PočetnaVijestiDodijeljene nagrade 23. Sarajevo Film Festivala

Dodijeljene nagrade 23. Sarajevo Film Festivala

-

U sarajevskom Narodnom kazalištu sinoć su dodijeljene nagrade i priznanja 23. Sarajevo Film Festivala, s glavnim fokusom na natjecateljski dio programa (igrani, kratkometražni, studentski i dokumentarni film).

Ovogodišnje Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film (žiri: Claas Danielsen, Gitte Hansen i Želimir Žilnik) otišlo je filmu “City of the Sun” / “Mzis Qaladi” (2017) gruzijskog redatelja Rati Onelija. Njegovo ostvarenje prati živote nekoliko preostalih stanovnika postapokaliptičnog Chiatura u zapadnoj Gruziji, nekadašnjeg globalnog rudarskog centra. Posebnu nagrada žirija dobila su iranska braća Arash i Arman T. Riahi, za “Children” / “Kinders” (2016), dokumentrac o socijalno ugroženim mladim ljudima i njihovom viđenju svijetu.

Posebno priznanje u Sarajevu je primio hrvatski redatelj Zdenko Jurilj, i to za film “Dom” (Kadar / Hrvatski filmski savez; 2017.), koji na emotivno upečatljiv način progovara o nesretnim pojedincima koji zbog ovrha ostaju bez svojih domova. Od dokumentarnih nagrada, onu za promicanje ljudskih prava (Human Rights nagrada), osvojio je film “Mr. Gay Syria” (2017) Turkinje Ayse Toprak, o tamošnjem frizeru rastrganom između konzervativne obitelji i vlastite homoseksualnosti.

Počasno srce Sarajeva ove je godine uručeno redatelju Oliveru Stoneu i glumcu Johnu Cleeseu, a sve ostale informacije o ovogodišnjem Sarajevu Film Festivalu i dodatnom setu nagrada pročitajte na službenim stranicama SFF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije