Početna Vijesti Dodijeljene nagrade 23. Sarajevo Film Festivala

Dodijeljene nagrade 23. Sarajevo Film Festivala

-

U sarajevskom Narodnom kazalištu sinoć su dodijeljene nagrade i priznanja 23. Sarajevo Film Festivala, s glavnim fokusom na natjecateljski dio programa (igrani, kratkometražni, studentski i dokumentarni film).

Ovogodišnje Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film (žiri: Claas Danielsen, Gitte Hansen i Želimir Žilnik) otišlo je filmu “City of the Sun” / “Mzis Qaladi” (2017) gruzijskog redatelja Rati Onelija. Njegovo ostvarenje prati živote nekoliko preostalih stanovnika postapokaliptičnog Chiatura u zapadnoj Gruziji, nekadašnjeg globalnog rudarskog centra. Posebnu nagrada žirija dobila su iranska braća Arash i Arman T. Riahi, za “Children” / “Kinders” (2016), dokumentrac o socijalno ugroženim mladim ljudima i njihovom viđenju svijetu.

Posebno priznanje u Sarajevu je primio hrvatski redatelj Zdenko Jurilj, i to za film “Dom” (Kadar / Hrvatski filmski savez; 2017.), koji na emotivno upečatljiv način progovara o nesretnim pojedincima koji zbog ovrha ostaju bez svojih domova. Od dokumentarnih nagrada, onu za promicanje ljudskih prava (Human Rights nagrada), osvojio je film “Mr. Gay Syria” (2017) Turkinje Ayse Toprak, o tamošnjem frizeru rastrganom između konzervativne obitelji i vlastite homoseksualnosti.

Počasno srce Sarajeva ove je godine uručeno redatelju Oliveru Stoneu i glumcu Johnu Cleeseu, a sve ostale informacije o ovogodišnjem Sarajevu Film Festivalu i dodatnom setu nagrada pročitajte na službenim stranicama SFF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski filmovi na Doclisboi i Jihlavi

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno Posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split