ovog jednostavnog i snažnog filma”, Nagradu za najbolju montažu primio je Dario Bagarić za dokumentarac “Kika” (Mirna Zgrabljić, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu; 2017.), dok je Nagrada za dizajn zvuka otišla Tomislavu Domesu za film “Skoro ništa” (Ana Hušman, Studio Pangolin; 2017.), zbog “načina na koji vizualni pejzaži savršeno nadopunjuju one zvučne”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.